Ruoka

Munattomat leivonnaiset – näin helposti leivot makeaa ja suolaista ilman kananmunaa

Herkulliset leivonnaiset onnistuvat myös ilman kananmunaa, vaikka sen leivontaominaisuudet ovatkin vertaansa vailla. Kokosimme kanamuna-allergiselle vinkkejä Kotilieden reseptejä munattomaan leivontaan.

Leivonnassa kananmunan tehtävänä on kuohkeuttaa, sitoa ja kosteuttaa taikinoita sekä antaa makua ja väriä. Näitä kananmunan ominaisuuksia ei voi täysin korvata millään muulla tuotteella, vaikka munattomien leivonnaisten rakennetta ja makua voikin hieman parantaa kananmunan käyttötarkoituksen mukaan.

Kananmuna-allergiassa allergiaa aiheuttaa pääasiassa munanvalkuainen, mutta allergeenia löytyy myös keltuaisesta, josta myös herkimmät saavat oireita. Hyvin harvoin muna-allerginen saa oireita kananlihasta.

Kananmuna on yksi yleisimpiä alle kouluikäisille lapsille allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita, mutta muna-allergiaa voi esiintyä myös aikuisilla. Oireiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Kananmunaa on monessa tuotteessa, joten tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan.

Munattomat leivonnaiset – helppoa tarjottavaa

Moni leivonnainen onnistuu myös ilman kananmunaa. Jos ohjeeseen tulee vain 1-2 kanamunaa, ne voi yleensä jättää poiskin.  Esimerkiksi pullataikinasta kananmunan voi hyvin jättää pois ja voidella pullat vesi-sokeri- tai vesi-siirappiseoksella ennen paistamista.

Muissa 1-2 munan taikinoissa kosteuspitoisuus on hyvä varmistaa lisäämällä taikinaan pari ruokalusikallista vettä poisjätettyä munaa kohden.  Muna-allergiselle soveltuvan hyytelökakun pohjan voi valmistaa kananmunattomista kekseistä tai murskatuista maissihiutaleista.

Suolaisista leivonnaisista sämpylät, leivät ja patongit valmistuvat ilman munaa. Myös suolaiset piirastaikinat voi tehdä ilman kananmunaa, sidosaineeksi riittää vesi. Kananmunattomia piirastaikinoita on myytävänä myös pakasteena, samoin sekä suolaisia että makeita leivonnaisia. Voi- ja lehtitaikinat ovat kananmunattomia ja niistä saa valmistettua pieniä piiraita pitsan tapaan täyttämällä.

Makeat pikkupiiraat voi valmistaa voitaikinoista viinereiden tapaan ja täyttää hillolla, marmeladilla ja hedelmillä tai marjoilla. Voi- ja lehtitaikinaleivonnaisia ei ole välttämätön voidella munalla ennen paistamista. Pasteijamaisten pikkupiiraiden täytteen sidosaineeksi sopii juustoraaste.

Kananmunan korvaaminen sidosaineena

Apteekeista ja luontaistuoteliikkeissä myytävä Nutricia Oy:n Loprof –kananmunankorvikejauhe on nostatusaineiden ja tärkkelyksen sekoitus. Yhden kananmunan voi korvata leivonnaisissa ja ruoanlaitossa 1 tl:lla kananmunakorviketta, joka sekoitetaan joko kuiviin aineisiin tai tilkkaan nestettä.

1 muna =

Vinkki! Hyvä munankorvike syntyy myös pellavansiemenistä ja vedestä. Sekoita 1 rkl hienonnettuja pellavansiemeniä ja 3 rkl vettä ja kiehauta seos. Tämä limamainen, munanvalkuaista muistuttava seos, sopii etenkin sidosaineeksi taikinoihin.

Kananmunan korvaaminen kuohkeuttamisessa

1 muna =

Vinkki! Myös kotitekoinen valekananmuna sopii yhden kananmunan korvaamiseen leivonnaisissa ja kekseissä. Valekanamunan valmistat sekoittamalla keskenään 1 tl leivinjauhetta, 1/2 tl soodaa, 2 rkl jauhoja ja 3 rkl vettä. Vatkaa seos vielä kuohkeaksi juuri ennen kuin lisäät sen taikinaan.

Valkuaiset ja liivatteen voi korvata jäädykkeissä ja hyytelöissä agar-agarilla, joka on merilevästä valmistettu hyytelöimisaine. Agar-agar liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen.  Agar-agarjauhetta käytetään noin 2 rkl (10 g)/1 kg tai 1 l hyydytettävää massaa.

Lähteet: Ruokatieto ja Allergia- ja AstmaliittojaVegaaniliitto ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: Munattomat leivonnaiset – näin helposti leivot makeaa ja suolaista ilman kananmunaa

Anonyymi

Olisi mukavaa jos tänne saataisiin reseptejä, joihin ei tarvitse erikoisia ainesosia. Esimerkiksi kaikilta ei varmasti löydy mitää erikoisia jauhoja kaapista.

MERKKIPAITA

paskat reseptit

Luunappi

Tykkäsin näistä!

kriittinen

merkkipaita hei, perustele, miksi oli paskoja? miten voisi parantaa? ihan ala-aste meininkiä haukkua jotain perustelematta kunnolla 😀 kiitos kaunis ja kumarrus <3

joronjälki

hyvät on reseptit.sain apua allergisen vieraan leivonnaisiin .kehtaa tarjota ja olen ajatellut häntä

pappilan mummo

Hienoa, kun on laktoosittomia, kananmunattomia reseptejä koska en noita voi käyttää.

Toimitus

Hei! Hyvä kysymys. Yksi kohta on aina yksi vaihtoehto. Vinkit ovat eri jos tarvitset kananmunan poisjättämisen vuoksi jotakin sidosainetta tai jotakin kuohkeuttajaa. Ystävällisesti, toimitus

mymmeli :)

niin samaa mieltä, että pitäs löytyä jotakin sellaisia reseptejä joissa ei tarvitsisi mitään kovin erikoisia jauhoja…

tuotatuota…

Samaa mieltä Anonyymin kanssa!

Jos multa puuttuu just nyt kananmunia ja siksi näitä reseptejä selailen, niin luuletteko, että kaapista löytyy mantelijauhetta, kookoshiutaleita tai soijamaitoa????

Tässä olis ainekset: Perunoita, omenoita, kaurahiutaleita, voita, jauhoja, ruokaöljyä, vanilliinisokeria, kaakaojauhetta, leivinjauhetta,soodaa, maitoa, sokeria, mysliä.

No ei näitä kaikkia tarvii, mutta mitä tästä saisi aikaan? :O

hömelö

Juu, olis kiva jos olis jotai yksinkertaisia vegaaneille sopivia reseptejä, jotai marjamuffineja tai joku kakkupohja… ihan kivoi reseptejä ; )

läskimooses

Säälittäviä pikkukeksejä, ei noista kukaan täyty! Ja surkean vähän kaloreita näyttää olevan! Minä haluan jotain suurta, rasvaista ja täyteläistä!

namia

Keitä omenalohkoista hilloa.
Laita kulhoon 4kahvikupillista vehnäjauhoja,2 kahvikup. sokeria,2tl. leivinj. 2tl. van.sokeria,sekoita kuivat aineet.
Sulata 1 kahvikup.voita.
Tee kulhoon kolo kuiva-aineille keskelle.Laita kulhoon 2 kahvikup.maitoa ja voisula.Sekoita kevyesti sekaisin,älä vaivaa ettei tule sitkeää.
Kaada pellille leivinpap. päälle,laita hillonokareita päälle ja paista noin 180 asteessa kypsäksi.Tätä ovat työkaverit kehuneet ja maistuu itsellekin!

näitä löytyy aina kaapista

Siis tuo yllä oleva resepti oli tarkoitettu Anonyymille ja tuota tuotalle!

jokkkkkuuu

jooo… voisitteko mitenkään laittaa sellasiii missä ei olis kananmunii ja maitoo????-..-

erikoisjauh

Gluteenittomia leivon ja noita joillekin erikoisia jauhoja on aina kaapissa. Kiva kun on reseptejä, joissa ei ole aina sitä yhtä ja samaa valkoista jauhoa. Tulee vaihtelua makuunkin. Kiitos siitä! Suosittelen kaikille kokeilemaan noita jauhoja myös gluteenipitoisiin leivonnaisiin.

Anne123

”Paista kypsäksi” – siis ninku kuinka kauan??? :p

Eetus

Oletko edes kokeillut??

Sinun täytyy kommentoidaksesi.