Ruoka

Kananmunan keittäminen haltuun – näin helposti kananmunan keitto onnistuu!

Kananmunan keittäminen on helppoa ja sen voi tehdä monella tavalla. Kokosimme perusohjeet ja keittoajat löysäksi, pehmeäksi ja kovaksi keiteyille munille sekä uppomunille.

Kananmunan keittäminen on helppoa puuhaa, kunhan tiedät millaisia kananmunia haluat. Kananmunan keittoaika vaihtelee sen mukaan millaisen lopputuloksen haluat; löysän, pehmeän vai kovaksi keitetyn.

Kananmunasta on moneksi

Kananmunat ovat ravitsevaa, täyttävää ja edullista ruokaa nerokkaassa, joskin herkässä pakkauksessa.

Keitetty kananmuna höystää pinaattikeiton, täydentää nizzansalaatin, sopii aamupalaksi ja lounasevääksi. Siitä syntyy kalalle mainio munakastike ja  karjalanpiirakoille munavoi.

Kananmunan keittäminen – näillä nikseillä kananmunan keitto onnistuu

  1. Ota kananmunat noin 30 minuuttia ennen keittämistä jääkaapista, ne eivät rikkoudu niin helposti keitettäessä
  2. Laita kattilaan vettä niin paljon, että kananmunat peittyvät
  3. Laske kananmuna veteen varovasti lusikalla, yksi kerrallaan
  4. Keitä maltillisella lämmöllä
  5. Älä käytä kantta
  6. Käytä munakelloa
  7. Huuhdo keitetyt munat kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu ja kuori irtoaa

Kiehuvaan vai kylmään veteen?

Keitettävät munat voi laittaa joko poreilevaan tai kylmään veteen.

Kiehuvaan veteen laskettu kananmuna kypsyy löysäksi 5 minuutissa, pehmeäksi 7 minuutissa ja kovaksi 12 minuutissa.

Kylmään veteen pantaessa keittoajan lasketaan alkavan siitä, kun vesi alkaa poreilla. Löysäksi muna kypsyy 4 minuutissa, pehmeäksi 6 minuutissa ja kovaksi 8 minuutissa.

Kananmunan keittäminen amerikkalaisittain

Laita munat kiehuvaan veteen, vedä kattila liedeltä ja anna munien hautua kannella peitetyssä kattilassa löysäksi 10 minuuttia, pehmeäksi 15 minuuttia ja kovaksi 20 minuuttia.

Helppo tapa tehdä uppomunia

Hollandaisekastike tarjoillaan uppomunan ja savulohen kera.

Riko tuoreet munat yksitellen pieneen kuppiin ja valuta kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen. Keitä pari minuuttia ja nosta reikäkauhalla jäähtymään.

Jos teet useamman uppomunan, kypsennä muutama kerrallaan ja pidä kypsät munat tarjoiluun saakka lämpimänä kulhossa, jossa on enintää 60-asteista vettä.

Uppomunat maistuvat voissa paistetun tuoreen pinaatin ja rapeaksi paistetun pekonin kanssa. Uppomunaleivän höystää herkullinen hollandaise-kastike.

Lue myös: Pipsa Hurmerinta näyttää, miten valmistat uppomunan helposti paistinpannulla – katso video!

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy mehevä munakas

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kananmunan keittäminen haltuun – näin helposti kananmunan keitto onnistuu!

Tiyee

Tämä artikkeli sisälsi paljon hyödyllistä tietoa, kiitos.

Bache

Näin teki!

fart

Kiitos

zelda

Kiitos. Auttoi.

Nolo munapää

Hienosti toimi! 😀

hepsunkepsu

Saimme lahjaksi kaksi strutsinmunaa viime syksynä. Keitin ne ja netistä löysin keitto-ohjeen. Piti keittää puolitoista tuntia, että sai kovaksikeitettyjä. Maku kuten kananmunassa.
Kananmuna on kyllä mukavampi keitettävä, kun se on pieni ja sievä ja vie paljon vähemmän aikaa!

Tina

Oikeasti kiitos.

Yyy?

Miksi keittoaika lasketaan kylmässä vedessä keitättäessä siitä kun vesi alkaa poreilemaan sen sijaan, että keittoaika laskettaisiin siitä hetkestä kun vettä aletaan lämmittää?

Tyyris

Koska riippuu veden ja kananmunien määrästä milloin vesi alkaa kiehua.

Kananmunanvihaajakö?

Vihaan kananmunia ja ekan kerran tätä hommaa teen ja joutu oikeen ohjeet kattomaan 😀 päätin pinaattisoppaa tehdessä että kai sitä vois alkaa opetella syömään. Kuitenkin proteiinipitoinen ja nopea ruoka.

siis mitä

Kylmä vesi ja on pienempi keittoaika ku kiehuvassa?

Munikki

Mites se munien ’säikäyttäminen’? Musta tuntuu, ettei kuoret ikinä lähde kunnolla irti munista, yritti ne kuoria heti kohta tai myöhemmin kylminä. Miten munat pitää keittää, että saa kuoret nätisti irti?

sillai

Kai ne kuoret irtoo hyvin, ku laittaa heti kylmään veteen ne munat ja antaa hillua siel hetken

Ota pää pois *erseestä

Lue ohje uudestaan ja jos vielä olet tota mieltä nii ei hyvänen aika…

tane r

Amerikkalainen keittoneuvo ei pidä paikkaansa.Munat on laitettava kylmään veteen ei kiehuvaan , kuten neuvoitte!

Odessa

Kuoret saa helpommin irti, kun lisää keitinveteen karkeaa merisuolaa. 🙂

juzzi

Amerikkalaisessa keittotavassa 15 min jälkeen valkuainen oli ”räkää” ja keltuainen kova. Eli munan rakenne näyttää olevan päinvastoin kuin normaalisti keitettynä.
Ei hyvä

Freda

Nyt osaan kaiken kananmunista. Kiitos 😀

etikkaa

Hyi.Miks etikkaa pitää laittaa uppomunaveteen= en pidä etikasta.

kanimuna

Erittäin hyvä juttu tämä kananmuna

Hmm

Ei taida ajat päteä mikäli jäähdyttää kananmunat kylmällä vedellä keiton jälkeen. 6 minuuttia katsoin sekuntikellolla siitä kun vesi alkoi kiehumaan (kananmunat laitoin kylmään veteen). Lopputulos oli lähempänä löysää kuin pehmeää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.