Ruoka

Juhannusruoka on tärkeä osa keskikesän juhlaa – valitse aterialle omat ja ystäviesi suosikkiherkut!

Keskikesän juhla on onnistunut, kun tarjottavat maistuvat. Tämän juhlamenun voit kattaa sisälle tai ulos!

Juhannusruoka kuuluu mittumaarin kohokohtiin. Tarjolle katetaan kesän herkullisimmat eväät ja grillit käyvät kuumina ympäri Suomen.

Juhannusateria syntyy helposti, kun osa ruoista tehdään tai valmistellaan etukäteen. Näin jää aikaa rentoutua ja nauttia yöttömästä yöstä. Kokosimme tähän mittumaarin viettoon sopivia juhannusruokia,  joista varmasti löydät itsellesi maistuvat suosikit.

Lue myös Anna.fi: Rento juhannusmenu mökille

grillatut kasvikset
Juhannusruoka kokataan yhdessä grillissä.

Herkullinen juhannusruoka ansaitsee maljan

Juhannusateria aloitetaan kohottamalla malja kesälle. Upean kesäinen kuohuva mansikkajäätee tarjoaa jännittävän yhdistelmän mansikoista ja trendikkäästä jääteestä. Korvaamalla juoman roseeviinin kivennäisvedellä tai sitruunalimonadilla saat oivan ruokajuoman.

Vanhan ajan sitruunalimonadi on myös erinomainen alkoholiton juoma ja sopii raikkautensa puolesta mainiosti ruoan kanssa nautittavaksi. Sen valmistus on helppoa, sillä siihen vaaditaan vain vettä ja kolme muuta ainesta.

Hienostunut Lillet Spritzer -juoma kelpaa juhlallisempaankin juhannuksen viettoon. Ranskalaisesta Lillet-viinistä sekä tonic-juomasta sekoitettava malja koristellaan kesäisesti tuoreella mansikalla, mintun lehdillä sekä kurkkusiivulla.

Alkuun pientä purtavaa

Rapucevichet syntyvät syöntikypsistä avokadoista, jotka ovat täynnä hyviä rasvoja. Alkuruoka valmistuu nopeasti ja näyttää upealta vähällä vaivalla.

Grillauksen teemassa myös alkuruoan voi sovittaa grillitikkuun. Antipastivartaisiin voi hyödyntää oman maun mukaansa erilaisia marjoja, hedelmiä, juustoja ja lihoja. Vartaat ovat myös oiva tapa hyödyntää hävikkiä ja kaapinpohjien säilykkeitä.

Juustonystävien alkupalaksi sopii grillifeta, joka kääritään ilmakuivattuun kinkkuun. Pikkusuolainen valmistuu muutamassa minuutissa grillin lämmössä.

Juhannusaterian pääruoat

Jos rento juhannusruoka on hakusessa, kokeile maukkaita kasvishampurilaisia. Hampurilaisten välissä on normaalin pihvin sijaan muhkeita portobellosieniä sekä täyteläistä halloumijuustoa.

Grillatut välikyljykset ovat lihansyöjän mieleen. Mehevät entrecôte-pihvit saavat seurakseen makean tulisen persikkakastikkeen.

Broilerivartaat syntyvät helposti valmiista fileepaloista sujauttamalla ne grillitikkuihin. Vartaiden kanssa nautitaan jännittävää makeahkoa raparperimaustekastiketta.

Moni valitsee grillikalaksi lohen, mutta myös muita maukkaita vaihtoehtoja löytyy. Taimen grillataan kokonaisena sitruunan, yrttien ja kesäsipulin kanssa.

Myös possu taipuu vartaisiin mainiosti. Possun sisäfilee paloitellaan kuutioiksi grillitikkuihin ja maustetaan aasialaisella mausteliemellä.

Lammas mielletään usein kevään herkuksi, mutta sopii hyvin myös kesägrilliin. Mausteiset lammasvartaat kypsyvät grillissä nopeasti mureiksi.

Juhannusruoka täydentyy grillilisukkeilla

Kreikkalainen salaatti kootaan erilaisista kasviksista, oliiveista sekä fetajuustosta. Kasvikset grillataan nopeasti ja näin syntyy oiva grillisalaatti grilliruokien lisukkeeksi.

Avokado sopii myös juhannusaterian lämpimäksi herkuksi. Grillatut avokadot tarjotaan herkullisen itse tehdyn tomaattisalsan kanssa luoden ihanan makuyhdistelmän.

Perinteinen juhannusruoka, perunasalaatti, saa ruokaisuutta nakeista. Helposti valmistettava peruna-nakkisalaatti saa upean maun sinappisesta kermaviilikastikkeesta.

Papusalaatti on juhannusaterian tuhti lisukesalaatti. Salaattiin syömistuntumaa tuovat pähkinät sekä rapsakka parsakaali. Papusalaatti viimeistellään maukkaalla rakuuna-vinegretillä.

Grillatut sienet ovat monen juhannusherkku. Portobellosienet saavat täytteekseen trendikästä nyhtökauraa, kirsikkatomaatteja ja oliiveja. Päälle sulava juustoraaste täydentää mehevän makukokonaisuuden.

Maissit ovat helppoa ja halpaa grillattavaa. Grillatut maissit maustetaan valkosipulinkynsillä ja kuorrutetaan herkullisella parmesaanijuustolla.

Juhannusruoka kruunataan raikkaan kesäisellä jälkkärillä

Marjaisa kesätorttu on juhannuksen helppo jälkiruoka. Tortun pohja syntyy suola- ja digestivekekseistä ja päälle pursotetaan pirteää sitruunavaahtoa. Lopuksi päälle asetellaan kesän tuoreita marjoja.

Kesällä kannattaa suosia kauden marja- ja hedelmäsatoa esimerkiksi salaatin muodossa. Marja-hedelmäsalaatti on helppo, nopea ja kevyt päätös tuhdille juhannuspäivälliselle.

Grilliä voi hyödyntää myös jälkiruoan valmistuksessa. Vesimeloni vartaassa saa upean makean maun grillatessa ja sopii hyvin yhteen dipattavaksi minttujogurttikastikkeeseen.

Juttua muokattu 13.6.2023 klo 9.30.

Lue myös Anna.fi: Juhannuskakku viekoittelee mansikalla ja marengilla – ota talteen parhaat reseptit juhannuksen herkkuhetkiin!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhannusruoka on tärkeä osa keskikesän juhlaa – valitse aterialle omat ja ystäviesi suosikkiherkut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.