Kakkukoulussa jouluinen juustokakku

Torstaina 10.12.2009, Sini Visa, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 23991 kertaa

Kermavaahtokranssin päällä hehkuvat joulutähdet koristavat kahvipöydän kruunaavaa juustokakkua.

Näyttävän kakun täytteinä ovat sulassa sovussa puolukka ja likööri.

Katso puolukka-liköörikakun resepti täältä.

Kakun koristelu

1. Muotoile joulutähdille kuivatuskupit alumiinifoliosta. Kun teet pyöreäpohjaisia kuppeja, käytä muottina kastikekauhaa, kahvimittaa tai muuta pyöreää esinettä. Revi foliosta sopivan kokoinen pala ja taittele se ympyräksi. Paina folio tiiviisti muotin ympärille. Jätä kupille hieman reunoja. Se on sopivan kokoinen, kun joulutähden uloimmat lehdet taipuvat hieman sen reunojen yli. Säästä kupit käytön jälkeen tuleviin kukka-askarteluihin.

2. Värjää sokerimassa tummanpunaiseksi. Tässä kakussa käytettiin joulunpunaista ja aavistus mustaa pastaväriä. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla 1-2 mm:n levyksi. Hiero levyn pintaan kevyesti tomusokeria, jotta kaulin ei tartu. Ota levystä kuvioita lehtimuotilla.

Tässä käytettiin kolmen ruusunlehtimuotin sarjaa, joista isoin on 4 cm ja pienin 2,5 cm pitkä. Lado kuivatuskuppiin viisi isoa terälehteä ja niiden päälle lomittain viisi keskikokoista. Keskelle tulee 4-5 pientä lehteä. Lehdet tarttuvat toisiinsa painamalla, mutta tarvittaessa liimaksi käy sokerikuorrute.

3. Paina terälehtien keskelle pieni pala sokerimassaa. Pursota päälle sokerikuorrutetta. Ripottele kukan keskiosaan sokerihelmiä. Anna koristeiden kovettua pari päivää, ennen kuin irrotat ne foliokupeista. Vihreät lehdet voit tehdä samoilla muoteilla vihreäksi värjätystä sokerimassasta.

4. Tee rusetti valkoisesta sokerimassasta. Kauli massa 2 mm:n levyksi tomusokeroidulla alustalla. Leikkaa levystä 2,5 cm leveitä nauhoja. Kierrä kahdesta nauhasta lenkit ja nipistä päät yhteen. Laita lenkin sisään foliosta muotoiltu tuki kuivatuksen ajaksi. Rusetin keskiosaa varten paina muutama rypytetty nauha toisiinsa ja kiedo ne lenkkien päiden ympärille. Rusetin alta tulevat nauhat voit kuivattaa hieman aaltoileviksi. Anna osien kovettua pari päivää. Poista sitten foliotuet ja suihkuta pinnalle kultaista kimallesprayta.

5. Poista irtopohjavuoan reunarengas. Vedä reunakalvo varovasti irti juustokakun pinnasta.

6. Vaahdota kevytvispi ja siivilöi vatkatessasi joukkoon vaniljakreemijauhe. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin. Pursota aaltoilevaa kuviota renkaaksi kakun pinnalle niin, että kuvio on leveämpi ”kranssin” takaosassa. Jätä eteen tilaa rusetille. Sommittele koristeet kermavaahtokranssin päälle.

Hyvä tietää

  • Juustokakun voi tehdä valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä koristelua lukuun ottamatta.
  • Juustokakun voi myös pakastaa - tosin ilman kiillettä. Pakasta vuoassa ja ota sulamaan hyvissä ajoin. Tee kiille, kun kakku on sulanut.
  • Reunakalvon avulla kakun saa irrotettua vuoasta siististi ja reunat jäävät tasaisiksi. Reunakalvon on hyvä olla noin 10 cm korkea.
  • Juustokakun reunasta saa sileän, kun sivelee pullasudilla ohuelti kasviöljyä irtopohjavuoan sisäreunoille ennen vuoan täyttämistä. Irrota kakku kiertämällä muovisella lastalla täytteen ja vuoan sisäpinnan väliä. Irrota sitten vuoan reunus.
  • Sokerimassa- ja marsipaanikoristeita ei kannata laittaa suoraan kiilteen päälle, koska siinä ne sulavat nopeasti. Kermavaahto toimii hyvänä eristeenä. Sommittele koristeet paikoilleen vasta ennen tarjoilua, jotta kerma ei värjäänny.
  • Koristeet voi tehdä myös marsipaanista. Marsipaani kovettuu sokerimassaa hitaammin, joten varaa valmisteluihin tarpeeksi aikaa.
  • Koristeet säilyvät useita viikkoja, jopa kuukausia huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa. Askartele ne hyvissä ajoin ennen kiireisintä joulunalusaikaa.
  • Älä sulje valmiita kukkia heti tiiviiseen rasiaan, vaan anna niiden kovettua pari päivää pöydällä tai rasiassa, jonka kansi on raollaan.

Vaniljakreemijauhe tekee pursotuskermasta jämäkkää, ja kerma pysyy paremmin muodossaan eikä ”sula” pursotuspussissa. Vaniljakreemijauhetta myyvät isot marketit ja netti. Myös tuorejuuston tai rahkan lisääminen tekee kermavaahdosta tukevaa.

Vaahtoutuva kevytvispi, kuten Flora Vispi, on ihanteellinen pursotuskerma. Täyteläiseltä maistuva vispikerma on toiseksi paras vaihtoehto.

Asiasanat: leivonnaiset , kakut , jälkiruoat , kakkukoulu

Viestit 6

12.12.2009 klo.22:2
leipuri

leipuri

Upeait nämä kakkukoulun kakut! Vaikeilta vaan näyttävät.

Vastaa
14.12.2009 klo.2:29
pk.

pk.

hieno ja näytävä

Vastaa
14.12.2009 klo.2:29
pk.

pk.

hieno ja näytävä

Vastaa
16.12.2009 klo.16:44
floristi

floristi

hei! mistähän noita pieniä marsipaanimuotteja ja muita vastaavia koristelu/leivontatarvikkeita saa tai löytää? ja tietääkö kukaan onko marsipaanikoristelusta olemassa ”oppikirjaa”/ohjekirjaa?

Vastaa
17.12.2009 klo.22:13
Anna

Anna

Noita muotteja löytyy ainakin Ullanunelmasta http://www.ullanunelma.fi/ ja bakeandpartysta http://www.bakeandparty.com/epages/Kaupat.sf/?ObjectPat h=/Shops/Bake

Vastaa
10.1.2010 klo.15:55

Ei kun kokeilemaan niin ens jouluna yllätän kaikki. Ja voihan ihanat kukat joskus jättää poiskin eli joulukiireissä ei välttämättä aina ehdi ja hyväksyn senkin.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu