Korvasieni on hienostunutta herkkua

Maanantaina 11.5.2015, Kotiliesi Toimitus, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 34943 kertaa

Herkullinen korvasieni avaa kesän sienisesongin. Oikein käsittelemällä koukeroisista korvasienistä jalostuu herkullisia sieniruokia.

korvasienet

Korvasienen parasta poiminta-aikaa on kevät ja alkukesä. Tummanruskeat, röpelölakkiset korvasienet viihtyvät etenkin kuivilla mäntykankailla, tuoreissa kuusikoissa, hakkuu- ja kuloalueilla sekä metsäteillä ja -poluilla.

Käsittelemätön korvasieni on hyvin myrkyllinen, ja ennen ruoanvalmistusta sienet on keitettävä huolellisesti. Vaiva kannattaa, sillä hieno- ja voimakasarominen korvasieni on yksi herkullisimmista ruokasienistämme.

Aromikas korvasieni sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin, mutta voimakkaan maun takia sen käytössä kannattaa kuitenkin olla maltillinen.

korvasienikeitto

Kermaisen pehmeä korvasienikeitto on erinomainen alkukeitto, mutta hyvän leivän kera se riittää ateriaksikin.

Korvasienimuhennos on maukas kasviskastike tai lisuke lihalle tai kalalle. Pinaatilla ja korvasienillä täytetty kalkkunanrinta on puolestaan juhlava ruoka.

sienipiiras

Maahisen juhlapiiras on ruokaisa suolainen piirakka, joka täytetään jauhelihalla, korvasienillä ja juustolla.

Käsittele korvasienet oikein

Aluksi korvasienistä harjataan hiekka sienisudilla ja leikataan pois jalan tyvi. Ennen keittämistä sienet kannattaa vielä halkaista, sillä ontto lakki voi kätkeä sisäänsä etanoita.

Korvasienet tulee keittää runsaassa vedessä (yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä) kahteen kertaan, jotta myrkyllinen gyromitriini poistuu sienistä kokonaan. Keitä sieniä molemmilla kerroilla vähintään viisi minuuttia ja huuhtele sienet hyvin kummankin keittokerran jälkeen. Keitto- ja huuhteluvesiä ei saa käyttää ruoanvalmistukseen, vaan ne tulee heittää pois.

Myös kuivatut korvasienet tulee keittää kahteen kertaan samalla tavoin kuin tuoreetkin korvasienet. Ennen keittämistä kuivattuja sieniä täytyy lisäksi liottaa vähintään kaksi tuntia.

Korvasieniä käsitellessä on syytä huolehtia hyvästä tuuletuksesta, sillä sienistä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.

Lisää ruokaideoita sienien ystävälle:
Ruokasienet tutuiksi
Kantarelli, kesän keltainen herkku
Suppilovahveroresepti x 6
Tatit ovat ruokasienten aatelistoa
Ruoka.fi: Korvasieni on alkukesän aarre

Kuvat: Ari Heinonen, Jarmo Wright ja Jorma Marstio / OM-arkisto
Lähteet: Elintarviketurvallisuusvirasto, Arktiset Aromit ry

Asiasanat: sieniruoat , sienet , korvasieni

Viestit 3

16.5.2015 klo.12:25
Maalaistol...

Maalaistol...

Kerättin viimevuonna 8 kiloa korvasieniä ja olisi löytynyt hyvin paljonkin lisääkin , monta muovikassia , ei onnistuttu mymään niitä , tarjottiin niitä , sillä sun täällä , eikä kelvannneet minnekään , kerrottin vain että kaikki ovat sitoutuneet tukkuliikeitten toimituksiin , että yritä myydä tukun kautta . Nehän mätäni ja laitettin jätteisiin :Täällä kasvaa taas Valtava korvasienisato . Emme yritä myydä niitä mutta , on ongelma : suvun ainoa joka osasi laittaa ruuaksi on poistunut keskuudestamme . Mitä niille voisi ja uskltaisi tehdä ! ?? Myrkkyä , tiedän .

Vastaa
17.5.2015 klo.17:39
vellu

vellu

pese hiekat pois ja mahdolliset etanat pois,riko sienet kattilaan (etanoita joskus isoimmissa sienissä) ja keität ulkona suhteella 1 osa sieniä,3 osaa vettä. 2 kertaa 10 minuuttia,ensimmäisen keittämisen jälkeen huuhtelet sienet ja puhdistat kattilan.sitte kun olet nämä keittämiset tehny ni valmiit annospussit pakastimeen. kotikokki,.netistä löytyy hyviä reseptejä.itse olen laittanu voita pannulle ja sienet ja sipulia paistumaan ja pari desiä kermaa hetken päästä ja annat hautua 10-15 min,mausteeksi riittää suola ja ripaus mustapippurirouhetta,esim lihan kanssa erinomainen kastike :)

Vastaa
25.5.2015 klo.17:29
inkkuliini

inkkuliini

Harmi kun ihmiset ei ymmärrä hyvän päälle. Minä laittaisin niitä vaikka mihin ruokiin. Kuivata tai keitä niin hyvää tulee. Itse kävin 30km päästä hakemassa ystävältä joka oli löytänyt niitä. Nauti niistä 😍

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu