Ruoka

Juuriselleri tuo vaihtelua arkiruokiin – upota aromaattista mukulaa salaatteihin, keittoihin ja lisukkeisiin

Juuriselleri eli mukulaselleri sopii moniin ruokiin. Se antaa makua niin keittoihin ja kastikkeisiin, patoihin, gratiineihin kuin muusinkin joukkoon. Nappaa vinkit juurisellerin käyttöön ja koe unohtumattomia makuelämyksiä!

Juuriselleri ei ole mikään heviosaston kaunokainen. Arpisen kuoren alta paljastuu kuitenkin aromikas mukula, josta voit loihtia niin rapeita sipsejä kuin maukasta arkiruokaakin. Se on myös varsin edullinen ja syyttä suotta väheksytty herkku. 

Mukulaselleri on suosittu alkutalven juures, joka säilyy useita viikkoja jääkaapin vihanneslaatikossa tai muovipussissa jääkaapissa. Huonoksi menneen sellerin tunnistat limaisen tahmeasta ja pehmenneestä pinnasta. Juuriselleri on arka etyleenille, joten se kannattaa sijoittaa kauas runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista.

Juuriselleri sisältää runsaasti ravintokuituja sekä monia vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja fosforia.

Mihin juuriselleriä voi käyttää?

Mukula- eli juurisellerissä on raakana aromaattisen voimakas maku, jota moni vieroksuu. Vaikket selleristä pitäisikään, kannattaa sille antaa mahdollisuus. 

Juurisellerin maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa kypsennettynä ja uunissa pitkään paahtuessaan. Silloin mukulan maku miedontuu ja muuttuu makean aromaattiseksi, pähkinäiseksi ja aavistuksen makeaksikin eikä kitkeryydestä ole tietoakaan.  Paahda juuriselleri uunissa kokonaisena folioon käärittynä tai pilko sitä uunijuuresten joukkoon.

Mukulasellerin oivia makupareja ovat pähkinät, omenat ja juustot, joita selleri tuntuu suorastaan rakastavan. Kokeile kaverina esimerkiksi voimakkaan makuista sinihome- tai emmental juustoa.

Mukulaselleri sopii moniin ruokiin. Se antaa makua niin keittoihin ja kastikkeisiin, patoihin, gratiineihin kuin muusinkin joukkoon. Mukulasta voi leikata viipaleita juurespihveiksi, jotka ovat herkullisia paahdettuina voisulan kera. Juuriselleri on myös erinomainen keittojuures ja tuo kasvisruokaan hienoa rotevuutta.

Toki juuriselleriä voi syödä myös raakana esimerkiksi raasteena salaateissa ja juuresraasteissa. Nappaa alta lisää ideoita juurisellerin käyttöön. 

Juuriselleri antaa särmää salaateille

Juuriselleri on tärkeässä osassa maineikkaassa Waldorfin salaatissa, jonka on luonut newyorkilaisen Waldorf-Astoria-hotellin hovimestari Oscar Tschirky vuonna 1896. Salaatin aineksina toimivat niin mukulaselleri kuin sen muunnos lehtisellerikin, omena sekä täyteläinen majoneesikastike. Vuonna 1928 salaattiin lisättiin murskattuja saksanpähkinöitä, jotka toimivat loistavasti sellerin ja omenan makuparina. 

Sellerisalaatti on mehevä ja aromaattinen raastesalaatti, jolle omena ja majoneesikastike antavat mukavasti pehmeyttä. Ripaus fenkolinsiemeniä tuo tämän arkisen salaatin makuun jujua.

Juhlaruoaksikin juuriselleri taipuu. Juurisellericarpaccio vaatii hieman vaivannäköä, mutta on sen arvoinen.

Juuriselleri sulostuttaa keitot 

Samettinen ja ihanan aromikas kasvissosekeitto syntyy helposti juuriselleristä. Kokeile pehmeää sellerikeittoa, jossa juures loistaa pääosassa tai sellerikeittoa, jossa mukula saa makuparikseen omenan. 

Samettinen sellerikeitto tehdään juurisellerin lisäksi perunasta ja palsternakasta. Täyteläisen maun salaisuutena on reilu loraus kermaa.

Liemijuureksena aromikas juuriselleri on verraton ja erityisesti kotonaan erilaisten lihakeittojen sattumina. Kokeile mukulaa hivikeitossa tai kevyessä riistakeitossa

Lämpimät lisukkeet ja pääruoat juuriselleristä

Juuriselleri on maukas lisuke, josta voi tehdä vaikka mitä. Esimerkiksi juustolla gratinoituna juuriselleristä syntyy herkullinen lisuke vaikkapa liharuokien kylkeen.

Jos kaipaat pientä naposteltavaa, tee sellerisipsejä. Rapeaksi friteerattuja sellerisipsejä voi maustaa oman maun mukaan vaikka yrteillä tai chilillä. 

Jos juurisellerin voimakas maku arveluttaa, yhdistä se muiden juuresten tai kasvisten seuraan. Talven suloisimpiin lohturuokiin lukeutuu samettisen pehmeä ja hienostuneen vaalea juuresmuusi, joka syntyy juuriselleristä, palsternakasta ja perunasta. 

Tai lisää juuriselleriä kuutioituna uunijuuresten joukkoon yhdessä porkkanan, palsternakan, lantun ja perunan kanssa. Makua juureskuutioihin tuo inkiväärisiirappi.

Kauriin- tai peuranpaistista valmistettava ja juurisellerillä höystetty riistapata on maukas syys- ja talviruoka ja helppo tarjottava isollekin joukolle.

Lue myös Anna.fi: Sellerimehu – onko vihreäksi ihmejuomaksi väitetty mehu hyödyksi vai haitaksi?

Juuriselleri: vinkit käsittelyyn

Juuriselleri on pyöreä ja muhkurainen juures. Sillä on rosoinen kuori ja valkoinen, raakana kitkerän aromikas malto. Juurestiskiltä kannattaa valita pieni, alle kilon painoinen mukula, sillä kasvaessaan juurisellerit saattavat muuttua puumaisen säikeisiksi. 

Muhkea juuriselleri on helpointa kuoria yleisveitsellä. Aseta mukula leikkuulaudalle ja leikkaa se halki. Aseta puolitetut palat työlautaa vasten ja kuori yleisveitsellä. 

Juurisellerin pinta tummuu nopeasti leikkaamisen jälkeen. Siksi se kannattaa paloitella vasta hetki ennen käyttöä tai säilyttää palaset käyttöön asti sitruunalla maustetussa vedessä. Leikkauspinnat voi käsitellä myös sitruunamehulla, joka estää tummumisen. 

Juuriselleriä ei kuitenkaan ole välttämätöntä kuoria, sillä myös sen kuori on syötävä, kunhan se on vain pesty huolellisesti. Kuori kannattaa jättää juurekseen erityisesti silloin, kun kypsennät kasviksen uunissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juuriselleri tuo vaihtelua arkiruokiin – upota aromaattista mukulaa salaatteihin, keittoihin ja lisukkeisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.