Täytetty kalkkuna ransakalaiseen tapaan

Täytetty kalkkuna ransakalaiseen tapaan 

60+
min
yli 60 min

Ainekset

noin 5 kg:n kalkkuna

täyte:

500 g jauhelihaa (sika-nautaa)
(pekonia)
500 g kastanjasosetta
2-3 salottisipulia
1-2 rkl voita
3-4 rkl konjakkia
2 tl suolaa

mustapippuria

noin 1 dl tuoreita yrttejä (timjamia, rakuunaa, basilikaa, persiljaa, oreganoa)
noin 10 tuoretta herkkusientä
voita

kastike:

2 dl paistolientä
2-3 rkl madeiraa tai konjakkia
0.8 dl kermaa
1 rkl arrowjuurijauhoa tai ohrakasta
tilkka vettä

Valmistusohje

  1. Sulata pakastettu kalkkuna hitaasti viileässä ja pyyhi talouspaperilla kuivaksi. Kylmiössä ison kalkkunan sulaminen kestää 1-2 vuorokautta.
  2. Sekoita täytettä varten jauheliha, kastanjasose, hienonnetut ja voissa pehmeäksi kuullotetut sipulit ja herkkusienet. Mausta mureke konjakilla, suolalla, mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä. Jos käytät kuivattuja yrttejä, lisää niitä vähemmän. Täytteeseen voit vielä lisätä pieniksi kuutioitua pekonia, sillä rasvainen täyte pitää kalkkunanlihan mehevänä. Jos haluat, voit lisätä täytteeseen myös kalkkunan maksan, mutta kaikki eivät pidä sen mausta. Hienon maun antaisi muutama ohut viipale tryffeliä eli multasientä. Täytteen maun voit tarkistaa, jos paistat pannulla pienen maistiaisnokareen.
  3. Täytä kalkkuna murekeseoksella. Sulje aukko ympäröivällä nahalla, ompele se kiinni langalla tai peitä aukko kokonaisella sitruunalla. Sido jalat ja siivet kiinni kalkkunan kylkiin, jotta ne eivät kuivuisi kypsymisen aikana.
  4. Laita kalkkuna uunivuokaan ensin rintapuoli alaspäin, niin rintafileet pysyvät mehevinä. Käännä lintu, vasta kun selkäpuoli on saanut väriä. Sivele voilla tai peitä muutamalla pekonisuikaleella. Laita kalkkuna ensin 175 asteeseen ja laske sitten lämpötila noin 130-150 asteeseen. Noin 5 kilon painoinen, täytetty kalkkuna kypsyy noin 4 tunnissa (eli noin 45 min/kg), korkeammassa lämmössä nopeammin. Kokeile kalkkunan kypsyyttä koivesta: pistä paksuimpaan kohtaan neulalla tai cocktailtikulla reikä, jos reiästä valuva neste on punertavaa, jatka kypsentämistä, kunnes neste on kirkasta.
  5. Valmista paistoliemestä kastike ja mausta se madeiralla tai konjakilla ja kermalla.
  6. Täytteen voit ottaa pois kalkkunan sisältä ja leikata viipaleiksi kalkkunan viereen.
  • “Ranskalaiseen tapaan kalkkunan kanssa tarjotaan kokonaisia, keitettyjä kastanjoita, perunagratiinia ja erilaisia kasviksia. Jouluateria voi alkaa hanhenmaksalla ja paahtoleivällä, pääruokana on täytettyä kalkkunaa tai paahdettua hanhea, sen jälkeen vihreää salaattia, juustoja ja jälkiruoaksi kääretorttu nimeltään jouluhalko, buche de Noel,” kertoo ohjeen antaja Lazare Paupert, Ranskan kulttuurikeskuksesta Helsingistä.
  • Kastanjasosetta voi ostaa esimerkiksi Stockmannilta säilykkeenä.

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
31.8.2007
Kotiliesi