Mustikkapiirakka ja muut mustikkaleivonnaiset

Maanantaina 8.7.2013, Kira Autiosuo, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 28494 kertaa

Kesän ensimmäisistä mustikoista leivotaan perinteinen mustikkapiirakka pulla- tai muropohjalla, mutta kyllä metsämättäiltä riittää mustikoita moneen muuhunkin makoisaan kesäleivonnaiseen.

Kesän ensimmäinen mustikkapiirakka maistuu niin hyvältä, että sitä kannattaa leipoa kerralla koko pellillinen. Perinteisessä mustikkapiirakassa on pehmeä pullataikinapohja ja täytteenä runsaasti mustikoita. Pellillisen mustikkapiirakkaa voi tehdä myös murotaikinapohjalla.

Perinteisiin mustikkaleivonnaisiin kuuluu myös mustikkakukko, jossa mehukas mustikkatäyte kätketään rapean ruiskuoren alle.

Kookoksella ja kanelilla maustetun muro-mustikkapiirakan voi tehdä myös valmiista murotaikinasta, josta tehdään niin piirakkapohja kuin pinnalle punottu taikinaristikkokin.

Jos haluaa hiukan pehmentää mustikoiden makua, voi piirakan täytteeseen lisätä vaikkapa maitorahkaa. Mustikka-rahkapiirakka on lempeä ja mehevä kesäleivonnainen.

Lempeältä maistuu myös mustikkainen vanilja-sitruunapitko, joka tehdään pullataikinasta ja täytetään vaniljakreemillä ja mustikoilla.

Riittoisa mustikkakakku taas on todella helppo mustikkaleivonnainen, jonka voi tarjota sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.

Helposti syntyvät myös mustikkamuffinit, jotka maistuvat parhaalta tuoreina. Samalla reseptillä syntyvät myös viinimarja- tai puolukkamuffinit.

Jos haluaa vaihtelua perinteiseen mustikkapiirakkaan, voi kokeilla vaikka mustikka-rahkapizzaa, jossa on kardemummalla maustettu hiivataikinapohja ja täytteenä vaniljaista rahkaseosta sekä mustikoita.

Mustikka-marenkirulla puolestaan on päivitetty versio tutusta kääretortusta. Sen salaisuus on lumoava yhdistelmä pähkinäistä marenkia ja kermaisen pehmeää mustikkatäytettä.

Lue lisää mustikasta:
Mustikka on maukas ja terveellinen marja
Helppoja herkkuja mustikoista
Leivonnaisia kesämarjoista
Ruoka.fi: Mustikkapiirakka x 3

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Jorma Marstio

Asiasanat: leivonnaiset , mustikka , marjat

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu