Joulukinkun kuorrutus

Sunnuntaina 18.12.2011, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 122812 kertaa

Joulukinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Jäähtynyt kypsä kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta.

Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.

Perinteinen sinappikuorrutus valmistetaan siten, että kinkun pinta voidellaan sinapilla ja sen jälkeen pinnalle ripotellaan korppujauhoja ja painellaan kokonaisia neilikoita. Sinapiksi kannattaa valita voimakkaan makuinen sinappi, kuten esimerkiksi Dijon-sinappi.

Vaihtoehtoisesti kinkun voi voidella myös sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia), hunaja-sinappiseoksella tai valmiilla hunaja-sinapilla, siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla. Kinkun voi voidella myös esimerkiksi vihreällä tai punaisella pestolla.

Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.

Lopuksi kinkku ruskistetaan unissa 225-250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

Katso myös:

Joulukinkku uusin maustein - katso video!
Näin sulatat joulukinkun
Joulukinkun paisto-ohjeet

Asiasanat: joulukinkku , kinkku , joulu , jouluruoka

Viestit 16

18.11.2008 klo.18:30
joulumuori...

joulumuori...

Itse kuorrutan kinkun aina fariinisokerin ja tulisen sinapin seoksella, päälle hieman korppujauhetta.
Kaikki lapsetkin tykkäävät kovasti. Perinne on kiertänyt sukupolvelta toiselle ja hyväksi koettu.

Vastaa
18.12.2008 klo.20:55
Kokkipoika...

Kokkipoika...

Eiköhän noilla ohjeilla kuorrutus onnistu. Hyvää Joulumieltä kaikille. Kokkipoika Ave Turusta.

Vastaa
23.12.2008 klo.19:46
Anonyymi

Anonyymi

Vaimoni on aina ollut sitä mieltä että hän kuorruttaa kinkun oikein. Yllätän tänään ja kuorrutan hunaja/sinappi/keltuaisseoksella. Ilmoitan mahdollisesta katastrofista. Hyvää Joulua, tv Jema Hgistä

Vastaa
23.12.2008 klo.22:4
Sikalan to...

Sikalan to...

Mies vetelee juuri sinappia sian pintaan ja heittelee ruiskorppujauhoja päälle;) eikun uuniin! Taustalla ehdoton kinkunpaistokipale ”Juice-Sika”. Rauhallista Joulua kaikille!

Vastaa
23.12.2008 klo.22:32
PetuBXL

PetuBXL

Hyviä vinkkejä kaikki. Varokaa kuitenkin innostumasta neilikkakoristelun kanssa. Toissa vuonna noviisina laitoin niitä oikein runsaasti ja monin osin kinkku meni parin sentin syvyydeltä syömäkelvottomaksi liian voimakkaan neilikan maun vuoksi.

Vastaa
23.12.2008 klo.22:42
vesa lahes...

vesa lahes...

Kuorrutus ruskistuu kauniisti uunissa ja vesi kielellä odotan maistiaisia.

Vastaa
24.12.2008 klo.14:20
Anonyymi

Anonyymi

justiinsa laitettiin kinkku uuniin

Vastaa
24.12.2008 klo.14:21
Anonyymi

Anonyymi

kaikkihan sitä kinkkua vesikielellä odottelee

Vastaa
24.12.2009 klo.13:33
Pia

Pia

Me ainakin kokeillaan!!! :)

Vastaa
24.12.2009 klo.13:33
Pia

Pia

Me ainakin kokeillaan!!! :)

Vastaa
31.12.2010 klo.13:17
Ööky

Ööky

Kinkku kuorutusta vaila valmis, 31.12.210
Kinkku oli joulun jälkeen niin halpaa, että en voinut vastustaa.
Hyvää uutta vuotta.

Vastaa
22.12.2011 klo.21:6
Hemuli

Hemuli

Terävällä veitsellä voi vetää kauniit ruudut pintaan kun on tehnyt kuorrutuksen!*kevyesti ettei tee viilloista liian syviä*

Vastaa
23.12.2011 klo.19:15
Sika

Sika

Laitoin 7.5-kiloisen kinkun uuniin eilen klo 22.00 ja otin pois tänään klo 14, eli se muhi pikkuhiljaa 16 tuntia vähän yli 100-asteisessa uunissa folioveneessä - ja tietenkin kamarapuoli alaspäin. Lopussa sisälämpötila 80 astetta, tykkäämme kunnolla kypsästä siasta. Pintasilaus voimakkaalla pippurisinapilla ja korppujauholla ja ruskistus 250-asteisessa uunissa. Todella hyvää. Maistuis varmaan sullekin!

Vastaa
18.12.2012 klo.22:49
Vuosi 2012

Vuosi 2012

Kinkku on jo nyt uunissa!
En malttanut odottaa, vaan aloitan kinkunsyönnin jo huomenna 19. päivä.
Päädyn luultavasti sinappi ruiskorppujauhohuntuun…

Vastaa
23.12.2012 klo.0:43
sinkku

sinkku

Miten kuorruttaa valmis kalkkuna- ja kinkkurulla? Vai onko ihan mahdoton noihin valmiisiin paistaa kuorrutusta ja miten on niiden paiston laita? Hyviä neuvoja kaivataan please!!

Vastaa
23.12.2012 klo.18:2
single

single

no ihan samalla tavalla, uskoisin. kuorrutuksellahan otetaan vaan se ”houkuttelevampi” väri siihen pintaan. itse luotan mustaan turun sinappiin

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu