Gluteeniton sitruunatäytekakku
Gluteeniton sitruunatäytekakku kuuluu lukijoiden toiveresepteihin. Se on julkaistu useamman kerran lehdessä ja alkuperäinen ohje lukijan, joka sai sen ammattikoulusta vuosina 1961-1963. Gluteeniton sitruunakakku koristellaan nugaarouheella.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Gluteeniton kakkupohja
- 3 kananmunaa
- 1 ½ dl sokeria
- 2 ¼ dl perunajauhoja
Täyte
- 3 dl kermaa
- 3 kananmunan keltuaista
- 1 dl sokeria
- 5 tl perunajauhoja
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 1 sitruunan raastettu kuori
Nugaa
- 100 g kuorittua, rouhittua mantelia
- 1 ¼ dl sokeria
Kostutus
- 1 sitruunan mehu
- 1 tl sokeria
- 1 dl vettä
Valmistusohje
Gluteeniton sitruunatäytekakku leivotaan helposti näin:
1. Valmista kakkupohja edellisena päivänä. Voitele ja jauhota tasapohjainen kakkuvuoka (gluteenittomilla) korppujauhoilla. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Vaahdota munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon perunajuhot. Sekoita ja kaada taikina käsiteltyyn vuokaan. Paista 175 asteessa puolisen tuntia, kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku ritilälle ja anna jäähtyä seuraavaan päivään.
3. Mittaa kerma, keltuaiset, sokeri ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa. Jäähdytä kiisseli. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja vatkaa kylmäksi jäähtynyt kiisseli vähitellen voi-vaahtoon. Mausta voikiisseli hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella.
4. Leikkaa kakku 2-3 osaan. Laimenna sitruunan mehu sokerilla ja vedellä. Kostuta kakkulevyt sitruunamehulla ja levitä sitruunakuorrutusta kakkulevyjen väliin ja päälle.
5. Voitele leivinpaperiarkki nugaata varten. Kaada sokeri kuumaan valurautapannuun. Paahda sokeri varovasti ja sekoita joukkoon kuoritut ja rouhitut mantelit. Kaada seos voidellulle leivinpaperille ja anna kovettua. Hakkaa jäähtynyt nugaalevy hienoksi rouheeksi. Koristele sitruunatäytekakku nugaarouheella.
Vinkki mantelien kuorimiseen: Kaada kuorelliset mantelit muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen. Huuhdo kylmällä vedellä, valuta ja purista mantelit kuoristaan. Kuumassa vedessä pehmenneet mantelit on helppo hakata terävällä veitsellä rouheeksi.
Alkuperäinen ohje on peräisin Kuopiosta Raija Salmelaiselta. Hän kertoo reseptistään näin: ”Gluteeniton sitruunatäytekakku leivotaan perheessämme, kun täytämme pyöreitä vuosia tai on ylioppilasjuhlia yms. Olen saanut sitruunakakun ohjeen ammattikoulusta vuosina 1961-1963. Jos haluat tehdä suuremman kakun, niin lisää 1 munalle 45 g sokeria (0,5 dl) ja 45 g perunajauhoja (0,75 dl)”.
Lue myös: 6 x gluteeniton kakku kevään juhliin
Lue Anna.fi: Gluteeniton banoffee täytekakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteeniton sitruunatäytekakku
Huippu ja huippuhelppo!