Kananmunan keittäminen

Sunnuntaina 15.1.2012, Marja Malinen, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 242813 kertaa

Kananmunan voi keittää monella tavalla. Kokosimme perusohjeet ja keittoajat löysäksi, pehmeäksi ja kovaksi keiteyille munille sekä uppomunille.

Kiehuvaan veteen laskettu kananmuna kypsyy löysäksi 5 minuutissa, pehmeäksi 7 minuutissa ja kovaksi 12 minuutissa.

Kylmään veteen pantaessa keittoajan lasketaan alkavan siitä, kun vesi alkaa poreilla. Löysäksi muna kypsyy 4 minuutissa, pehmeäksi 6 minuutissa ja kovaksi 8 minuutissa.

Amerikkalainen kananmunan keittotapa: pane munat kiehuvaan veteen, vedä kattila liedeltä ja anna munien hautua kannella peitetyssä kattilassa löysäksi 10 minuuttia, pehmeäksi 15 minuuttia ja kovaksi 20 minuuttia.

Uppomuna: Riko tuoreet munat yksitellen pieneen kuppiin ja valuta kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen. Keitä pari minuuttia ja nosta reikäkauhalla jäähtymään.

Lue myös:
Kananmunaruokia aamiaiselta illan herkkuhetkiin
Munakas, munakokkeli ja muut helpot munaruoat
Kananmuna on monipuolinen raaka-aine
Kananmunien säilytys
Minkä kananmunan valitset?

Kuva: Jorma Marstio

Asiasanat: kokkaajan opas , kananmunat

Viestit 17

14.7.2012 klo.12:33
Tiyee

Tiyee

Tämä artikkeli sisälsi paljon hyödyllistä tietoa, kiitos.

Vastaa
1.9.2012 klo.7:3
Bache

Bache

Näin teki!

Vastaa
4.9.2012 klo.8:2
fart

fart

Kiitos

Vastaa
27.11.2012 klo.8:39
zelda

zelda

Kiitos. Auttoi.

Vastaa
6.2.2013 klo.18:57
Nolo munap...

Nolo munap...

Hienosti toimi! :D

Vastaa
26.2.2013 klo.22:35
hepsunkeps...

hepsunkeps...

Saimme lahjaksi kaksi strutsinmunaa viime syksynä. Keitin ne ja netistä löysin keitto-ohjeen. Piti keittää puolitoista tuntia, että sai kovaksikeitettyjä. Maku kuten kananmunassa.
Kananmuna on kyllä mukavampi keitettävä, kun se on pieni ja sievä ja vie paljon vähemmän aikaa!

Vastaa
30.3.2013 klo.19:55
Tina

Tina

Oikeasti kiitos.

Vastaa
13.6.2013 klo.2:7
Yyy?

Yyy?

Miksi keittoaika lasketaan kylmässä vedessä keitättäessä siitä kun vesi alkaa poreilemaan sen sijaan, että keittoaika laskettaisiin siitä hetkestä kun vettä aletaan lämmittää?

Vastaa
15.6.2013 klo.8:28
Tyyris

Tyyris

Koska riippuu veden ja kananmunien määrästä milloin vesi alkaa kiehua.

Vastaa
9.8.2013 klo.14:8
Kananmunan...

Kananmunan...

Vihaan kananmunia ja ekan kerran tätä hommaa teen ja joutu oikeen ohjeet kattomaan :D päätin pinaattisoppaa tehdessä että kai sitä vois alkaa opetella syömään. Kuitenkin proteiinipitoinen ja nopea ruoka.

Vastaa
1.11.2013 klo.22:21
siis mitä

siis mitä

Kylmä vesi ja on pienempi keittoaika ku kiehuvassa?

Vastaa
18.11.2013 klo.2:5
Munikki

Munikki

Mites se munien 'säikäyttäminen'? Musta tuntuu, ettei kuoret ikinä lähde kunnolla irti munista, yritti ne kuoria heti kohta tai myöhemmin kylminä. Miten munat pitää keittää, että saa kuoret nätisti irti?

Vastaa
19.11.2013 klo.22:2
sillai

sillai

Kai ne kuoret irtoo hyvin, ku laittaa heti kylmään veteen ne munat ja antaa hillua siel hetken

Vastaa
24.1.2014 klo.23:4
Ota pää po...

Ota pää po...

Lue ohje uudestaan ja jos vielä olet tota mieltä nii ei hyvänen aika…

Vastaa
21.3.2014 klo.10:11
tane r

tane r

Amerikkalainen keittoneuvo ei pidä paikkaansa.Munat on laitettava kylmään veteen ei kiehuvaan , kuten neuvoitte!

Vastaa
27.5.2014 klo.13:2
Odessa

Odessa

Kuoret saa helpommin irti, kun lisää keitinveteen karkeaa merisuolaa. :)

Vastaa
16.8.2014 klo.10:17
juzzi

juzzi

Amerikkalaisessa keittotavassa 15 min jälkeen valkuainen oli ”räkää” ja keltuainen kova. Eli munan rakenne näyttää olevan päinvastoin kuin normaalisti keitettynä.
Ei hyvä

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu