Kesäkurpitsa

Torstaina 15.7.2010, Leena Kalliokoski, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 117627 kertaa

Kesäkurpitsa taipuu moneksi: keittoihin, salaatteihin, pataruokiin, paistoksiin ja jopa hilloksi ja kakkuun.

Maku ja näkö

Kesäkurpitsa on ulkonäöltään hyvin samanlainen kuin kurkku; vihreä ja pitkänomainen. Malto on lähes valkoinen ja huokoinen. On olemassa myös keltaisia kesäkurpitsoja.

Käyttö

Kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin. Parhaimmillaan se on kuitenkin kypsennettävissä ruoissa, kuten keitoissa, paistoksissa ja leivonnaisissa. Kesäkurpitsaviipaleita voi myös grillata. Keitetty tai paistettu kesäkurpitsa sopii lihan ja kalan lisäkkeeksi. Kesäkurpitsan puolikaita voi myös täyttää esimerkiksi sienikastikkeella ja kuorruttaa uunisssa.

Käsittely ja säilytys

Kesäkurpitsaa ei tarvitse kuoria. Tosin suurten kesäkurpitsoiden kuori on kitkerä ja se kannattaa poistaa.

Jääkaapissa kesäkurpitsa paleltuu ja vahingoittuu nopeasti. Sen ihannesäilytyslämpötila on +8 - +12 astetta. Jos sopivanlämpöistä säilytyspaikkaa ei ole, tulee kesäkurpitsa säilyttää mieluummin liian lämpimässä kuin liian kylmässä lämpötilassa. Kesäkurpitsa on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Tiesitkö?

Kesäkurpitsa on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa intiaanit viljelivät sitä jo kauan ennen eurooppalaisten saapumista.

Kokeile Kotilieden kesäkurpitsareseptejä:

Kesäkurpitsapikkelsi
Kesäkurpitsakeitto
Kesäkurpitsagratiini
Kesäkurpitsapaistos
Kesäkurpitsapiiras
Kesäkurpitsakakku
Täytetyt kesäkurpitsat

Lue myös: Kesäkurpitsasta on moneksi

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Asiasanat: kokkaajan opas , kesäkurpitsa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu