Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sienestäjän piirakka

Sienestäjän piirakka saa mehevän, mutta rapean pohjan vehnä-ja hiivaleipäjauhoista ja kauraleseistä tehdystä pohjasta. Pehmeän kermaisessa täytteessä maistuvat omin käsin kerätyt sienet, ruohosipuli ja emmental-juusto.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Sienestäjän piirakka

  • 2.5 dl vettä
  • 1 kpl keltuainen
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 25 g tuoretta hiivaa
  • 4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl kauraleseitä
  • 2 rkl öljyä tai pehmeää margariinia

täyte:

  • 4 kpl kananmunaa
  • 2-4 dl käyttövalmiita sieniä
  • (purjoa tai sipulinvarsia, pekonia tai palvikinkkua)
  • 1 rs ranskankermaa
  • 1 dl maitoa
  • yrttisuolaa
  • ruohosipulia
  • 150-200 g emmentaljuustoa

Valmistusohje

Sienestäjän piirakka leivotaan näin:

  1. Sekoita keltuainen, lämmin vesi, suola ja sokeri. Yhdistä kuivahiiva, jauhot ja kauraleseet ja vatkaa nesteeseen. Nopeasti taikinan valmistat monitoimikoneella. Jos käytät tuoretta hiivaa, lisää se kädenlämpöiseen nesteeseen. Kuivahiiva sekoitetaan aina jauhoihin ja neste saa olla lämpimämpää. Lisää lopuksi pehmeään taikinaan rasva. Anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
  2. Keitä tai paista sillä aikaa sienet. Piirakkaan voit myös käyttää pelkästään kuivattuja sieniä, kuten mustatorvisieniä tai suppilovahveroita, jotka murennetaan pehmenemään munamaitoon. Hyvältä maistuvat esimerkiksi sieniretken saaliina saadut keltavahverot tai tatit kevyesti pekonissa tai palvikinkun rasvassa suikaloidun purjon tai sipulinvarsien kanssa paistettuina. Mausta sienbet suolalla ja hienonnetulla ruohosipulilla.
  3. Sekoita kananmunat, sienet, ranskankerma, maito ja jos haluat kuutioitua kinkkua tai paistettua pekonia. Mausta yrttisuolalla. Jos haluat täytettä runsaammin lisää vielä 1 kananmuna ja 1/2-1 dl maitoa.
  4. Vaivaa kohonnut taikina. Taikina saa olla löysähköä, niin piirakasta tulee pehmeä ja rapea. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 28 cm) lastalla ja tasoita öljytyin käsin ja painele taikinasta reunat. Levitä taikinalle sienet, juustoraaste ja valuta päälle munamaito. Koristeeksi voit asetella pinnalle muutaman kauniin sienen.
  5. Kypsennä piirakka noin 225 asteen lämpöisessä uunissa uunin alaosassa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Tarjoa sienestäjän piirakka  lämpimänä hyvän tomaattisalaatin kanssa.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Helppo suolainen piirakka valmistaikinasta ja muut vikkelästi valmiit herkut – 5 makeaa ja 5 suolaista leivonnaista, jotka valmistuvat vaivatta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienestäjän piirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.