Makean maltaista mämmiä

Keskiviikkona 30.3.2011, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 17285 kertaa

Mämmi kuuluu olennaisena osana pääsiäiseen. Makean maltaisen ja tummanruskean mämmin valmistus onnistuu myös kotona.

Mämmi on suomalainen perinneruoka, joka kuuluu olennaisena osana pääsiäiseen. Mämmi on todennäköisesti ollut alkujaan juutalaisen hapattamattoman leivän vastine. Ruismaltaista ja jauhoista imellytetty mämmi on lounaissuomalainen perinneruoka, joka levisi muualle maahan koulujen ja ruoanlaittokurssien myötä.

Perinteisesti mämmi oli paastoruokaa, jota nautittiin pitkäperjantaina. Aikaisemmin mämmi tarjottiin sellaisenaan lisukkeenaan korkeintaan smetanan kaltainen hapanmaitotuote.  Nykyisin mämmi on pääsiäisherkku, joka nautitaan sokerin ja kerman tai maidon kera.

Pääsiäisen aikaan mämmiä on runsas valikoima kaupassa, mutta mämmin voi valmistaa myös itse.

Pääsiäismämmi

(noin 5 l valmista jauhomämmiä)
4 l vettä
noin 1 ¾ kg ruisjauhoja
400 g mämmimaltaita
1 dl siirappia
vajaa 1 tl suolaa
1-3 tl jauhettua pomeranssinkuorta

1. Kuumenna vesi paksupohjaisessa padassa tai teflonkattilassa 60 asteeseen. Lisää kilo ruisjauhoja ja mämmimaltaat hyvin sähkövatkaimella tai puuhaarukalla sekoittaen, kunnes seos on sakeaa velliä.
2. Anna imeltyä lämpimässä paikassa.
3. Lisää loput jauhoista tunnin välein kupillinen kerrallaan. Kun kaikki jauhot on lisätty ja seos imelletty, keitä seosta 20 minuuttia koko ajan hyvin sekoittaen. Jos seos on liian paksua, lisää keitettyä vettä.
4. Mausta, jäähdytä yön yli. Täytä kylmällä vedellä huuhdotut tuokkoset tai uunivuoat seoksella siten, että noin kolmannes astiasta jää kuohumisvaraa. Paista miedossa, 150-175 asteessa 2 tuntia.
Lähde: Isoäidin keittiössä. Makuja ja muistoja. Otava, 2005.

Mämmistä voi valmistaa myös nykyaikaisia jälkiruokia. Mämmijäädyke valmistuu marjajäädykkeen tavoin, kun korvaa marjasoseen mämmillä.

Todella helppo mämmijäädyke syntyy litrasta vaniljajäätelöä ja rasiallisesta mämmiä. Pehmennä vaniljajäätelö ja pyöräytä joukkoon mämmiä. Lusikoi seos kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, peitä tiiviisti kelmulla tai foliolla ja anna jäätyä pakastimessa vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.

Mämmirahka puolestaan valmistetaan perinteisen rahkajälkiruoan tavoin vaahdottamalla 2 dl kuohu- tai vispikermaa ja sekoittamalla joukkoon purkillinen (250 g) maitorahkaa sekä maun mukaan mämmiä. Mämmirahka maustetaan sokerilla ja vaniljasokerilla.

Lue myös:
Pääsiäinen on vanha kirkollinen pyhä
Pääsiäismenu perinteiseen tapaan
Pääsiäisruokaa moderniin makuun
Lammasta pääsiäisen kunniaksi
Pasha kruunaa pääsiäisaterian
Rahka kuuluu pääsiäiseen
Pääsiäisen menu
Askartele ja koristele pääsiäismunia

Asiasanat: pääsiäinen , pääsiäisruoka , mämmi

Viestit 9

14.3.2008 klo.20:42
Mämmikoura

Mämmikoura

”Mämmistä voi valmista myös nykyaikaisia ruokalajeja”, kirjoittaa tuossa ylempänä toimittaja.
Kuulkaahan kaikki, kyllä MÄMMI ON NYKYAIKAINEN RUOKALAJI! Ja sen rasvaprosentti on täysi nolla, rasva tulee vasta kerman mukana mämmiannokseen.
Minusta on ärsyttävää nykyinen villitys keksiä mämmistä johdettuja ruokalajeja…
Onko kukaan vielä mahtanut ajatella valmistavansa jouluksi lanttulaatikkohyytelöä ja maksalaatikkojäädykettä, vapuksi simakiisseliä ja tippaleivistä pappilanhätävaraa, juhannukseksi kesäperunasorbettia, naisten viikolla mansikkajäätelöpuuroa, talkoolaisten lihakeittoon lettuklimppejä…?
Yksi toinen ärsytys minulle tuli menneellä viikolla ruokakaupassa. Siellä oli valmisruokien joukossa jännittävä uutuus: mannapuuro. Ja minä kun luulin syöneeni sitä jo -60-luvulla…

Vastaa
18.3.2008 klo.10:28
Edistystä ...

Edistystä ...

Hienoa, että suomalaista ruokakulttuuria kehitetään. Siinä on paljon työsarkaa edessä. Nuo uudet mämmiohjeet ovat usein vallan nerokkaita ja todella maukkaita. Mämmi on tosiaan monipuolinen raaka-aine, jota voi hyödyntää monin tavoin. Omia suosikkejani ovat mämmileipä, mämmiletut sekä mämmikuivakakku. Tänään kokeilen ensi kertaa mämmimoussea.

Vastaa
18.3.2008 klo.16:22
lapsuuden ...

lapsuuden ...

Mämmikahvikakku meni kaupaksi meilläkin, lapsetkin pitivät. Tarvittiin ulkomaalainen, että Suomeen saatiin mämmiseura ja uusia reseptejä mämmin käyttöön.

Vastaa
31.3.2009 klo.21:28
koti ja ty...

koti ja ty...

kyllä mämmistä saa vaikka mitä .oli pakkasessa yksi viime vuotinen mämmi tuokkonen ,ja mitäs sille tehdä sitten,olen kokileva paljon; niin leipä taikinaan sujahti mämmi ja miten hyvää leipää tulikaan.samalla tavalla teen myös leipää töissö kun tulee aamu puuroksi pajalapuuroa:niin sanotua vatsan toimintaan että ei tarvitse teko vauhtia,ja leipä kon kovin suosittua,ensi puurona ja sitten leipänä loput.

Vastaa
6.4.2009 klo.9:15
mämmitön

mämmitön

iiiiiik mikä ruoka…..

Vastaa
6.4.2009 klo.16:26
Harvinaine...

Harvinaine...

Mämmikouran vastaus miellytti minua. Näin ulkomailla asuvana ja harvoin mämmiä
saavana on melkein loukkaus hyvää mämmiä sotkea muihin ruokiin. Màmmi mämminä ja kermat päälle.

Vastaa
8.4.2009 klo.20:5
"Mämmikour...

"Mämmikour...

Meidän suvussa syödään kotitekoista mämmiä. Aikanaan mummuni teki mämmiä ja nyt äitini jatkaa mämmin tekoa. Itse olen ollut mummuni opissa ja tyttäreni on ollut mummunsa opissa. Mämmintekoperinne toivottavasti jatkuu tulevaisuuteen.

Vastaa
22.3.2011 klo.7:40

Mämmi kuuluu pääsiäiseen…Ja on hyvää

Vastaa
17.4.2011 klo.16:23
Mämmit suu...

Mämmit suu...

Siirappia ei kannata lisätä, jos mämmi on imeltynyt hyvin. Ainakin itse maistan mämmiä ennen paistamista ja jos maussa on vieno maukeus, mitä sitä peittelemään siirapilla.

Ne jotka haluavat mämmin makeana voivat itse lisätä sokeria ja kermaa sitten syödessään.

Minulle mämmi on mämmi, mutta ymmärrän toki ettei kaikille se ehkä maistu sellaisenaan. Joten olkaa hyvät, ja nauttikaa mämminne kuten itselle parhaiten sopii! (Mämmishotti hymyillytti :) )

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu