Kananmunan voi keittää monella tavalla. Kokosimme perusohjeet ja keittoajat löysäksi, pehmeäksi ja kovaksi keiteyille munille sekä uppomunille.

Kiehuvaan veteen laskettu kananmuna kypsyy löysäksi 5 minuutissa, pehmeäksi 7 minuutissa ja kovaksi 12 minuutissa.

Kylmään veteen pantaessa keittoajan lasketaan alkavan siitä, kun vesi alkaa poreilla. Löysäksi muna kypsyy 4 minuutissa, pehmeäksi 6 minuutissa ja kovaksi 8 minuutissa.

Amerikkalainen kananmunan keittotapa: pane munat kiehuvaan veteen, vedä kattila liedeltä ja anna munien hautua kannella peitetyssä kattilassa löysäksi 10 minuuttia, pehmeäksi 15 minuuttia ja kovaksi 20 minuuttia.

Uppomuna: Riko tuoreet munat yksitellen pieneen kuppiin ja valuta kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen. Keitä pari minuuttia ja nosta reikäkauhalla jäähtymään.

Lue myös:
Kananmunaruokia aamiaiselta illan herkkuhetkiin
Munakas, munakokkeli ja muut helpot munaruoat
Kananmuna on monipuolinen raaka-aine
Kananmunien säilytys
Minkä kananmunan valitset?

Kuva: Jorma Marstio