Ruoka

Komea kurpitsa kannattaa käyttää hyödyksi sisuksia ja siemeniä myöden – kokkaa makeaa ja suolaista kurpitsasta

Kurpitsa on syksyn sesonkikasvis, jonka voi käyttää hyödyksi kokonaan. Koverra sisus ja tee siitä maukas sose. Siemenet voi paahtaa pannulla ja viimeistellä niillä vaikka keitto. Kuoresta voi väsätä veikeän lyhdyn.

Kurpitsa on erityisesti loka-marraskuun sesonkikasvis, sillä kurpitsalyhdyt kuuluvat monen halloween-perinteisiin. Maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kurpitsaa päätyy kuitenkin lyhtyjen valmistuksen myötä hävikkiin. Muista siis hyödyntää koko kurpitsa kuorta, sisusta ja siemeniä myöten.

Muhkeiden kurpitsoiden joukko on ilahduttavan monipuolinen: on ruskeaa, vihreää, keltaista, oranssia ja jopa raidallisia lajikkeita. Muodoltaan yksi muistuttaa palloa, toinen turbaania, kolmas on soma soikio. Ehkä tunnetuin on kuitenkin myös Tuhkimon vaunuista tunnettu oranssi jättikurpitsa. 

Muita suosittuja kurpitsoita ovat muun muassa soikea myskikurpitsa, tumman oranssina hehkuva hokkaidokurpitsa sekä rihmamaisesta mallostaan tuttu spagettikurpitsa.

Kurpitsa on kovapäinen kaveri

Kurpitsa on kurkun ja melonin sukulainen. Selvä ero kesäkurpitsaan on sen paksu kuori, joka poistetaan ennen ruoanvalmistusta.

Kovakuorisen talvikurpitsan käsittely voi tuntua hankalalta. Apuna kannattaa käyttää terävää ja tukevaa veistä. Jos kuori kuitenkin tuntuu niin kovalta, ettei veitsi siihen pysty, kurpitsaa voi lämmittää kuuman veden alla, uunissa tai mikrossa. Lämpö pehmentää kovapäisimmänkin kaverin. Jos laitat kurpitsan mikroon, voi kuoreen viiltää veitsellä viiltoja, joita myöten kurpitsa on sitten helppo paloitella. 

Kurpitsan käsittely muistuttaa melonin käsittelyä. Ensin kurpitsa halkaistaan ja sitten siemenet sekä pehmeä rihmasto koverretaan pois. Lopuksi leikataan paksu kuori ja oranssi malto paloitellaan. 

kurpitsakeitto
Koverrettu kurpitsa on näyttävä keiton tarjoiluastia.

Kurpitsan käyttö

Kurpitsan hedelmälihan voi kypsentää keittämällä sen niukassa vedessä, mutta paahtaminen on ehdottomasti paras tapa hyödyntää oranssi hedelmäliha. Uunissa kurpitsa saa uhkean maun ja herkullista makeutta. 

Kurpitsapalat sopivat lisukkeeksi vaikka sellaisenaan, mutta niitä voi käyttää myös monipuolisesti ruoanvalmistukseen. Kurpitsasta voi koota maukkaan salaatin tai valmistaa syksyn hurmaavimman risoton tai maukkaan pastan. Pehmeä kurpitsasose puolestaan sopii erinomaisesti leivontaan, kuten sämpylä- tai leipätaikinoihin, piirakoihin tai kakkuihin. 

Kurpitsa kestää ronskiakin maustamista. Sen parhaita makupareja ovat muun muassa chili, monet yrtit sekä savupaprika. Myös suolaiset juustot, kuten feta ja vuohenjuusto sopivat hyvin kurpitsan pariksi.

Siemenet talteen

Kurpitsasta voi hyödyntää paitsi oranssin hedelmälihan, myös siemenet. Puhdista siemenet ensin rihmoista, huuhtele huolellisesti ja hankaa ne sitten keittiöpyyhkeellä kuiviksi, jotta viimeisetkin kurpitsanrippeet irtoavat niistä. 

Paahda puhdistetut kurpitsansiemenet kuivalla paistinpannulla liedellä tai 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes siemenet ovat kauttaaltaan kauniin kullankeltaisia. 

Hyödynnä siemenet esimerkiksi salaattien ripotteena, keittojen päällä tai vaikkapa myslin seassa. Siemeniä voi myös ripotella leivonnaisten pinnalle koristeeksi sekä napostella sellaisenaan tai oman maun mukaan maustettuna.

Kurpitsa höystää pastat, risotot ja salaatit 

Kurpitsan lempeän makea maku tekee risotosta ja sen suomalaisesta sisaresta, ohratosta, pehmeän lohturuoan. Höystä kurpitsarisotto parmesaanilla tai sekoita joukkoon vaikkapa sinihomejuustoa tai vuohenjuustoa. Jos haluat kurpitsarisottoon syvän kurpitsan maun, paahda kurpitsakuutiot uunissa ja lusikoi ne lopuksi suoraan juuri valmistuneeseen risottoon.

Kurpitsan voi hyödyntää myös pastassa. Helppo kurpitsapasta yhdistää makeaksi paahdetun kurpitsan ja pehmeän pinaatti-juustokastikkeen. Tässä kurpitsapasta puolestaan höystetään aromikkaalla gorgonzola-juustolla sekä rapeaksi paahdetulla pekonilla.

Uunissa paahdetut kurpitsanpalat maistuvat taivaallisilta syksyisissä salaateissa. Appelsiini-tahinikastikkeella silattu paahdettu kurpitsasalaatti tuo värikkään lisän ruokapöytään.

Kurpitsa maistuu lämpimissä ruoissa keitosta pizzaan

Kurpitsa tuo väriä ja makua moniin lämpimiin ruokiin. Jos on aikaa, hauduttele kurpitsasta huumaavan herkullinen pataruoka tai lisää kurpitsaviipaleita pizzan päälle.

Kurpitsakeitto on syysruokaa parhaimmillaan, joka koleana syyspäivänä lämmittää kuin sisäinen villasukka. Mausteita vaihtamalla ja ripotteita tuunaamalla soppa muuntuu jokaiseen makuun sopivaksi. Kurpitsakeiton voi tarjota sileäksi soseutettuna tai herkullisilla sattumilla rikastettuna. Juhlapöydän päätähden kurpitsakeitosta saa tarjoamalla sen näyttävästi koverretusta kurpitsasta. 

Hyödynnä kurpitsa leivonnassa 

Kurpitsa sopii erinomaisesti sekä suolaisiin että makeisiin leivonnaisiin. Leivo kurpitsasta makoisat pasteijat, pienet filonyytit tai mehevöitä kurpitsasoseella vaikkapa leipätaikina

Erilaiset kurpitsaleivonnaiset kuuluvat perinteisesti halloweeniin, mutta mikä estää leipomasta herkkuja myös ihan tavallisen syys- tai talvipäivän iloksi? Näyttävä kinuskilla silattu kurptisatäytekakku on kahvipöydän vetonaula. Tai nappaa mukaan kuppi kuumaa teetä sekä mehevä kurpitsamuffini ja käperry vilttiin väliin nautiskelemaan. 

Pientä hyvää kurpitsasta

Kurpitsalaatikko on loistava lisä joulupöytään perinteisten laatikoiden sijaan tai rinnalle. Laatikon voi koristella vaikka söpösti piparkakuilla.

Kurpitsahummus tai –tahna puolestaan täydellinen biletarjottava yhdessä rapeiden nachojen, hapankorppujen, hapankorppu-snacksien tai naanleivän kanssa.

Säilykkeeksikin kurpitsasta on. Lisää kurpitsasoseen joukkoon hillo-marmeladisokeria sekä mausteita ja keitä marmeladiksi. Sitruunan ja inkiväärin raikastama kurpitsamarmeladi maistuu taivaalliselta paahtoleivän päällä.

Lue myös Anna.fi: Halloween-juhlissa pöytä notkuu karmivia herkkuja – kokosimme parhaat reseptit niin lastenjuhliin kuin aikuisempaan makuun

Kurpitsalyhty on halloweenin suosikki

Kurpitsalyhty tuo tunnelmaa monen halloween-juhliin. Jack-o-Lanterninakin tunnettu kurpitsalyhty on saanut nimensä Jackista, irlantilaisten kansantarujen veijarista, joka etsii viimeistä lepopaikkaansa kurpitsalyhty ainoana valonaan. 

Kurpitsalyhdyn ei kuitenkaan tarvitse olla halloween-henkinen irvinaama, vaan sen voi koristella myös täysin oman mielen mukaan.

Kurpitsalyhty koverretaan tyypillisesti oranssista jättikurpitsasta, jonka malto sopii hyödynnettäväksi myskikurpitsan tapaan suolaisissa ja makeissa ruoissa. Jos kurpitsa on kovin iso, voit kypsentää sen kerralla ja valmistaa siitä useamman herkullisen kurpitsaruoan tai -leivonnaisen. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Komea kurpitsa kannattaa käyttää hyödyksi sisuksia ja siemeniä myöden – kokkaa makeaa ja suolaista kurpitsasta

Pumpkin

Onko tuo kurpitsapiirakan ohje lähellä amerikkalaista pumpkin pieta? Vai tietääkö joku aidon amerikkalaisreseptin?

Mari Harjula

Hei Pumpkin,
aito amerikkalainen kurpitsapiiras valmistetaan pelkästä kurpitsasta ja täyte on mausteisempi. Myös perinteisen amerikkalaisen kurpitsapiiraan ohje löytyy sivuiltamme osoitteesta https://kotiliesi.fi/ruokaohjeet/kurpitsapiiras

Pekka V

Mistä tunnistaa milloin isokurpitsa on kypsä että voi irroittaa ja laittaa.

Huushollari

Minulle kerrottiin, että se on aina kypsää, eli voi käyttää pienenä tai suurena.

kurpitsa kuningatar

kurpitsa säilyke, varsiselleriä sisältävä, onko kellään ohjetta?

vokki

haluaisin säilöä kurpitsaa,vaan en muista ohjetta mausteliemineen. voisiko joku muistaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.