Joulukinkun paisto-ohjeet

Tiistaina 18.12.2012, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 915700 kertaa

Haluatko paistaa joulun parhaimman kinkun? Perinteisen tavan lisäksi tuomme tarjolle joulukinkun uusin maustein. Herkulliset vinkit joulupöytään antaa Suomen kokkimaajoukkueen Kasper Salomäki. Katso video ja onnistut!

Veden kielelle herauttavalla videolla Kasper paistaa kinkun ja valmistaa sen kylkeen suussasulavaa bataattikanelilaatikkoa, omena-hapankaalia ja ryytisinappidressingiä.

Joulukinkun paisto on helppoa

Ota kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista kinkku pakkauksestaan. Huuhtele kinkku nopeasti tai pyyhi sen pinta kostealla paperilla. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja laita se kamarapuoli eli nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Laita ritilä uunipannun päälle.

Työnnä lihalämpömittarin kärki kinkun paksuimpaan kohtaan. Pidä huolta, että mittari ei osu luuhun eikä silavaan. Aseta mittari siten, että voit tarkkailla lämpötilaa uunin lasin läpi avaamatta luukkua. Varmista paistomittarista kinkun sisälämpötila. Sopiva kinkun sisälämpötila ennen kypsennystä on +4 - +10 astetta.

Nosta reunallinen uunipannu uunin alimmalle tasolle ja kaada uunipannuun vettä. Kookas kinkku kypsennetään uunissa 125 asteessa (kiertoilmauunissa 100 asteessa). Muutaman kilon kinkun tai kinkkurullan voi kypsentää myös 150 asteessa.

Kinkku kannattaa laittaa uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä. Varaa paistoaikaa reilusti. Paistoaika on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo, kun kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin +10 astetta.

Paistoaikaan vaikuttaa myös kinkun muoto. Korkea ja paksu kinkku paistuu hitaammin kuin matala ja ohut. Huolehdi paistamisen aikana siitä, että uunipannulla on vettä, ja lisää pannulle tarvittaessa kuumaa vettä. Kinkun voi kypsentää myös kinkkupussissa uunipellillä.

Milloin kinkku on kypsä?

Kinkku on mehevää, kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Jos pidät mureammasta ja pehmeämmästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta +80-asteiseksi. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.

Kypsän kinkun tunnistaa myös siitä, että paistomittaria poistettaessa siitä valuva neste on kirkasta. Jos neste on punertavaa, kinkku on vielä raaka. Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä ja jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista. Kinkun paistoliemi on erinomainen kastikepohja, joten se kannattaa ottaa talteen.

Kuorrutus kruunaa kinkun

Joulukinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Kypsennyksen jälkeen jäähtynyt kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta.

Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.

Tee perinteinen sinappikuorrutus näin:
 • Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
 • Painele pintaan kokonaisia neilikoita.
 • Sinapiksi kannattaa valita voimakkaan makuinen sinappi, kuten esimerkiksi Dijon-sinappi.
 • Joulukinkun voi voidella myös sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia), hunaja-sinappiseoksella tai valmiilla hunaja-sinapilla, siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla. Kinkun voi voidella myös esimerkiksi vihreällä tai punaisella pestolla.

  Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.

  Lopuksi kinkku ruskistetaan uunissa 225-250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

  Katso myös: Perinteisen joulukinkun paisto-ohjeet

  Asiasanat: joulukinkku , kinkku , joulu , jouluruoka

  Viestit 98

  23.12.2008 klo.6:51
  Aikku-setä

  Aikku-setä

  Kiitokset ohjeiden lähettäjille ! Olen tässä haikeana muistellut lapsuuteeni joulukinkkuja,eritoten ruiskuoren alla paistettuja . Kuori taisi maistua paremmalta kuin itse kinkku. Silavaakin oli mahtavasti ! Nykyisin tuottaa vaikeuksia kaupunkikaasu-uunit, joiden lämpötilaa on vaikea saada riittävän alhaiseksi. Maukasta joulua kaikille kinkunpaistajille ja -syöjille !

  Vastaa
  23.12.2008 klo.8:20
  Veijo

  Veijo

  Pääsee aina kinkun paistolämpötila unohtumaan, niin myös tänäjoulunkinkun paisto aikaan.6kg kinkku, eipä kiirettä paistmisessa.Hyvää joulun odotusta!:)

  Vastaa
  23.12.2008 klo.16:48
  tyttö 14 v...

  tyttö 14 v...

  Huh, äipän päivä pelastettu kun löysin tuon kinkun sisälämmön ennen paistamista… :) Ja vielä kehtaa väittää että olen tietokoneella liikaa. Ja pyh, kukakohan se tänäänkin teki ruuan ja siivosi ihan kiltisti…

  Vastaa
  23.12.2008 klo.18:39
  Ekaa kerta...

  Ekaa kerta...

  Miten tämä nyt sitten tapahtuu kinkkupussissa. Laitanko sen uunipellille, ritilälle vai mihin? Laitanko vettä johonkin? Joku totes, että kuorrutuksen jälkeen verkko pois.
  Siis pussiin ton verkon kanssa?
  Pitäs olla jo uunissa: Apuva!

  Vastaa
  23.12.2008 klo.20:3
  Sika

  Sika

  Jouluna n. 30 v sitten laitoin kinkun pussiin ja n. 125 lämpöiseen uuniin ja pieleen meni, tuli kuiva ja ylikypsä. Pussi on aivan turha, en käytä ikinä enää. Sen jälkeen olen paistanut kinkun ritilällä uunipannun yläpuolella, verkko positetaan tietysti paistamisen jälkeen ennen kuin kinkku on jäähtynyt. Lämpötila uunissa 95 - 100 astetta ja kinkku paistetaan kunnes mittari näyttää maks. 75 astetta. N. 30 vuotta kaikki maistajat/syöjät ovat kehunut paistamani kinkkua superhyväksi. Painoa potkallisella kinkulla on ollut n. 5 - 9kg ja sisälämpötila ennen uuniin laittamista n. 5 - 10 astetta. Pakastekinkun hidas sulatus viileässä on tärkeää lopputuloksen kannalta.

  Vastaa
  23.12.2008 klo.21:29
  Aina mieti...

  Aina mieti...

  Mulla on nyt n. 7,5 kiloinen kinkku paistopussissa n. 100-asteisessa uunissa syvällä pellille. Kaksi asiaa on vuosien varrella tässä paistamistouhussa mietityttänyt (ja toivon löytäväni niihin ratkaisun/ratkaisuja). Ensinnäkin: kinkku on nyt ollut uunissa (vasta) neljä tuntia, mutta paistomittari lähestyy jo 75 astetta. Olen aivan varma, useiden vuosien kokemuksella, että tunti/kilo menetelmällä lämpötila nousee jälleen ainakin 85 asteeseen. Näin on tullut aina hyvää kinkkua, mutta miksi lämpötilat eivät ole sitä, mitä ohjeissa luvataan (mittari on kyllä kinkun paksuimmassa kohdassa, eikä osu luuhun)?

  Toinen juttu: paistopussiin kertyy litratolkulla nestettä (rasvaa), joten jo muutaman tunnin paistamisen jälkeen kinkku lilluu nesteessä. Nyt olen päättänyt toimia siten, että parin tunnin välein tyhjennän nesteet astiaan. Kuten mainittua, aiemmin kinkusta on tullut hyvänmakuista ja kypsää, mutta esim. viime vuonna luulen rasvassa lillumisen aiheuttaneen murenevaisen lopputuloksen. Miten olette itse toimineet tai miksi olette tilanteen huomatessanne olleet toimimatta? Aiemmin olen itsekin tyhjentänyt nesteet pois vasta lopuksi.

  Vastaa
  23.12.2008 klo.22:14
  Äkkipää

  Äkkipää

  Kinkku uunissa, usko loppuu, muttei lopputulokseen :) Paistan kinkkua leivinuunissa, lämitin sen eilen ja laitoin kinkun tänään 10:30 uuniin (pidin ensin Kolmosen ohjeiden mukaan 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Uunin lämpö oli 119 kun laitoin paketin uuniin. Lämpö laski heti 90 asteeseen, pysyi siinä monta tuntia ja sitten alkoi alenemaan. Kun uuni oli 75 ja kinkku 65, vaihdoin kinkun sähköuuniin, jossa se on vieläkin. Olen siis paistanut 7,7 kilon kinkkua nyt 12 tuntia ja vielä menee 1-2 ennekuin tavoite, 75 astetta, on saavutettu.

  Mitä tästä opitaan? Tarkistan kaikki mittarit ensi jouluksi.

  Epäilen niin uunin kuin kinkkumittarianikin. Varma olen vain lopputuloksesta, koska teen tätä kolmatta kertaa (siis oppimatta mitään) samalla tavalla. Ainakin viimeksi lopputulos oli oiva, hermo ei saa pettää :), uskoa pitää, vaikka epäileekin. Veikkaan, että varmiten epäonnistuu: a) liian kylmä kinkku uuniin (pakastettujen kanssa tosi tarkkana), b) kinkku paistuu liian kuumassa (nestettä tulee paljon) ja c) jos ei kulu paria puloa punaviiniä, niin ainakin hermoilee liikaa.

  En ole omalla tavallani saavuttanut noita 1h/1kg millään, siis nytkin menee 14 tuntia 7,7 kilon kinkun kanssa.

  Siis: kaikki uunit ovat yksilöitä ja niin ovat kaikki kinkutkin (ainakin toiset siat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, kuten muistetaan Sikojen vallankumouksesta. Toivottavasti onnistutte omienne kanssa, minulla on omastani vielä pieni epävarmuus. Mutta ainakin kaikki mittarit menee uusiksi, koska en oikein usko niiden näyttämiin.

  Vastaa
  23.12.2008 klo.22:16
  Äkkipää

  Äkkipää

  Anteeksi, ne pari puloa aiheutti mutaman kirotusvireen, mutta toivottavasti ymmärsitte vuodatukseni.

  Vastaa
  23.12.2008 klo.22:50
  jouluja

  jouluja

  tittidii

  Vastaa
  23.12.2008 klo.23:27
  ite hölömö

  ite hölömö

  Minä viisaana poikana jätin kinkkuni kellariin viime lauantaina kylmälaukkuun ja kävin hakemassa sen sisälle tänään noin klo 20.00 ja ajattelin paistaa.Mittarissa oli alle 0 astetta celssiusta ja pitäisi kuulema olla 4 - 10 astetta mitä teen vai odottelenko vaan.
  Kinkku on 5.2 kiloinen luomu juhlakinkkurulla. Miten paistetaan pakastettu kinkku.

  Vastaa
  23.12.2008 klo.23:55
  Kinkku kie...

  Kinkku kie...

  Onnea kaikille kinkunpaistoon!!! Se tuntuu olevan jokaisella joulun huoli =P…
  Meillä ongelma kun kinkku on niin pirun pieni, n.5kg ja aina ennen se on ollut semmonen 12kg…ei kerkiä nukkua ollenkaan kun miettii tuota perhanan pihviä!!!! Vaikka luuli pääsevän helpommalla…ensi vuonna koko possu uuniin!!!!! ps: ja saa nukkua koko viikon! Paras olis koko possu vartaaseen..ei tarvittais nuita perhanan kinkun paistomittareita!!!!!

  Vastaa
  24.12.2008 klo.0:11
  Äkkipää

  Äkkipää

  Kuule ite Hölömö, jos meinaat huomenna ratkaista pulumasi, niin kaksi vaihtoehtoa: a) veganointi tai b) kinkku uuniin. Kun minua ei voi nyt syyntakeettomana tuomita, niin laittaisin uuniin 100 ja kinkkua siellä 7-11h ellei ole mittaria. Ja mittarilla sitten 76 tasan :) (pikagooglettaminen antoi suositusväliksi 72-95, joten ei me ainoita hölömöjä olla).

  Mukavaa joulua, kaupat on vielä aamulla auki, suosittelen kalaa! :)

  Vastaa
  24.12.2008 klo.0:41
  Kinttumies

  Kinttumies

  kinttu uuniin ja nukkumaan… aamulla valmis.. toivottavasti…
  Hyvvee joulua T:Kinttumies

  Vastaa
  24.12.2008 klo.0:46
  MyrskyKokk...

  MyrskyKokk...

  Kinkku pääsi uuniin n. 60 min sitten. Painoa on 12 kiloa. Alkoi jo hirvittää… koko joulunalus mennyt erilaisissa kiireissä ja kinkun uuniin saantikin venyi tänään tosi myöhälle. Mies vei sänkyyn kovassa kuumeessa olevaa pikkuneitiä (3v) ja tietysti nukahti itse ja minä taistelin kinkun kanssa, samalla kun valmistelen muita jouluruokia ja keinutin aina välillä vauvaa joka kitkahteli vaununkopassa… Iso potkallinen kinkku, potka oli niin pitkä ettei sopinut uuniin. Kiireesti miestä herättämään… patistelin alakertaan auttamaan, mokoma nukahti uudestaan, toinen herätys sitten jo aika äkäisenä,

  mutta sittenkään ei vaan miestä kuulu. Itse nimittäin kiirehdin alas pyörittelemään lihapullia ja valmistelemaan peruna- ja porkkanalaatikoita, onneksi isommat lapset kuulivat huuteluni ja kävivät miestä herättelemässä. Haki sahan ja niin potka lyheni tarvittavat 15cm. Mutta kyllä tiukille menee… kinkun pitäisi kypsyä ja laatikoiden paistua ennen huomista klo 15.30… Silloin tulee sukua syömään…. Kuinkahan tytön käy???

  Vastaa
  24.12.2008 klo.0:51
  MyrskyKokk...

  MyrskyKokk...

  Kannattaako paistaa kiertoilmalla vai ilman tuota kinkkua? Nyt kiertoilma käytössä ja 100 astetta.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.1:38
  Urho

  Urho

  Eka kertaa on kinkku vanhassa leivinuunissa, tai onhan tuossa kinkkuja paisteltu paljonkin mutta ei meidän toimesta. Nyt on kuuden kilon luuton kinkku ollut 7h ja kinkun lämpö 72, eiköhän se siitä valmistu. Tekis mieli jättää yöks mutta eipä taida uskaltaa. Infrapunamittari näyttää uunin lämmöks vielä noin sataa astetta. Täytyy ensivuonna laittaa illalla maate mennessään ja otta aamulla pois

  Vastaa
  24.12.2008 klo.3:8
  Muari

  Muari

  En laittaisi kiertoilmaa, sillä se voi kuivattaa liikaa - ainakin haihduttaa vauhdilla sen pannulla olevan veden. Kyllä sulle taitaa aika kiire tulla, jos paistat vielä laatikot kinkun jälkeen. Niissäkin menee pari tuntia, eikä taida kiertoilmasta olla apua.
  Voimia sinne taistoon! Täällä 4 lasta ja laiska mies ovat jo kuorsanneet 4 tuntia. Itse tein maito-makaroonilaatikon, lanttulaatikon ja imelletyn perunalaatikon tässä illalla. Niiden aikana paketoin 20 lahjaa, ja nyt laitoin 7-kiloisen kinkun uuniin (tulin tänne tsekkaamaan lämpötilaa, kun telkkarissa joku sanoi 125 ja ite muistelin sitä sataa…). Nyt vähän unta kaaliin, niin seitsemän jälkeen jatkan rosollilla ja muilla tilpehööreillä. Maukasta joulua kaikille kinkunpaistajille!

  Vastaa
  24.12.2008 klo.4:0
  jeps.

  jeps.

  Kumpaan kannattaa luottaa; tuntimäärään vai paistomittariin? Mittarin mukaan kinkku on kypsä(~82 astetta), mutta 7kg:n kinkku on ollut vasta 6 tuntia uunissa?

  Vastaa
  24.12.2008 klo.4:20
  PM

  PM

  Meillä on tuollainen yhdistelmä, elikäs takka, ja sen kanssa samalla lämpiävä uuni siinä yläpuolella. Vuolukivestä tehty. Joskus pikkupoikana siinä muistan paistetun kinkkua, mutta jostain syystä sittemmin meillä on äiti turvauduttu sähköuuniin. Ja yleensä vieläpä filepötköön. No, nyt on uudet ajat, ja minä isäntänä. Siispä oikea kinkku takkauuniin. Ei vaan voi paistaa mitään filettä sähköuunissa, kun tuollainen mahdollisuus on olemassa…

  Muistan joskus käyneen niin, että sähköuunilla piti jatkaa, kun tuo uuni jäähtyi. Siipä alkulämpöä piti olla jonkin verran. 170 oli lasissa, kun 7 kg juhlakinkku

  meni uuniin. Aika vähän se kyllä on tuosta laskenut, toivottavasti ei nyt sitten ollut uuni liian kuuma. Olisikohan 150 ollut enemmänkin sopiva? Uskon kuitenkin lämpötilan siitä sopivasti laskevan, kun ei tuo ihan oikean leivinuunin tavoin pidä lämpöään tuollainen takka. Aamullahan se tulos sitten nähdään. :)

  Hyvää Joulua kaikille!

  Vastaa
  24.12.2008 klo.4:25
  Juha J.

  Juha J.

  Ei perhana, jopa löytyi mainio maanläheinen suomalainen kommenttipalsta! Ja kas saitin nimi on vieläpä Kotiliesi (tietysti lehdenkin tunnen)

  Hyviä vinkkejä ja ohjeita. Itse juuri otin kinkun uunista, hieman myöhäinen aikataulu tällä kertaa.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.4:35
  Juha J.

  Juha J.

  jeps, oletan, että esivalmistelut on tehty kunnolla ja mittari oikeassa kohdassa ja paistolämpötila oikea. joten luota paistomittariin.

  Muussa tapauksessa tuskin on haittaa jos vaikka tunnin pidät lisää 125 asteessa.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.4:37
  Anonyymi

  Anonyymi

  Kiitoksia Juha J. :)

  Vastaa
  24.12.2008 klo.6:17
  kerran vuo...

  kerran vuo...

  Jep taas on kinkku paistettu ja leivinuunissa tottakai neljäs kerta. Nyt uuni oli kuuma lämpö mittarin mukaan 180 kun laitoin ja 150 kun otin pois 5.5kg kinkku oli vähän yli neljä tuntii ja taas tuli parasta kinkkua mitä koskaan oon syöny. Vielä kuorrutus puuttuu.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.7:19
  Petra

  Petra

  oisinpa loytany tan paikan aiemmin.. asun taalla jenkkilassa ja ekaa kertaa vaannan nyt tota kinkkua, joka ei tietty edes saa kaupasta noin vaan..Elikka ekaks se piti tilata erikseen ja no, toivottavasti se on oikeenlainen liha kontti (en jotenkin aikoinaan ollenkaan naemma noteerannut mita se mummo siella uunissa oikein paisto,muistan vaan kuinka hyvalta maistui!) ja sit mun piti suolatakkin se ite kun ei niit saa kaupasta niinkun valmiiks suolattuna.. Kummiskii, tonne se meni nyt uuniin, ja laitoin tota astemaraa alemmaks kun kaikki kerran sanoo et se sata on parempi..Toivottavasti siita tulee

  syomakelposta, kun en oo kymmeneen vuoteen saanut joulukinkkua! *sormet ristissa*Onks kellaan mitaan hajuu et jos tota paistaa korkeessa niinkun paljon merenpinnan ylapuolella niin onks silla mitaan valia?2500m nimittain vuoren paalla asustelen.:)

  Vastaa
  24.12.2008 klo.8:10
  zeppa

  zeppa

  Takan päällä olevassa uunissa paistoinne ensin ruisleivän ja sitten kinkun. Kun lihakimpale meni uuniin, sen alkulämpötila oli vielä 160 astetta jäähdyttelystä huolimatta. Ajattelimme, että kyllä uuni tuosta jäähtyy kun kylmä kinkku sinne laitetaan ja peltiä jätetään vähän auki. Aamulla herättyäni oli uunissa hieman alle 100 astetta. 7h paistamisen jälkeen 7kg juhlakinkku oli kuitenkin mittarin mukaan mennyt jo aivan ylikypsäksi (88 astetta). Toivotaan, ettei siitä tullut korppu. Nyt kuorruttamaan.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.8:50
  peili

  peili

  PAISTOPUSSI ON VARMA TAPA SAADA KUIVA KINKKU!
  Kun kinkku on pussissa, kinkun pinta ei sulkeudu ja kaikki nesteet pääsevät valumaan pussiin ja kinkku kuivaa. Mutta kun kinkkua paistaa uunipannun päällä olevalla ritilällä ensiksi n 150 asteen lämmössä lihan pinta paistuu kiinni. N tunnin päästä lämpö lasketaan 100 asteeseen, laitetaan uunipannulle reilusti vettä ja paistetaan kunnes sisälämpö näyttää 78 astetta. Välillä pannulle lisää vettä, jos kuivuu. Paistopussi on suuren luokan huijausta.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.10:19
  jj

  jj

  Olen aina paistanut paistopussissa, ilman mittaria ja aina on tullut hyvä kinkku. Paistopussista otan liemen talteen ja teen siitä kinkkuruoalle kastikkeen.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.10:58
  Daywalker

  Daywalker

  Olen yhden ainoan kerran saanut jouluna leivinuunissa valmistettua kinkkua. Pakko sanoa, että yksikään kaasu-tai sähköuuni ei pysty parempaan.

  Vastaa
  24.12.2008 klo.12:49
  jj

  jj

  Taas tuli loistava paistopussi kinkku ja herkulliset liemet:b. Hyvää joulua kaikille.

  Vastaa
  25.12.2008 klo.19:15
  Mureet kin...

  Mureet kin...

  Peilille ja muille ”kuivahkon” kinkun mollaajille, makuja on monia. Siksi olenkin paistopussin puolesta puhuja. Myöskin aloituslämpötila kannatta pitää alussa korkeammalla paistopussissakin, esim noin 145´C sitten hieman alempi. Paistopussin perälle olisi hyvä saada tila irtoavalle rasvalle, eli uunipelti tulisi asettaa uuniin hiukan kaltevasti. Ja kinkku sijoittaa uunipussin suuaukolle uunipellin etureunalle. Uunipussin suuaukkoa ei tulisi sulkea, vain rutata suppuun jotta kinkku hiukan hengittää sen kautta. Tällä tavalla kinkusta tulee MUREA muttei kuitenkaan kuiva. Ps. Tänäkin jouluna tällätavoin tehty kinkku vei voiton verrattaessa ritilällä paistopussitta paistettuun.

  Vastaa
  26.12.2008 klo.12:54
  Anonyymi

  Anonyymi

  mä tein mikrossa. siitä tuli hyvää.

  Vastaa
  13.11.2009 klo.8:33
  kinkku

  kinkku

  AIVAN KAUHEA OHJE!! SIIS EI MITÄÄN SELKOA SAA!! JA KINKKUNI MENI PIELEEN KUN TEIN TESTI KOKEEN!! SIIS USKOMATONTA ETTÄ TÄMMÖISTÄ MOTASKAA JULKAISTAAN!!! HYYII HYYIII

  Vastaa
  15.12.2009 klo.15:40

  Joulujännitystä! Tässä tulee sulle leivinuuniin paisto-ohjetta. Lämmitä uunia aamulla hiukan. Joudut jäähdyttämään sitä jonkun verran. Itse käytin mittarina sellaista, joka on tarkoitettu testaamaan sähköuunin lämpötilan paikkansapitävyyttä. Se on hyvä mittari, mutta suuntaa-antava. Kun mittari oli keskellä leivinuunia ja näytti n. 100-150 astetta niin laitoin kinkun uuniin. Kinkku pussiin ja uunipellille. Kinkun paistomittari kiinni kinkkuun. Jos uuni tuntui vieläkin liian kuumalta niin jäähdytä hiukan samalla ensi alkuun. Jätä mittari uuniin, jos oot sellaisen hommannut niin näet suuntaa-antavan tiedon uunin lämpötilastakin. Sijoita silloin mittari joko uunipellin sivulle tai eteen. N. 6 kg kinkku paistui neljässä tunnissa erittäin meheväksi ja hyväksi.

  Vastaa
  22.12.2009 klo.17:35
  äitee-lovi...

  äitee-lovi...

  125 astetta ja siinäse on

  Vastaa
  22.12.2009 klo.19:28
  ramor

  ramor

  Kiitos taas kerran kinkun paisto-ohjeesta. Vaikka kinkku on paistettu jo useina vuosikymmeninä, on mukava kerrata pääasiat näin juuri ennen paistoa, ne viimeiset vinkit.
  Makoisaa joulua kailille!

  Vastaa
  22.12.2009 klo.22:27
  tietoinen

  tietoinen

  jeah kiitti ohjeista! loistavaa näppäryyttä

  Vastaa
  23.12.2009 klo.9:57
  Köyhä kakk...

  Köyhä kakk...

  Ei oo miulla ees varraa tollosse kinkkurullaan kuin kuvas'.

  Vastaa
  23.12.2009 klo.11:48

  Löytyiskö sinulle täältä apua edullisempiin ruokiin? http://kotiliesi.fi/joulu/jouluruoka/pienen-budjetin-jo ulumenu

  Rauhallista joulua!

  Vastaa
  23.12.2009 klo.20:34
  Miksu

  Miksu

  Oma kinkku (paistopussissa) on juuri uunissa.

  Itse olen aloittanut 210 asteen alkulämmöllä n. puoli tuntia (5.5kg kinkku), sen jälkeen lämpö 110 asteeseen kunnes mittari näyttää n. 72-73 astetta. Kinkku ulos, läskit pois (jätän n. 2mm ihraa pintaan), puolisen tuntia jäähdyttelyä, sinappia ja maustettua korppujauhoa kuorrutteeseen ja 200 asteen kiertoilmalla puhaltelua kunnes kauniin ruskea.

  Lopputuloksena mehukas kinkku ja n. 10 tyhjää oluttölkkiä :-)

  Lämpötilat ja paistoajat riippuvat uunista. Hyvää joulua!

  Jaakon ohjeet: http://www.suomalainenjoulu.fi/service.cntum?pageId=125 158

  Vastaa
  23.12.2009 klo.21:56
  Jiitee

  Jiitee

  Hyviä ohjeita, itse laitan palan foliota ritilälle. Ei sula kinkku ritilään kiinni.

  Vastaa
  23.12.2009 klo.22:19
  typerä

  typerä

  Huono ohje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;{

  Vastaa
  23.12.2009 klo.23:18
  Kinkunpais...

  Kinkunpais...

  On tullut muutaman päivän joka tuutista kinkunpaisto ohjeita, mutta niitä kuunnellessa on meinannut takertua kinkku kurkkuun jo ennen paistoa! On kyllä itsekin hieman kommentoitava… Tässä muutama sääntö jota kannattaa ajatella! Ei kinkkua uuniin ennen kun sisälämpötila on noin +10 astetta. Uuni lämmitetään noin 250 asteeseen ja sitten potka sisään… 5-6 kg 20min ja 8-10 kg 30min… sitten lämpö MAX 100 astetta (kiertoilmauuni 85) ja sitten unohdetaan kaikki tunti/kilo ohjeet ja valvotaan, että kun kinkussa tököttävä lämpömittari näyttää
  75 astetta patalaput käteen ja potka ulos. Toiset neuvoo,

  että ”anna kinkun jäätyä, poista verkko, kuorruta ja sitten uuniin”… Itse teen niin, että heti kun otan potkan pois uunista niin poistan verkon ja poistan ylimääräisen silavan (ei todellakaan kaikkea) ja sitten kuorrutus ja takaisin uuniin 200 astetta ja silmä sanoo kun se ylimääräinen kuorrutuksessa käytetty kananmuna joka on valunut pelille näyttää munakkaalta niin sitten potka pois uunista.

  Sitte ei tarvita kuin lasi joulu olutta ja lämmin viipale kinkusta lautaselle :-) Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

  Vastaa
  24.12.2009 klo.0:10
  Ensikertai...

  Ensikertai...

  Nyt ensimmäistä kertaa kinkkua paistelen.. 12kg tanskalaisen kinkun hommassin itelle ja avovaimolle muksu ei vielä syö kun vasta 11kk.Kinkku uunissa nyt toista tuntia saas nähdä aamulla millasta jälkeä on tullut.Paisto pussia käytän itse (avovaimo halusi) ja olen kuullut tarinoita kun on ollut ilman pussia on saanut kuukauden päästäkin viellä rassata hellaa kun niin rasvassa :D No mutta nyt näyttää olevan jo joulukin niin erittäin mukavaa ja rauhallista joulua kaikille toivottaa vantaan väki :)

  Vastaa
  24.12.2009 klo.10:32
  lapamato

  lapamato

  Hyvin onnistu kinkun paisto kun luki täältä ohjeet.. Vielä kun luki keskustelut, niin meni odottelukin mukavammin.

  Vastaa
  26.12.2009 klo.23:25
  kinkun pai...

  kinkun pai...

  Pitääkä kinkku kuorruttaa? joku sano ,että kananmunalla, hyi.. vai riittääkö että laittaa vastukset oikeen kuumalle…. lämmöllä se pinta värittyy vai…

  Vastaa
  27.12.2009 klo.0:5
  ei tullu v...

  ei tullu v...

  nyt on paha, kovasti on käryä, akkakin heräs ja herätti minutkin. Nyt on väriä kinkussa ja kova tuulletus käynnissä.

  Vastaa
  5.12.2010 klo.22:40
  henri

  henri

  morjesta

  Vastaa
  8.12.2010 klo.11:39
  nappo

  nappo

  kinkku on parasta!

  Vastaa
  11.12.2010 klo.13:33
  Kinkua ens...

  Kinkua ens...

  Kun ensi kertaa paistan itse kinkun se on painoltaan 3.5 kg.
  Täytyy vielä ostaa paistomittari ja eikun kinku sulamaan jääkaappiin.
  Laitamme sen uuniin kun sen lämpötila on enintään 10 astettta ekö niin.
  Laitamme uunin lämpenemään tuohon 175 asteeseen eiköhän paistu.
  Kinkku ei ole mikään kovin rasvainen rakenteeltaan joten en kovin hyvin osaa
  sanoa paisto aikaa senhän näkee uudesta paistomittarista jonka hankimme maanantaina.
  Halusin kokeilla sen paistamista miten se omenapiirakan jälkeen onnistuu
  useiden korvapuusitien jälkeen.

  Vastaa
  20.12.2010 klo.16:33
  murmeeli

  murmeeli

  olipa noita ohjeita
  itse katson aina ohjeen vanhasta Kotiruoka- keittokirjasta ja onnistuu aina, tosin materiaali siis raaka kinkku ja sitten vielä pidemmälle mitä se possuressu on elääkseen syönyt vaikuttaa lopulliseen makuun, niin että se on ”herran käres”

  Vastaa

  Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu