Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piimälimppu Sturenkadun perinteisellä ohjeella

Piimälimppu on joulun perinteisimpiä leipiä. Tämä ohje on lähtöisin Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinjan arkistoista Sturenkadulta.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Piimälimppu

  • 1 l piimää
  • 1 ½ dl kaljaa
  • 2 dl siirappia
  • 4 tl suolaa
  • 75-100 g hiivaa
  • noin 7 dl ruisjauhoja
  • noin 10 ½ dl hiivaleipäjauhoja
  • 2 tl anista
  • 2 tl kuminaa
  • 2 tl fenkolia
  • 2 tl pomeranssinkuorta
  • 30 g rasvaa
  • (1/2 dl hillottua appelsiininkuorta)

Valmistusohje

Piimälimppu leivotaan perinteisesti näin:

  1. Lämmitä ensin piimä kädenlämpöiseksi. Lisää piimään kalja, siirappi, suola ja murenna joukkoon hiivaa. Lisää ruis- ja hiivaleipäjauhoja ja mausteeksi hienonnettua anista, kuminaa, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Anna piimälimpun taikinan kohota liinan alla.
  2. Leivo taikinasta 4-6 pyöreää leipää. Kohota leivinpaperilla liinan alla. Paista piimälimput uunin keskiosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia ja sitten 170-175 asteessa noin 45 minuuttia.
  3. Jäähdytä kypsät piimälimput ritilän päällä. Tarjoa piimälimppu joulupöydässä voin kanssa.

Vinkit:

  • Kaljan asemesta voi käyttää joulukaljan valmistuksessa syntyvää kaljan mäskiä. Lisää mausteita makusi mukaan tai jätä ne kokonaan pois.
  • Samalla ohjeella voit leipoa maukkaita omenalimppuja. Korvaa puolet piimästä omenasoseella ja jätä hillotut appelsiininkuoret pois. Jos omenasose on hyvin makeaa, vähennä taikinasta siirapin määrää.

Ohje: Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinja, Sturenkatu, Helsinki

Lue myös: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit

Lue myös Anna.fi: Näin leivot joulupöytään makean joululeivän

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piimälimppu Sturenkadun perinteisellä ohjeella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.