Ruoka

Herne on lähiruokaa parhaimmillaan – kokosimme ihanimmat hernereseptit, joista nappaat proteiinit ja kuidut talteen

Herne on ihana kesäherkku ja pakasteherne arjen oiva apuri. Herneet taipuvat moneen ja tuovat lautaselle niin vehreää väriä kuin raikasta makuakin.

Herne on yksi kasvikunnan parhaimmista proteiinilähteistä. Herneistä saa myös runsaasti kuituja ja hiilihydraatteja sekä vitamiineista muun muassa C- ja K-vitamiinia.

Itse kasvatetut herneet ovat lähiruokaa parhaimmillaan, ja tuoreilla herneenpaloilla herkuttelu kuuluu kesään. Herneenpalkojen ostaminen torilta on ehdottomasti kesän kohokohtia. 

Helposti kasvatettavat herneenpalot ovat myös kotipuutarhoissa suosittuja niiden runsaan satoisuuden vuoksi. Pulleaksi kasvaneet herneet napostellaan sormin suoraan suuhun, mutta myös heleän vihreät, keskenkasvuiset herneenpalot ovat herkullisia.

Erilaiset herneet 

Herneistä on olemassa monia muunnoksia, jotka eroavat toisistaan palon rakenteen ja siemenen ominaisuuksien perusteella. Perinteisesti herne onkin ryhmitelty kahdeksi päätyypiksi: peltoherneisiin ja tarhaherneisiin.

Peltoherneet kuivataan ruoka- tai rehuherneeksi ja tarhaherneet korjataan tuoreena pakaste- ja säilyketeollisuuteen. Käytännössä viljely on kuitenkin siirtynyt lähes yksinomaan tarhaherneisiin.

Tarhaherneestä on kehittynyt useita erilaisia tyyppejä, joilla on erilaiset käyttötavat. Silpo- ja silpoydinherneen palko on sitkeä, jonka vuoksi niitä ei syödä palkoineen. Teollisuutta varten viljellään eniten silpoydinhernettä, jota käytetään esimerkiksi pakasteherneenä. Tuleentuneena silpohernettä käytetään puolestaan ruokaherneenä esimerkiksi hernekeitossa.

Silpo- ja silpoydinherneistä poiketen taitto-, taittoydin- ja sokeriherneen palko ei ole sitkeä, sillä niistä puuttuu palon sisäseinämän sitkeä kalvo. Ne voidaankin syödä vihanneksena palkoineen. Sokeriherneen palko on litteä ja leveä, maultaan ihanan makea. Niistä valmistetaan esimerkiksi apposia keittämällä herneenpalot kypsiksi ja nauttimalla ne voisulan kanssa.

Herne: Käyttö

Herneet ovat ihania naposteltavia suoraan palosta sekä loistavia lisukkeina ympäri vuoden pakasteesta pussissa poimittuina. Tuoreet herneet voi popsia vaikka sellaisenaan, kotimaisille pakasteherneille riittää sulatus.

Tuore- tai pakasteherneistä valmistuu esimerkiksi hurmaava tuorehernekeitto, raikas tahna leivän päälle sekä suloisen vihreä pesto, joka passaa vaikka pastan kastikkeeksi.

Kuivatut herneet tulee liottaa mieluiten yön yli ennen käyttöä ja keittää pehmeiksi. Kuvatuista herneistä syntyy esimerkiksi herkullinen hernekeitto. Lisäksi kaupan hyllyltä kannattaa bongailla kuivattua hernerouhetta, jota voi käyttää soijarouheen tapaan esimerkiksi erilaisissa currykastikkeissa.

Herneitä lisukkeeksi ja pikkunälkään

Keitetyt herneet eli apposet on perinteinen kesäherkku, joka syödään sormin. Kasta kokonaista palkoa voisulassa ja vetäise hampaitten välissä suuhusi herneet ja pehmeä malto. 

Makea, aavistuksen kermainen ja ihana täyteläinen herne on kuin luotu erilaisten tahnojen valmistukseen. Italialaisesta bruschettasta on monia versioita. Vihreällä piparjuuri-hernehummuksella päällystetty hernebruschetta on nopea ja herkullinen alkupala vieraille. 

Herneet tuovat tuttuun pestoon ruokaisuutta ja tekevät sen koostumuksesta peruspestoa paksumman. Tuoreet yrtit, valkosipuli ja reilu kourallinen parmesaanijuustoraastetta ovat hernepeston maun salaisuus. 

Jos kaipaat lautaselle väriä ja vaihtelua, tartu tähän reseptiin. Herneet ja kerma tekevät perunamuusille ihmeitä. Loisteliaan vihreä peruna-hernepyree on nopeasti valmistuva ja ihanalta maistuva lisuke vaikka grillatun tai uunissa kypsennetyn kalan kanssa.

Herne sopii soppaan

Hernekeitto on torstaipäivän vakioruoka, joka on parhaimmillaan kuivatuista herneistä hissukseen keitettynä.  Pitkän keittämisajan takia hernekeittoa kannattaa tehdä kerralla tuplasatsi. Hernekeiton voi maustaa valkosipulin asemesta vaikkapa sinapilla tai käyttää keittoon juureksia, kuten selleriä, palsternakkaa tai porkkanaa.

Tuttuun hernariin saa kuitenkin helposti uutta jujua valmistamalla sen vaihteeksi tuoreista tai pakasteherneistä. Tuoreista herneistä syntyy hernekeiton kesäversio, raikas ja kevyt fenkoli-hernekeitto, joka tarjotaan viileänä. 

Crème Ninon eli samppanjahernekeitto on klassinen ja ranskalaiseen tapaan varsin ylellinen hernekeitto, joka on juhlaruokaa niin heleän vihreältä väriltään kuin hienostuneelta maultaankin. Sen ylellinen juju on kerma, joka lisätään lämpimän keiton joukkoon kevyesti vaahdotettuna. Crème Ninon viimeistellään pöydässä samppanja- tai kuohuviinilorauksella, joka saa keiton kauniisti kuplimaan.

Herneet kuuluvat oleellisena osana myös kesäkeittoon. Tässä ohjeessa soppa aateloidaan astetta paremmaksi alkukeitoksi valkoviinin sekä kuohukerman avulla.

Herne rikastaa salaatit

Herne on raikas ja ruokaisa lisä erilaisiin salaatteihin. Tässä ohjeessa makea herne saa seurakseen tuoretta minttua, nipun herneenversoja sekä vuohenjuustoa. Salaatti viimeistellään öljykastikkeella, jota ryydittävät sinappi ja sitruuna. Vuohenjuusto-hernesalaatti valmistuu muutamassa minuutissa. Syö se kevyenä lounaana tai tarjoa vaikkapa pihvin lisukkeena.

Vuohenjuuston lisäksi herne kannattaa yhdistää myös fetajuuston kanssa. Feta-hernesalaatti on kesäisen vihreä ja tuoreita yrttejä pullollaan. Kastikkeessa maustuu raikkaasti sitruuna.

Vähintää yhtä raikas salaatti on kevät-couscoussalaatti, joka sopii loistavasti vaikka pääsiäisen juhlapöytään. Siinä herne ja couscousryynit saavat seurakseen tuoreita yrttejä parsaa ja keitettyjä viiriäisenmunia. 

Myös tutut suosikkisalaatit, kuten italiansalaatti sekä makaronisalaatti saavat herneistä herkullisen lisän. 

Lisää herneitä lämpimien ruokien joukkoon

Hernerisotto tuo lautaselle ripauksen kevättä ja siinä hyödynnetään herneitä jopa kolmessa eri muodossa: pakastettuna, palkoina sekä versoina. Tuore minttu, kuiva valkoviini ja raastettu parmesaanijuusto takaavat suussa sulavan maun. 

Ehdottomasti herneitä kannattaa sujauttaa myös pastojen sekaan. Yhden padan kasvispasta kasvispasta syntyy nimensä mukaan näppärästi yhdessä padassa ja vieläpä varsin nopeasti. Tilkka kermaa ja ripaus parmesaanijuustoa nostavat nopean arkipastan luksusluokkaan. 

Tai ihastu tähän maukkaaseen kesäpastaan, jossa herneiden seurana kantarelleja ja kesäkurpitsaa sekä salviaa ja saksanpähkinöitä.

Hernerouhe-perunacurry on ihanaa talviruokaa. Kotimainen hernerouhe sopii hyvin raaka-aineeksi intialaisten mausteiden kanssa.

Uskoisitko että iki-ihana herne sopii loistavasti myös pizzan päälle? Kyllä vain! Varhaisvihannespizza kokoaa yhteen kaikki tutut lempparit. Vihreät parsat, kevätsipulit sekä herneet ja herneenversot tuovat kevään kielelle.

Lue myös Anna.fi: Pakasteherneet ovat syyttä ylenkatsottua ruokaa – halpa, hyvä ja terveellinen luottopakaste taipuu moneen ruokalajiin

Herne: säilytys

Herne on parasta tuoreeltaan. Tuoreita herneitä säilytetään muovipussissa +2 – +5 asteen lämpötilassa niin lyhyt aika kuin mahdollista. Herneet ovat muiden palkokasvien tapaan herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten banaanin, omenan ja avokadon vieressä. 

Vaikka tuoreissa herneenpaloissa on oma viehätyksensä, kannattaa sesongin ulkopuolella ostoskoriin poimia pakasteherneitä. Pakastealtaan herneet korjataan kesällä täsmälleen oikealla hetkellä. Nopea kuumennus ja pikainen pakastus heti puinnin jälkeen takaavat, että pakasteherneissä on sekä maku että rakenne kohdillaan. Pakasteherneitä saa kaupoista ympäri vuoden ja niitä säilytetään pakastimessa vähintään -18 asteessa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herne on lähiruokaa parhaimmillaan – kokosimme ihanimmat hernereseptit, joista nappaat proteiinit ja kuidut talteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.