Ruoka

Uunijuuresten maustaminen – parhaat mausteyhdistelmät ja herkulliset dipit

Uunijuurekset ovat helppo lisuke erilaisille liha- ja kalaruoille, sillä kasvisten käsittelyn jälkeen ne kypsyvät uunissa lähes itsestään. Valitse mieleisesi makupaletti kasvisten ympärille ja valmista uunivuoallinen maukkaita juureksia!

Uunijuuresten maustaminen eri tavoin tuo vaihtelua juureslisukkeeseen. Listasimme parhaat makuyhdistelmät, joista voit valita suosikkisi.

Juureksia ei kannata välttämättä kuoria, sillä hyvin pestyt juurekset paahtuvat kuorineen uunissa ihanan maukkaiksi ja pinnaltaan rapeiksi. Rapeuden takaa myös maltti juuresten määrässä. Lado juurekset pellille niin, etteivät ne osu toisiinsa.

Uunijuuresten maustaminen eri tavoin piristää ateriaa

Parhaat uunijuurekset vaativat mausteekseen vähintään öljyä ja suolaa. Juurekset kannattaa sekoittaa öljyn kanssa kulhossa vaikka käsin pyörittelemällä, jotta öljy ja mausteet levittyvät juuresten pintaan mahdollisimman tasaisesti. Uunijuuresten mausteiksi sopivat niin tuoreet kuin kuivatut yrtit ja erilaiset maustesekoitukset.

Paistin kanssa tarjottavien uunijuuresten maustaminen tehdään reilulla kädellä. Tuhti makumaailma soveltuu mainiosti liharuokien rinnalle. Oman valinnan mukaan uunipellille voi pilkkoa esimerkiksi porkkanoita, punajuuria, palsternakkoja ja selleriä. Pellille päätyvät myös sipulit ja valkosipuli. Komeus hunnutetaan mausteseoksella, jossa yhdistyvät teriyakikastike, balsamiviinietikka ja rosmariini.

Juurisellerit, palsternakat, punajuuret ja sipulit saavat kyytiä, kun kotikokki loihtii perheelleen helppoja uunijuureksia. Uunivuokaan nosteltujen juuresten päälle valutetaan öljyä ja hunajaa. Mausteiksi riittävät suola, mustapippuri ja timjami. Komeus nostetaan uunin lämpöön muhimaan, jotta juureksista tulee vastustamattoman pehmeitä. Älä kuitenkaan kypsennä juureksia liikaa, vaan jätä niihin aavistuksen verran purutuntumaa.

Uunijuurekset mausteseoksella kypsyvät nopeasti, sillä juurekset suikaloidaan ohuiksi juuresveitsen avulla. Lanttu-, nauris- ja bataattisuikaleet sekä sipulilohkot saavat ylleen herkullisen mauste-öljyseoksen, jossa yhdistyvät sitruuna, chilijauhe ja tuoreet yrtit. Ohuet suikaleet ovat kypsiä 20 minuutin kuluttua, joten nopeampia uunijuureksia saa etsiä! Veikeän makuiset kasvikset maistuvat erilaisten liha- ja kalaruokien seurana.

Uunijuuresten ei aina tarvitse olla paloja tai lohkoja. Hassebackan uunijuurekset saavat herkullisen maun uunissa paahtuvasta murustetusta leivästä ja parmesaaniraasteesta.

Uunijuuresten maustaminen – täydelliset makuparit

Kun valitset uuniin vain yhtä juuresta, voit suunnitella sille täydellisen makuparin.

Rosmariini ja punajuuri – on ehkä herkullisin makukombo. Anna siirapilla ja rosmariinilla maustettujen punajuurilohkojen paahtua rauhassa uunin lämmössä. Viimeistele punajuuret pähkinöillä.

Hunajaiset, uunissa paahtuneet porkkanat ja seesaminsiemenet eivät jätä kylmäksi paatuneintakaan juuresten vastustajaa.

Palsternakan pähkinäisen makea maku täydentyy misotahnan umamimaisen aromin ja hunajan upealla yhdistelmällä.

Dippaa, höystä ja mausta juurekset kastikkeilla

Uunijuuresten maustaminen viimeistellään sopivalla kastikkeella, dipillä tai tahnalla, joka täydentää juuresten makumaailmaa.

Valkosipulimajoneesi sopii erityisen hyvin dipiksi uunissa paahtuneille perunoille, bataateilla ja punajuurille.

Täyteläiseen ja maukkaan pähkinäiseen cashewkastikkeeseen voi dipata lohkoina kypsytetyt juurekset.

Aurajuustodippi on täydellinen makupari uunin lämmössä hitaasti kypsyneille punajuurille.

Wasabilla tai piparjuurella maustettu ranskankermaan tehty kastike tuo uunijuureksiin täpäkän vivahteen.

Yrteistä ja paprikasta tehty mojo-kastike sopii paitsi grilliherkuille myös uunissa paahtuneille juureksille.

Erilaiset hummukset maistuvat ihanilta uunissa paahtuneiden juuresten kanssa. Kokeile esimerkiksi linssihummusta tai hernehummusta.

Artikkelia on muokattu 1.10.2023 klo 14:20

Lue myös Anna.fi: Näin teet suussa sulavat kermamuhennetut juurekset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunijuuresten maustaminen – parhaat mausteyhdistelmät ja herkulliset dipit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.