Kalan fileointi – näin onnistut
Kokonainen kala vaatii käsittelyä ennen kuin se on valmista keittoon tai muuhun ruokaan. Kaupan kalatiskillä fileeraus sujuu ammattilaiselta hetkessä ja perkeet saa pakattuna mukaan kalalientä varten. Kotonakin työ sujuu helposti oikeiden kalankäsittelyvälineiden ja muutaman vinkin avulla.
Kalan fileointi onnistuu, kun taitaa muutaman niksin ja panostaa hieman välineisiin. Kokosimme avuksesi kuvalliset ohjeet fileeraukseen.
Näin kalan fileointi onnistuu
1. Fileinä käytettävää kalaa ei tarvitse suomustaa. Huuhdo ja kuivaa kala. Poista kidukset keittiösaksilla. Avaa vatsa, poista sisälmykset ja selkärankaan kiinnittyneet, maksoittuneelta vereltä näyttävät munuaiset. Pyyhi kalan vatsa talouspaperilla. Huuhdo kala lopuksi kylmällä vedellä ja kuivaa.
2. Tee terävällä, pitkäteräisellä fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta veistä selkärankaa pitkin pyrstöön päin. Irrota molemmat fileet selkäruodosta.
3. Poista fileistä kylkiruodot ja nypi muut ruodot pihdeillä.
4. Ota tukeva ote pyrstöstä kalapiikillä ja viillä filee nahasta.
Kalan fileointi vaatii hyvät välineet
- Kunnollinen fileerausveitsi, sen pitää olla terävä ja hieman taipuisa.
- Kalapihdit, niillä saa nypittyä kalafileistä viimeisetkin ruodot pois.
- Suomustinrauta auttaa poistamaan suomut kalan pinnasta
- Kalapiikki pitää kalan paikallaan fileeretessa.
- Kalapinseteillä saa poistettua pienetkn ruodot
Lue myös: Kalakauppiaan vinkit: Näin tunnistat tuoreen kalan
Kalan fileoinnista ruoanlaittoon
Jos kalasta käytetään vain fileet, kannattaa päästä, ruodoista ja nahasta keittää liemi. Lisää keitinveteen suolaa, sipulia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä, keitä. Kuori liemen pintaan kertyvä vaahto pois. Liemen voi keittää kokoon ja pakastaa kastikkeeksi tai keitonpohjaksi. Sen mausteeksi sopivat myös fenkoli, tilli, persilja, valkosipuli ja timjami.
Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 23.62022
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kalan fileointi – näin onnistut