Ruoka

Suklaa – katso vinkit suklaan käsittelyyn ja ohjeet suussasulaviin herkkuihin

Suklaa ei jätä ketään kylmäksi. Se kuorruttaa ja täyttää kakut. Suklaalle löytyy myös lukuisia makupareja. Kokosimme yhteen vinkit suklaan käsittelyyn ja herkulliset reseptit!

Suklaa, atsteekkien aarre,  saa suun makeaksi ja mielen autereiseksi. Herkimmille tahmea herkku aiheuttaa elinikäisen, himokkaan riippuvuuden, muille monesti onnellisen olotilan.

Maya-intiaanit oppivat käyttämään kaakaopuun hedelmiä jo kaksi vuosituhatta sitten. Atsteekit käyttivät kaakaopapuja rahan korvikkeena

Suklaa kuuluu jouluun, pääsiäiseen – arkeen ja juhlaan. Se sopii herkutteluun paitsi sellaisenaan, myös leivontaan mitä moninaisimmalla tavalla. Kokosimme tähän vinkkejä suklaan sulatukseen, makupareihin ja Kotilieden suklaaresepteihin, valitse suosikkisi!

Lue myös: Suklaan ystävän joululeivonnaiset

Suklaata moneen makuun

EU:ssa suklaalainsäädäntöä valvotaan tarkasti. Jokaiselle suklaalaadulle, myös suklaapraliineille eli konvehdeille sekä täytesuklaalle, on omat määrittelynsä suklaalainsäädännössä.

Tumma suklaa 

Eu-suklaadirektiivin mukaan tummaksi suklaaksi voidaan sanoa tuotetta, joka sisältää kaakaota ja sokeria sekä mahdollisesti soijalesitiiniä ja vaniljaa. Direktiivin mukaan tumman suklaan kaakaokuiva-aineen kokonaispitoisuuden tulee olla vähintään 35 prosenttia. Tällä tarkoitetaan kaikkien kaakaon ainesosien, eli kaakaomassan, kaakaojauheen ja kaakaovoin yhteismäärää. Vähintään 18 prosenttia tulee olla kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia rasvatonta kaakaokuiva-ainetta.

Tumman suklaan kaakopitoisuus vaihtelee yleensä 35 ja 99 prosentin välillä. Tavanomaisessa tummassa suklaassa, kuten taloussuklaassa, kaakaopitoisuus on alle 50 prosenttia.

Laadukas tumma suklaa sisältää kaakaota vähintään 50 prosenttia. Mitä suurempi kaakaopitoisuus on, sitä karvaammalta se yleensä maistuu. Tumman suklaan maku onkin usein voimakas, täyteläinen sekä hieman karvas ja se sisältää usein vähemmän sokeria kuin maitosuklaa.

Vaalea maitosuklaa 

Maitosuklaa määritellään tuotteeksi, joka on valmistettu kaakaotuotteista, sokereista, maidosta tai maitotuotteista. Maitosuklaassa kaakaopitoisuuden tulee olla vähintään 25 % ja maidon kuiva-aineita on oltava vähintään 14 %. 

Laadukas maitosuklaa sisältää vähintään 30 prosenttia kaakaota. Maitosuklaa on rakenteeltaan pehmeämpää ja maultaan makeampaa kuin tumma suklaa. Se on myös tummaa suklaata rasvaisempaa ja edullisempaa.

Valkosuklaa eli valkoinen suklaa 

Valkoinen suklaa ei ole teknisesti suklaata lainkaan, sillä se valmistetaan sokerista, maitojauheesta ja kaakaovoista, eikä se sisällä lainkaan kaakaomassaa tai -jauhetta. Tästä johtuu myös valkosuklaan vaalea väri sekä pehmeä, maitomainen maku. 

Valkoisen suklaan tulee sisältää vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta. 

Ruby-suklaa

Vuonna 2017 markkinoille tullut Ruby-suklaa on neljäs suklaalaatu maitosuklaan, tumman suklaan ja valkosuklaan rinnalla. Ruby-suklaa on väriltään hempeän vaaleanpunaista, maultaan marjaisan makeaa. 

Ruby-suklaan valmistus perustuu erityisiin ruby-kaakaopapuihin sekä ainutlaatuiseen valmistusmenetelmään.

Suklaan säilytys

Suklaa on herkkä raaka-aine. Liian lämpimässä eli yli 25 asteessa suklaa pehmenee ja sen pintaan nousee rasvakiteitä, joka näkyy suklaan harmahtavana pintana. 

Myös jääkaappisäilytys saattaa muuttaa suklaan väriä, sillä huoneenlämpöön nostettaessa suklaan pintaan muodostuva kosteus irrottaa pinnasta sokeria, joka pinnan kuivuessa kiteytyy muuttaen pinnan harmaaksi ja rakeiseksi.

Maito- ja valkosuklaa säilyvät hyvänä kuusi kuukautta, tumma suklaa vuoden edellyttäen, että niitä on säilytetty asianmukaisesi huoneen lämmössä omassa kääreessään valolta, tuoksuilta ja kosteudelta suojattuna. 

Onko suklaa terveellistä? 

Kukaan tuskin on voinut olla huomaamatta uutisia tumman suklaan sisältämien flavonoidien hyvistä vaikutuksista. Suklaasta on löydetty vähintään 400 eri yhdistettä, joista osalla tiedetään olevan myönteisiä vaikutuksia elimistöön. Mikä tahansa suklaa ei kuitenkaan kelpaa, kun tavoitellaan terveyshyötyjä. Valitse tumma suklaa, jossa on vähintään 60 prosenttia kaakaota.

Toisaalta tummassakin suklaassa on paljon energiaa eikä suklaata tulisi syödä enempää kuin 85 grammaa päivässä.

Terveellisten flavonoidien lisäksi suklaan syöminen kohottaa mielialaa, sillä se lisää aivojen välittäjäaineen serotoniinin määrää, joka puolestaan nostaa mielialaa, samaan tapaan kuin auringonvalo.

Lue lisää: Vain 4 konvehtia päivässä: Tumman suklaan terveyshyödyt yllättävät

Suklaan käsittely vaatiin huolellisuutta

Suklaa on monikäyttöinen raaka-aine leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa. Saatavissa on monenlaisia suklaalaatuja erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Leivontaan voi käyttää periaatteessa mitä tahansa suklaata. Tosin varsinaisten leivontasuklaiden ominaisuuksia on muokattu niin, että niitä on helpompi sulattaa ja työstää. 

Suklaan käsittelyssä tulee kuitenkin olla tarkka. Alta löydät vinkit niin suklaan sulatukseen, temperointiin kuin suklaakoristeiden valmistukseenkin.

Myös suklaan kaakaopitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Mitä tummempaa suklaa on eli mitä enemmän siinä on kaakaota, sitä vähemmän sitä yleensä tarvitsee käyttää.

Suklaan kaverit – hedelmät ja marjat

Suklaa sopii monipuolisesti leivontaan, kuten kakkujen, piirakoiden, keksien ja muffinien sekä erilaisten makeisten ja tryffeleiden raaka-aineeksi. Suklaa ihastuttaa niin arkena kuin juhlahetkinäkin – jouluna, juhannuksena ja pääsiäisenä.

Suklaan makua täydentävät etenkin kirpeät ja voimakkaan makuiset marjat, kuten mustaherukka, puolukka ja karpalo. Myös sitrushedelmät toimivat suklaan kumppaneina.

Appelsiini sopii hyvin maustamaan suklaisia kakkuja.  Yhdistä nuo kaksi makua pehmeään moussekakkuun. Koristeeksi sopii muhkea kasa tryffeleitä.

Suklaiseen appelsiinibrownieen tuo raikasta makua kuorrute, joka tehdään appelsiinituorejuustosta.

Täyteläinen suklaa makeuttaa monet kakut ja leivokset, kuten vuosisatoja sitten keksityn Sacher-kakun.

Gluteeniton kääretorttu on helppo ja nopea valmistaa. Passionhedelmä taittaa suklaan makeuden ja antaa raikkaan maun kääretortulle. 

Suklainen vadelma-pavlovarulla on ihana yhdistelmä makeaa suklaata, raikkaita vadelmia ja kuohkeaa marenkia.

Granaattiomenan­ siemenet ovat  herkullisia suklaakakunkoristeita. Maitosuklaan makuparina ne luovat vastustamattoman raikkaan yhdistelmän.

Karpaloleivokset täytetään trendikkäästi chiansiemenillä hyydytetyllä hillolla ja koristellaan tummalla suklaakuorrutteella. Pohjan ylijääneistä reunapaloista voi loihtia seuraavana päivänä pappilanhätävaran.

Yllätyksellisiä  ja tuttuja suklaan maustajia

Uskoisitko, että makea bataatti sopii loistavasti leivontaan? Bataatti ja muutkin juurekset antavat  mehevyyttä ja kosteutta brownien tai suklaakakkujen tapaan valmistettaville leivonnaisille. 

Chili toimii parhaimmillaan makujen korostajana. Pikkuleipien suklaanmaku korostuu, kun säväytät ne jalopenolla.

Ruusukoristeilla viimeisteltyihin muffineihin loppusilauksen tuo viskin maltainen aromi.

Minttu raikastaa suklaaleivonnaiset. Valuvan suklaisessa fondantissa maistuu tällä kertaa raikas minttu.

Suklaa ja pähkinä

Yhdistä suklaa ja pähkinät, saat aikaan täyteläisen herkun, jolla talttuu makeanhimo.

Gluteenittomat suklaaruudut leivotaan tummasta suklaasta ja rapeista pähkinöistä. Nämä leivonnaiset eivät sisällä sisällä gluteenia, maitoa eivätkä kananmunaa.

Nutella ei esittelyjä kaipaa. Kotitekoinen Nutella on helppo, mutta sitäkin makeampi herkku. Käytä levitettä leivällä, leivonnassa tai maistele vaikka suoraan purkista.

Suklaiset kahvikakut

Kuivakakku on klassikko joulukahvipöydässä. Kokeile seuraavaksi iki-ihanaa suklaan ja kirsikan yhdistelmää.

Hauska idea on täyttää kuivakakun keskelle jäävä kolo erilaisilla suklaakonvehdeilla.

Lue myös Anna.fi: Suklaaletut

Pientä hyvää suklaasta

Rapeat suklaakeksit valmistetaan Rocky Roadin tapaan ja niihin voi laittaa mitä kaapista löytyy. Kokeile esimerkiksi twix-suklaapaloja, digestive-keksejä, valkosuklaata ja saksanpähkinöitä.

Suklaiset appelsiinineliöt hurmaavat. Sulatettu suklaanougat antaa herkkupaloille ihanan hasselpähkinän maun ja maissihiutaleet rouskuvat mukavasti suussa.

Itsetehdyt tryffelit on helppo valmistaa. Tee perinteisiä suklaatryffeleitä tai kokeile tryffeleitä, joiden sisältä paljastuu rouskuva manteli, ja päällä on herkullista lakritsaa.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 9.10.2020. Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 29.4.2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaa – katso vinkit suklaan käsittelyyn ja ohjeet suussasulaviin herkkuihin

Tiedostava

Minua ihmetyttää alumiinisten ruostuneiden astioiden käyttö kuvissa. Eikö alumiini ruoanlaitossa ja leipomisessa ole jo kauan sitten julistettu pannaan sen epäterveellisyyden vuoksi? Miksi siis?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.