Tavallinen hiivaleipä

60+
min
yli 60 min

Ainekset

Juuri:

1 l kädenlämpöistä vettä (tai maitoa)
50 g hiivaa
10 dl hiivaleipäjauhoja (noin 500 g)

Taikina:

2 tl suolaa
3 rkl siirappia
3 rkl öljyä
13-15 dl hiivaleipäjauhoja (noin 750)

mausteeksi:

1 dl rusinoita
kourallinen kuivattuja sieniä
1 dl porkkanaraastetta

Valmistusohje

  • 3-4 leipää
  1. Liuota hiiva veteen tai maitoon. Lisää jauhoja hyvin sekoittaen. Peitä liinalla ja anna olla huoneenlämmössä 2-3 tuntia.
  2. Lisää suolaa, siirappia, öljyä, hiivaleipäjauhoja ja jos haluat mausteeksi rusinoita, murennettuja sieniä tai porkkanaraastetta. Alusta taikina hyvin, esimerkiksi yleiskoneella. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Leivo taikinasta 3 suurta tai 4 pienempää pyöreää leipää. Paina leivät mataliksi ja vedä veitsellä pintaan viillot. Anna kohota noin 20 minuuttia.
  4. Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia. Peitä lämpimät leivät liinalla, jos haluat pehmeän kuoren. Pinta jää rapeaksi ilman peitettä.
  • “Poikani antamaan leipäohjeeseen olen lisännyt juuren hapatuksen. Vaivaan taikinan koneella ja paistan kiertoilmauunissa. Itse leivon joka viikko, sillä leipä on nopea- ja helppotekoinen. Osan leivistä pakastan, sillä hiivaleipä ei kestä muuten säilytystä. Käytän leivässä aina vettä, koska en siedä laktoosia.”
  • Pirkko Jyvälahti, Helsinki

Tunnisteet

Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
14.8.2007
Kotiliesi