Korvasieni on hienostunutta herkkua

Torstaina 27.5.2010, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 24858 kertaa

Herkullinen korvasieni avaa kesän sienisesongin. Oikein käsittelemällä koukeroisista korvasienistä jalostuu herkullisia sieniruokia.

Korvasienen parasta poiminta-aikaa on kevät ja alkukesä. Korvasieni on käsittelemättömänä hyvin myrkyllinen ja ennen ruuanvalmistusta sienet on keitettävä huolellisesti, jotta myrkyllinen gyromitriini-yhdiste poistuisi.

Vaiva kannattaa, sillä hieno- ja voimakasarominen korvasieni sopii erinomaisesti esimerkiksi muhennokseen tai keittoon.  Pinaatilla ja korvasienillä täytetty kalkkunanrinta on puolestaan juhlava ruoka.

Voimakkaan makunsa ansiosta korvasientä on hyvä käyttää maltillisesti ruoissa.

Käsittele korvasienet oikein

Harjaa korvasienistä hiekka sienisudilla ja leikkaa jalan tyvi pois. Halkaise sienet, koska ontto laki voi kätkeä sisäänsä etanoita.

Keitä korvasienet runsaassa vedessä kahteen kertaan. Oikea sienten ja veden suhde on 1 osa sieniä ja 2 osaa vettä. Korvasieniä tulee keittää vähintään viisi minuuttia molemmilla kerroilla ja ne myös huuhdellaan hyvin runsaassa vedessä molempien keittokertojen jälkeen. Keittovesi heitetään pois.

Myös kuivatut korvasienet tulee keittää kahteen kertaan. Ensin niitä liotetaan vedessä vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä, liotusvesi heitetään pois ja sen jälkeen ne keitetään samalla tavoin kuin tuoreet korvasienetkin.

Huomioi korvasieniä käsitellessäsi, että niistä haihtuu myrkyllisiä kaasuja. Muista hyvä tuuletus, kun keität korvasieniä!

Keitto- ja huuhteluvesiä ei saa käyttää ruoanvalmistukseen.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto

Asiasanat: sieniruoat

Viestit 15

22.5.2008 klo.17:50
pohjanmaan...

pohjanmaan...

Kaksi kertaa käyty tänä keväänä etsimässä korvasieniä ja muhennoksiin riitti sienet molemmilla kerroilla , eli ei kovin rohkaisevaa ainakaan vielä säilömisrintamalla…saas nähdä, kuinka korvasieniä vielä nousee….

Vastaa
26.5.2008 klo.12:41
Lihapullii...

Lihapullii...

Minua ei häiritse nämä sienijutut täällä verkossa tai lehidssä mitenkään, mutta annas olla kun ruokapöytään päästään niin kyllä on sientenystävät ruoka-asioissa niin oikeassa, ETTÄ! Sienettömän dieetin noudattajana en saa minkäänlaista kunnioitusta edes kasvissyöjiltä. On kuulemma sopimatonta jättää sienet syömättä. Minusta se ei ole sen sopimattomamaa kuin lihan, lipeäkalan, hapankaalin, makkaran tai muun vastaavan inhoaminen. Ja sienensyöjäthän saa silloin vähän enemmän ”herkkua”, kun tasaavat minunkin annokseni. Minusta on keljua, että sienistä on tehty joku pyhälehmä, joita ei nyt-vaan-kuulu-inhota. Aikuisena, itse ruokansa maksavana henkilönä sitä kai jokainen voi itse valita mitä omaan suuhunsa pistää eikä siitä sitten muiden tarivtse tehdä numeroa.

Vastaa
3.6.2008 klo.22:20
Anja 76 v.

Anja 76 v.

Avasimme tämän vuoden sieniherkuttelun 30.5 koivunkantosienimuhennuksella ja varmasti oli oikea kanto, kun olimme katselleet sitä koivua yli 30 vuotta mökkisaunan edessä.Sodan jälkeen kävin Etelä-Pohjanmaalla koulua ja opettajamme vei meidät sieniretkelle. Sieniä löytyi kiitettävästi, mutta vain minä karjalaistyttö ja lehtorimme kelpuutti sienet syötäviksi. ”Syöhän sitä vaikka hevosenkakaroota, jos voissa paistaa ja kermassa keittelöö”, loihe eräs joukosta lausumaan. Minä olen sentään tyytynyt sieniin ja aion tyytyä edelleenkin.Hyvä että pohjanmaantyttökin osaa sienistä nauttia. Minulla näin vanhemmiten vain kihti vähentää sieniherkutteluhetkiä.

Vastaa
5.6.2008 klo.0:19
koha

koha

Tänään kävin Lapissa metsätien päässä. Vartin verran keräilin ja saalis 3,5kg. Keittelemään…

Vastaa
8.6.2008 klo.12:54
metsässä v...

metsässä v...

Kainuussa korvasieniä on ainakin vielä niukanlaisesti. Ilma pitäisi lämmetä ja kosteutta pitäisi olla lisää (sadetta). Korvasieniä olemme keränneet tänä keväänä noin 50 kg ja lisää vielä löytyy.

Vastaa
9.6.2008 klo.22:50
Tanka

Tanka

Tulin tunti sitten Inarin metsistä korvasienestä ja nyt niitä keittelen. Ihanaa olla metsässä, arvatkaas miks? EI MINKÄÄNLAISIA ITIKOITA! Toissapäivänä satoi vielä lunta!

Vastaa
9.8.2008 klo.0:15
Kaikkien s...

Kaikkien s...

Korvasieni oikein laitettuna on kyllä maukas, mutta ruuansulatusongelmista kärsivälle se ei sovellu. Olen kaikkien syötävien sienten ystävä, mutta korvasieni ainoana aiheuttaa ongelmia. Jo keitettäessä siitä lähtee unohtumaton haju, jota voinee verrata vain mädänneen kalan hajuun, ei samanlaisena, vaan unohtumattomana. En halua kenenkään ruokahalua pilata, vaan kyseisen sienen kanssa kannattaa olla varovainen. Suomessa kasvaa lukuisia, jo ilman esikäsittelyä, sellaisenaan ruuanlaittoon soveliaita sieniä. Niinpä kymmenien vuosien kokemuksella uskallan ottaa kantaa muiden sienten puolesta. Gyromytriinia nähtävästi jää huolellisenkin käsittelyn jälkeen sieneen, joka aiheuttaa ongelmia, kun terveydentila ei ole paras mahdollinen.

Vastaa
25.5.2010 klo.0:0
Kanttar-El...

Kanttar-El...

Sienet ovat minulle suurta herkkua - ainoastaan korvasienet jätän syömättä. Ehkä se on lapsellista tai turhaa arkailua, mutta en oikein ymmärrä, miksi myrkyllinen sieni pitäisi valmistaa ravinnoksi. Samasta syystä en sitä kuuluisaa pallokalaa söisi. Syötäviä sieniä on yllin kyllin niitäkin, myrkkysienen jätän syömättä! Mutta jos joku niitä syö, niin mikäpä siinä; minä vain olen sen verran varovainen etten tätä uskaltaisi tehdä!

Vastaa
22.5.2011 klo.11:56
LeenaR

LeenaR

Tuossa ohjeessa on virhe. Vettä pitää olla enemmän ryyppäyksessä.

Vastaa
1.6.2011 klo.16:46
Qulinarist...

Qulinarist...

Jopa neljään viiteen kertaan hyvä ryöpsäyttää. Yllättävän hyvä ja lihaisa sieni.
Valmistin seuraavanlaisen kastikkeen. Savuporoa makuna.
http://www.qulinaristi.com/blogi/2011/05/31/112

Vastaa
21.5.2012 klo.10:57
salme

salme

Jo löyty mahtava satsi korvasieniä 4 ämpärillistä,tosi mahtavaa. Nyt vai ryöppää ja saa ihanaa k.muhennosta pihvin kera:)

Vastaa
23.5.2012 klo.15:54
Muori

Muori

Etelä-Hämeessä löytynyt korvasieniä niukasti kovasta etsimisestä huolimatta.Voi harmi.

Vastaa
24.5.2012 klo.20:8
korvasieni

korvasieni

korvasieniä löytyy itäisellä uudellamaalla

Vastaa
2.6.2012 klo.18:29
ei tarvits...

ei tarvits...

Nyt löytyi Kainuusta pieneltä alueelta todella suuria korvasieniä 6 kg. Huh, kokkaamista ja säilömistä riittää, Onneksi.
HERKKUA!

Vastaa
3.6.2012 klo.19:48
Naapuri

Naapuri

Niipperissä Espoossa naapuri antoi ämpärillisen omalta pihaltaan löytyneitä korvasieniä. Heidän pihansa on pari vuotta sitten raivattu metsämaasta puutarhaksi ja hiekkarinteessä kasvoi tämä runsas korvasieni
aarre.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu