Omenahillon tekeminen on helppo tapa säilöä omenasato. Omatekoinen omenahillo ihastuttaa puuroissa, leivonnaisissa ja lettujen kera.

Omenahillokkeeseen voi käyttää hieman hunompiakin omenoita. Se ei kuitenkaan säily yhtä kauan kuin hillo. Fiinimpi omena-puolukkasose saa puhtia calvadoksesta.

Vaniljainen omenasose saa nimensä mukaisesti makua vaniljatangosta. Helppo ratkaisu on tehdä omenasose mikrossa ja pakastaa se.

Hyvä resepti omenahillon tekemiseen on tällainen:

Omenahillo

1 kg omenia
1 dl vettä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 pkt (330 g) Hillo-marmeladisokeria

1. Huuhdo omenat ja lohko ne kattilaan. Kaada päälle vesi ja keitä hiljalleen, kunnes omenat pehmenevät. Omenat voi kuumentaa pehmeiksi myös mikroaaltouunissa tai 200 – asteisessa uunissa foliolla peitetyssä, laakeassa astiassa.

2. Kaada pehmeät omenat käsikäyttöiseen, kammella veivattavaan sosemyllyyn. Kaada sose takaisin kattilaan. Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä hillo-marmeladisokeri. kuumenna ja keitä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä ja kaada puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin sulje kansilla.

Vinkki: Jos keittiöstäsi ei löydy sosemyllyä, poista omenista ennen kuumentamista omenaporalla siemenkota ja kuori hedelmät.  Keitä kuoritut, siemenettömät ja lohkotut hedelmä soseeksi ja lisää sokeri. Jos haluat sileää sosetta, voit soseuttaa pehmeäksi keitetyt omenat sauvasekoittimella.

Vinkki: Hillon voi maustaa myös raastetulla, tuoreella inkiväärillä (1 rkl), mintulla tai kanelilla. Joukkoon voi myös lisätä tilkan rommia. Omernan kanssa voi hyvin sekoittaa myös pihlajanmarjoja, puolukoita, kvitteniä tai raparperia.

Resepti: Marja Malinen