Ruoka

Silakka, tuo unohdettu ja aliarvostettu kala, on suurta herkkua – katso parhaat käsittelyvinkit ja reseptit

Silakka sopii loistavasti niin arkeen kuin viikoloppuunkin. Poimi tästä ohjeet perinteisiin silakkaruokiin sekä moderneihin silakkaherkkuihin, kuten hampurilaiseen, pastaan ja thaimaalaisiin silakoihin.

Silakka taipuu moneksi ja siitä valmistuvat helposti niin perinteiset silakkapihvit kuin astetta trendikkäämmätkin tarjottavat. Maistuisiko klassiset silakkapihvit, kermainen silakkavuoka tai aasialaisittain maustetut halstratut silakat? Näistä silakkaresepteistä löytyy jotakin jokaiseen makuun!

Lue myös: Helppo kalaruoka valmistuu yhden padan taktiikalla – poimi 6 maukasta kalareseptiä

Silakka on monikäyttöinen ja edullinen ruokakala, jota on hyvin saatavilla ympäri vuoden. Lisäksi silakankulutuksella on mahdollista vaikuttaa positiivisesti Itämeren tilaan, sillä sen kalastus poistaa vesistöstä haitallisia ravinteita.

Silakkaa on aiemmin suositeltu syötäväksi korkeintaan kerran kuukaudessa. Viime vuosien aikana silakan ympäristömyrkkypitoisuudet ovat kuitenkin pienentyneet merkittävästi ja alittavat nykyään selvästi EU:n asettamat raja-arvot. Lisäksi silakoiden sisältämät pehmeät rasvat sekä D-vitamiini ovat hyväksi terveydelle. Rasvaisimmillaan ja mehevimmillään silakka on syksyisin, mutta silloinkin se on suhteellisen kevyttä syötävää. 

Tuore silakka on kaunis ja kiiltävän hopeanhohtoinen, mutta vanhetessaan sen pinta tummenee ja himmenee. Tuore kala on jäykkä, ei vetelä ja pehmeä.

Silakka: reseptit moneen makuun

Silakasta syntyvät monet lapsuudesta tutut kalaruoat, kuten silakkapihvit ja silakkalaatikko, jotka maistuvat niin perinteiseen tapaan valmistettuna kuin uusilla mausteilla päivitettyinäkin. 

Silakka taipuu myös modernimpiin kalaruokiin, kuten hampurilaisen täytteeksi tai japanilaistyyppisiin tempuroihin. Kokosimme alle ohjeita ja inspiraatiota joka makuun ja mielitekoon.

Silakkapihvit: kypsennä uunissa tai paista rapeiksi pannulla 

Perinteiset silakkapihvit ovat kotiruokaa parhaimmillaan. Kalafileet kieritellään ruisjauhoissa ja paistetaan rapeiksi pannulla. Perinteisen tillin sijaan silakkapihvien mausteeksi voi kokeilla myös ruohosipulia, sinihomejuustoa tai pestoa tai miksei vaikka kreikkalaisia makuvivahteita.

Silkkapihvit voi kypsentää myös käryttömästi uunissa. Uunissa kypsennetyt silakkapihvit on mitä vaivattomin kala-ateria, joka kaipaa kaverikseen ainoastaan keon perunamuusia. Kermaiset silakkapihvit on saman ruoan täyteläisempi versio, jossa silakat maustetaan kermalla ja pyöritellään ruisjauhoissa.

Perinteiset silakkapihvit ovat kelpo ruokaa, mutta moderniksi herkuksi ne muuntuvat, kun ne tarjoaa silakkahampurilaisen täytteenä. Edellispäivänä paistetuista silakkapihveistä hampurilaiset syntyvät käden käänteessä. 

Oopperakellarin silakat paistetaan nekin rapeiksi nopeasti kuumalla pannulla voissa. Ennen paistoa silakat saavat vetäytyä tunnin ajan kananmuna-kermaseoksessa.

Silakkalaatikko perinteiseen tapaan ja astetta modernimmin

Silakkalaatikko on täydellistä ruokaa leppoisaan viikonloppuun. Mitään pikaruokaa se ei ole, mutta varsin vaivatonta valmistaa. Lado uunivuokaan vuorotellen silakkafileitä, perunoita ja sipulia, kaada päälle munamaito ja mausta suolalla sekä pippurilla. Laatikko muhii uunissa meheväksi siankylkiviipaleiden ja muutaman voinokareen avustuksella.

Kun kaipaat superihanaa lauantairuokaa, kokeile tätä tolkuttoman hyvää piparjuurella maustettua silakkalaatikkoa. Kalafileiden päälle sipaistaan sinappia, mausteeksi riittää rouhaisu suolaa ja pippuria sekä hyppysellinen tuoretta tilliä. Rullalle käärityt kalafileet kypsennetään samassa uunivuoassa piparjuurella ryyditettyjen kermaperunoiden kanssa.

Pula-ajan silakkalaatikko tehdään suolasilakoista, perunoista ja rasvaisesta siankyljestä, joka takaa supermehevän lopputuloksen.

Silakkarullat monella tapaa

Etikkaliemessä kypsyneet silakkarullat tuovat monelle mieleen lapsuuden. Helpot ja hyvät silakkarullat valmistuvat vaivatta kuumassa etikkaliemessä. 

Jos kaipaat klassikkoon lisäjujua, mausta silakkafileet suolalla, lisää tilli, kääräise rulliksi ja asettele uunivuokaan. Kaada sitten päälle sitruunainen liemi, kypsennä sipulirenkaiden sekä porkkanasuikaleiden kera uunissa ja anna maustua kylmässä seuraavaan päivään. Tarjoa sitruunaiset silakkarullat alkupalana vaikkapa perunan tai leivän kanssa. Lisäksi voi tarjota sitruunalla tai limetillä maustettua laktoositonta ranskankermaa.

Tässä ohjeessa silakkarullat valmistetaan astetta modernimmin porvoolaisen kalakaupan ohjeella kermaa säästelemättä. Ketsupilla ja tillillä maustetut kermaiset silakkarullat maistuvat keitettyjen perunoiden ja raikkaan vihersalaatin kanssa ja kylmänä myös leivän päällä.

Tässä ohjeessa silakkarullat silataan aasialaisella makean suolaisella teriyaki-maustekastikkeella. Herkullinen fuusioruoka maistuu ihanalta keitetyn riisin kera.

Silakkaa monella tapaa

Silakkafileet voi valmistaa silakkapihveiksi tai kääräistä rullalle, mutta niistä valmistuu myös monta muuta herkullista kalaruokaa arkeen ja viikonloppuun. 

Spagetti con le Sarde on viikonlopun ruokapöytään sopiva pastaruoka. Uunivuokaan ladotaan muun muassa spagettia, fenkolia, silakoita ja anjoviksia. Lopuksi koko komeus kuorrutetaan valkosipulilla ja persiljalla maustetuilla leivänmuruilla ja koristellaan kapriksilla. 

Näissä silakoissa maistuu Välimeren aurinko. Tomaattisessa kastikkeessa kypsennetyt silakkafileet saavat jujua suolaisesta fetajuustosta, oliiveista sekä kapriksista.

Herkullinen tapa tarjota paistetut silakkafileet on latoa ne ruisleivän päälle. Sipaise silakkaleivälle myös tillillä ja sinapilla maustettua ranskankermaa, etkä taatusti tule pettymään. 

Aromikas fenkoli on kalaruokien klassinen kaveri, joka pelaa täydellisesti yhteen myös silakoiden kanssa. Fenkolisilakat saavat aromikkaan maun suolaisen ja makean yhdistelmästä, vaahterasiirapista ja valkosipulilla ja yrteillä maustetuista silakoista. Hopeakylkiset silakkafileet kypsentyvät fenkolin kanssa uunissa. Pakastepuolukat piristävät ruokaa. 

Hapan tyrni maistuu mainiolta sipulilla, maustekurkuilla ja raikkailla yrteillä täytettyjen silakkarullien kanssa. Loraus kermaa taittaa ärhäkimmän happamuuden ja tekee tyrnisilakkavuoasta lempeän herkun. Kala kypsyy meheväksi uunissa ja maistuu makoisalta perunamuusin ja raikkaan salaatin kera.

Tai mausta silakkafileet raikkaasti sitruunalla ja persiljalla. Tarjoa sitruunasilakat kylmänä alkuruokana ruislimpun viipaleen päällä tai lämpimänä pääruokana perunalumen ja vihreän salaatin kanssa.

Rapusilakat maistuvat pikkulämpiminä, kylmänä yöruokana tai kalapöydän silakkaruokana. Nimestään huolimatta tämä ruoka ei sisällä lainkaan rapua, vaan nimi viittaa ravunpunaiseen tomaattikastikkeeseen.

Kesällä silakoita kannattaa kokeilla myös grillattuina. Lado silakat öljyttyyn halsteriin vieri viereen ja halstraa molemmin puolin hiilloksen päällä noin neljä minuuttia per puoli. Silakat saavat koukuttavan maun pikantista inkiväärin, sitruunaruohon ja korianterin ryydittämästä marinadista, jota valellaan kalojen pintaan grillauksen loppuvaiheessa.

Vai kokkaisitko vaihteeksi hiillostettuja silakoita? Tässä ohjeessa pikahillostetut silakat saavat seurakseen raikkaan höysteen tomaatista, pistaasipähkinöistä ja sitruunasta.

Lue myös Anna.fi: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Silakkaa alkuruoaksi

Joulun kylmässä kalapöydässä silakka on tuttu kaveri. Esimerkiksi makeahkossa kastikkeessa tarjotuissa sinappisilakoissa on perinteinen jouluinen maku. 

Suolaisessa etikkaliemessä raakakypsytetyt silakat voi tarjota kirkkaassa tai kermaisessa kastikkeessa. Mausteeksi sopivat muun muassa sitruuna, tomaattikastike sekä piparjuuri. 

Kermaiset wasabisilakat saavat pippurista potkua wasabista tai piparjuuresta, kermaviilikastike pehmentää makua.

Silakkaboquerones on asetta trendikkäämpi herkku kylmään kalapöytään. Espanjassa tämä herkku tehdään marinoimalla pienet sardellit etikassa ja oliiviöljyssä. Suo­malainen versio syntyy silakois­ta, jotka saattavat olla parhaita kos­kaan tekemiäsi!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Silakka, tuo unohdettu ja aliarvostettu kala, on suurta herkkua – katso parhaat käsittelyvinkit ja reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.