Madekeitto maistuu talvella

Tiistaina 1.1.2013, Kotilieden toimitus, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 40849 kertaa

Made on keskitalven sesonkiherkku. Madekeitto ja mademuhennos lämmittävät kylmän keskellä.

Mateen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista ja maistuu hiukkasen muskotilta. Made on hyvin vähäruotoista.

Pehmeärakenteista madetta on syytä käsitellä varovaisesti. Yleensä made nyljetään eli sen nahka poistetaan. Kaikki valmistustavat eivät kuitenkaan vaadi nylkemistä, sillä nahka säilyttää makuaineita ja pitää kalan koossa kypsymisen aikana.

Madekeitto lienee resepteistä tutuin. Madekeitto saa makua valkoviinistä, sitruunasta ja neilikasta. Kevyt ja maukas madekeitto tarjoillaan paahdettujen ruisleipäkuutioiden kanssa.

Kirkaslieminen kainuulainen madekeitto kruunataan keitetyllä mateen maksalla, joka lisätään lopuksi keittoon. Hieman pidemmän valmistusajan vaativa madekeitto Eero Mäkelän ohjeella tarjotaan sipulisilpun ja jälkiuunileivän kera. Jokivarren madekeitto sopii gluteenittomaan ruokavalioon.

Made sopii myös muhennoksiin. Maistuvan mademuhennoksen liemipohjaan voi lisätä halutessaan valkoviiniä. Kermainen mademuhennos puolestaan viimeistellään kevätsipulilla.

Asiasanat: kalaruoat

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu