Sturenkadun perinteinen piimälimppu

Sturenkadun perinteinen piimälimppu 

60+
min
yli 60 min

Ainekset

1 l piimää
1.5 dl kaljaa
2 dl siirappia
4 tl suolaa
75-100 g hiivaa
noin 400 g ruisjauhoja
noin 1,3 kg hiivaleipäjauhoja
2 tl anista
2 tl kuminaa
2 tl fenkolia
2 tl pomeranssinkuorta
30 g rasvaa
(0,5 dl hillottua appelsiininkuorta)

Valmistusohje

  • 4-6 limppua
  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää kalja, siirappi, suola ja murenna joukkoon hiivaa. Lisää ruis- ja hiivaleipäjauhoja ja mausteeksi hienonnettua anista, kuminaa, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Anna taikinan kohota liinan alla.
  2. Leivo taikinasta 4-6 pyöreää leipää. Kohota leivinpaperilla liinan alla. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia ja sitten 170-175 asteessa noin 45 minuuttia.
  3. Jäähdytä kypsät leivät ritilän päällä.
  • Kaljan asemesta voi käyttää joulukaljan valmistuksessa syntyvää kaljan mäskiä. Lisää mausteita makusi mukaan tai jätä ne kokonaan pois.
  • Samalla ohjeella voit leipoa maukkaita omenalimppuja. Korvaa puolet piimästä omenasoseella ja jätä hillotut appelsiininkuoret pois. Jos omenasose on hyvin makeaa, vähennä taikinasta siirapin määrää.
  • Ohje: Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinja, Helsinki

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Kotiliesi