Munakoiso

Torstaina 24.9.2009, Jaana Suviola, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 85614 kertaa

Pensaassa kasvava munakoiso (Aubergine, Eggplant) on perunan ja tomaatin lähisukulainen. Meille munakoisoa tuodaan Hollannista ja talviaikaan myös Espanjasta ja Israelista.

Houkuttelevasti kiiltelevän, piukeapintaisen, mutta sisältä pehmeän munakoison mieto maku tulee esiin vasta kypsennettäessä. Oliiviöljy, valkosipuli ja yrtit tekevät siitä herkun.

Maku, koko ja näkö

Munakoiso voi olla nuijan tai päärynän muotoinen, soikea, pyöreä tai pitkulainen. Sen kuori on kiiltävä, sitkeä ja nahkamainen.

Hedelmäliha on vaalea, pehmeä ja siinä on paljon siemeniä, joita ei tarvitse poistaa. Munakoisolajikkeita on useita, mutta syötäväksi käytetään yleensä tummakuorista lajiketta. Punaisia, keltaisia, vihreitä ja valkoisia lajikkeita kasvatetaan koristeeksi.

Raakana munakoiso maistuu hieman karvaalta sisältämänsä solaniinin vuoksi. Vasta kypsennettynä esimerkiksi kasvismuhennoksissa tai pataruoissa sen mieto ja pehmeä maku pääsee oikeuksiinsa.

Käyttö

Paistetut tai grillatut munakoisoviipaleet maistuvat kastikkeen kanssa kala- tai liharuokien lisäkkeenä. Välimeren maiden ruokapöydissä munakoiso on suosittu. Kuuluisimpia herkkuja ovat kreikkalaisten musaka ja ranskalaisten ratatouille (vihanneshöystö). Turkissa munakoisoa nautitaan paistettuna, valkosipulilla maustettuna jogurtin kanssa (Patlican Kizartmasi), Sisiliassa mozzarellan ja tomaatin kera.

Käsittely ja säilytys

Ennen paistamista munakoisoviipaleille ripotellaan suolaa, joka saa nesteen nousemaan viipaleiden pintaan. Nesteen mukana niiden mahdollinen karvas maku vähenee tai poistuu kokonaan. Puolen tunnin ”hikoilun” jälkeen viipaleet kuivataan ja paistetaan.

Vaikka munakoiso on vähäkalorinen sellaisenaan, paistettaessa se imee runsaasti rasvaa. Kun munakoiso lämpiää pannulla, ilma lähtee sen huokosista ja öljy tunkee tilalle. Tästä syystä munakoisoviipaleita kannattaa hikoilutusvaiheessa pitää painon alla, jotta ilmat lähtevät huokosista.

Salaatteja varten munakoisokuutiot kuoritaan ja kiehautetaan suolalla maustetussa vedessä. Ennen salaattiin sekoittamista, ne kannattaa valuttaa ja jäähdyttää siivilässä. Munakoison mieto makua täydentävät voimakkaat mausteet, kuten valkosipuli, basilika, oregano, sitruunamehu ja pippuri.

Munakoisoa säilytetään jääkaapin vihanneslaatikossa 10 - 12 asteen lämpötilassa.

Kokeile Kotilieden munakoisoreseptejä:

Moussaka
Leivitetyt munakoisot
Munakoisotahna
Munakoisoviipaleet
Munakoisokääryleet

Teksti: Leena Kalliokoski

Asiasanat: kokkaajan opas

Viestit 4

29.9.2010 klo.16:1
Vanha mies

Vanha mies

Munakoison kypsentämisen resepti kuulostaa hyvältä. Sen koostumus on hieman höttö, mutta ohjeen mukaisesti tehden se kiinteytyy.

Vastaa
23.8.2011 klo.18:48
'kesa"

'kesa"

Korjaus teidan kirjoitukseen…..valkoiset munakoisot eivat ole koristeeksi vaan kaytetaan samallalailla kuin muunkin variset…..valkoinen munakoiso on alkuperainen koiso laji ja on maultaan pehmeampi hieman makeampi kuin tumma koiso…..siemenia ei ole sisalla.

Vastaa
30.10.2013 klo.20:2
Sirkka & A...

Sirkka & A...

Mikä on munakoison ravintosisältö, mitä vitamiineja yms?

Vastaa
7.10.2014 klo.21:27
maikko

maikko

Pieniä 4-5 senttisiä punaisia munakoisoja, voiko niitä syödä.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu