maa-artisokka

Maa-artisokka on parhaimmillaan myöhään syksyllä. Jos et ole vielä tutustunut tähän miedonmakuiseen herkkuun, kokeile mainioita ohjeitamme.

Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on mukulakasvi, jonka sato kypsyy vasta myöhään syksyllä. Mukulat voi myös jättää talvehtimaan maahan ja korjata sadon vasta keväällä. Maa-artisokat eivät kestä säilytystä kovin hyvin ja ne olisikin parasta käyttää mahdollisimman nopeasti noston jälkeen.

maa-artisokka keitto

Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Niiden päällä on ruskea ohut kuori, jonka alla on vaaleaa mehukasta hedelmälihaa. Kuorittuna maa-artisokka tummuu helposti, joten se pitää säilyttää vedessä.

Maultaan maa-artisokka on mieto. Siitä valmistuu herkullinen, pehmeä sosekeitto ja se maistuu erinomaisesti myös muhennoksissa ja kasvisgratiineissa. Kokeile maa-artisokkaa myös perunan tapaan keitettynä ja tarjoile pääruoan lisäkkeenä. Keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla.

Kokeile Kotilieden maa-artisokkaohjeita:

Eilan maa-artisokkakeitto

Johannan maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkalaatikko

Yrttinen maa-artisokkakeitto