Omatekoinen omenahillo säilöö sadon

Keskiviikkona 29.9.2010, Laura Tuomela, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 117628 kertaa

Omenahillon tekeminen on helppo tapa säilöä omenasato. Omatekoinen omenahillo ihastuttaa puuroissa, leivonnaisissa ja lettujen kera.

Omenahillokkeeseen voi käyttää hieman hunompiakin omenoita. Se ei kuitenkaan säily yhtä kauan kuin hillo. Fiinimpi omena-puolukkasose saa puhtia calvadoksesta.

Vaniljainen omenasose saa nimensä mukaisesti makua vaniljatangosta. Helppo ratkaisu on tehdä omenasose mikrossa ja pakastaa se.

Hyvä resepti omenahillon tekemiseen on tällainen:

Omenahillo

1 kg omenia
1 dl vettä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 pkt (330 g) Hillo-marmeladisokeria

1. Huuhdo omenat ja lohko ne kattilaan. Kaada päälle vesi ja keitä hiljalleen, kunnes omenat pehmenevät. Omenat voi kuumentaa pehmeiksi myös mikroaaltouunissa tai 200 - asteisessa uunissa foliolla peitetyssä, laakeassa astiassa.

2. Kaada pehmeät omenat käsikäyttöiseen, kammella veivattavaan sosemyllyyn. Kaada sose takaisin kattilaan. Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä hillo-marmeladisokeri. kuumenna ja keitä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä ja kaada puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin sulje kansilla.

Vinkki: Jos keittiöstäsi ei löydy sosemyllyä, poista omenista ennen kuumentamista omenaporalla siemenkota ja kuori hedelmät.  Keitä kuoritut, siemenettömät ja lohkotut hedelmä soseeksi ja lisää sokeri. Jos haluat sileää sosetta, voit soseuttaa pehmeäksi keitetyt omenat sauvasekoittimella.

Vinkki: Hillon voi maustaa myös raastetulla, tuoreella inkiväärillä (1 rkl), mintulla tai kanelilla. Joukkoon voi myös lisätä tilkan rommia. Omernan kanssa voi hyvin sekoittaa myös pihlajanmarjoja, puolukoita, kvitteniä tai raparperia.

Resepti: Marja Malinen

Asiasanat: säilöntä , omenat , syksyn satoa

Viestit 16

29.9.2008 klo.14:16
eeva mäki

eeva mäki

miksi pitää laittaa sokeria joka paikkaan.tein juuri ison kasan älyttömän hyvää omenasosetta ,askeihin ja pakkaseen josta otan tarvittaessa

Vastaa
29.9.2008 klo.20:26
Leena N.

Leena N.

Ja minä teen omenahilloni näin: 5 kg omenoita, pari desiä hienoa sokeria, tilkka sitruunamehua, 2 dl vettä, vaniljasokeria, kanelitankoja maun mukaan. Kuorin omenat ja leikkaan niistä lohkoja teräskattilaan, jossa pohjalla pari desiä vettä. Roiskin päälle vähän sitruunamehua, sekoitan muutaman desin sokeria, vähän vaniljasokeria ja muutamia kanelitankoja. Laitan kattilaan kannen päälle ja annan olla uunissa 175 asteessa muhimassa 3 tuntia. hämmennän muutaman kerran. Sitten poistan kanelitangot ja vatkaan soseen hienoksi.Tässä vaiheessa voi ltarkistaa maun ja lisätä vaikkapa vaniljasokeria, jos on tarpeen. Osan laitan pakastepurkkeihin kera kanelitangon ja osan laitan kauniisiin purkkeihin kera muutaman kanelitangon ja annan viemisinä ystäville. Ja kyllä maistuu letut!

Vastaa
13.10.2008 klo.10:23
Mehupottu ...

Mehupottu ...

Ei kai sokeri hillon seassa paha asia ole, sehän on se säilövä elementti eikä tarvitse käyttää sähköä säilövänä elementtinä kuten pakastimessa. Sitäpaitsi meillä ei edes mahtuisi ainakaan kaikki hillot ja mehut pakastimiin kuin hirvijahtiin asti, lihan suolaukseen en minäkään viitsi ruveta vaikka sitten ”joudun” säilömään marjat ja hedelmät sokerilla pulloihin ja tölkkeihin. Omenista puristettu tuoremehukin säilyy iät ajat pullossa vieläpä ilman sokeria, kun sen kuumentaa ensin.Ja pakastimestahan otetut mehut ja hillot ovat käyttövalmiita vasta sulaneina/sulatettuina.

Vastaa
19.10.2008 klo.11:32
Mai

Mai

Lisään omenahillooni aina tyrnejä, minulla on niitä kokonaisina, mutta varmaan mehukin käy. Eli kotimaista hyvää korvaamaan ohjeen sitruunamehu.

Vastaa
8.9.2009 klo.21:57
Omenahillo

Omenahillo

Miksi käytät sanaa elementti joka paikassa.Mehupottu .Saan sanasta nyppyjä,

Vastaa
22.9.2009 klo.13:42
Tuula Marj...

Tuula Marj...

kuoritut ja pilkotut omenat saa mikrossa hillottua tosi hyvin,ei tarvitse vahtia kattilaa,soseutus sauvasekoittimella vähän sokeria tai sitten ei, maun mukaan.
annoklsen koosta riippuen mikrossa 5-8 min täydellä teholla.Säilyy tietty paremmin pakkasessa,ilman pakastusta häviää syömällä aika nopeasti.

Vastaa
29.9.2009 klo.11:46
Mumme

Mumme

Meillä kotona ennen tehtiin näin, ja samaa perinnettä olen jatkanut:
Lohkon puhtaat happamet omput mehumaijaan. Otan n. pullollisen mehua talteen sokerittomana esim. vispipuuron pohjaksi tai ruokajuomaksi, soseutan myllyssä omenat, punnitsen soseen ja lisään hillosokeria 300g/kg (tai tavallinen sokeri+Atamon), purkitan kuumiin tölkkeihin ja kas, säilyy vaikka ensi vuoden kinkun seuraksi, jos silloin sattuisi huonompi sato. Mielelläni laittaisin vielä vahan päälle, mutta MIKSI sen valmistus on lopetettu ja MISTÄ SITÄ SAISI?

Vastaa
28.8.2010 klo.10:48
säilöjä

säilöjä

Hei Mumme.
Et tarvii vahaa. Kokeile purkinkannella mitattu leivinpaperinpalaa. Se voidellaan voilla/ oivariinilla. Voideltu paperi (rasva hilloon päin) painetaan kiinni niin, että jää hieman reunoille. Kokeile. Teen niin aina puolukkasurvoksen päälle. Ei tummu, eikä homehdu. Äitini teki niin.50-luvulla. Hillopurkit säilyivät hyvin, vaikka sälöntä mahdollisuudet eivät olleet ihanteelliset.

Vastaa
3.9.2010 klo.23:34
yksinkerta...

yksinkerta...

kaksikerroksinen höyrykeitin on helppo tapa tehdä omenahilloa saa mehunkin samalla. näin se käy: omenalohkot säiliöihin ja kone päälle n.35min. on mulle ainankin riittänyt. sitten kun on valmista niin sokeria päälle ja hämmennetään ja laitetaan purkkiin ja otetaan alapuolelta valmis mehu ,pullotetaan. näin tein myös marja-aronia hillon ja mehun. käytin Braunin multigurmeen sähkö höyrykeitintä. kaupoissa saatavilla erimerkkisiä eikä ole kalliit. suosittelen.

Vastaa
9.9.2010 klo.20:19
sipuli

sipuli

Omenahillo!
Miksi saat elementti-sanasta nyppyjä, kun useimmat, joilla on tuon kaltaisia ongelmia, saavat näppyjä? Tarkoitan tällä vain sitä, että kommenttisi on typerä, eikä liity aiheeseen. Lisäksi käytät välimerkkejä kummallisella tavalla.

Kiitos muille hyvistä vinkeistä! Siirryn keittiöön kokeilemaan :)

Vastaa
16.9.2010 klo.10:21
hillo

hillo

Hei!

Osaisitteko neuvoa, kuinka hillosta saisi paistonkestävää? Ilmeisesti perunajauholla (?) mutta millaisella suhteella sitä tulisi käyttää?

Vastaa
21.9.2010 klo.17:19
kari tietä...

kari tietä...

miksi omena täytyy kuoria ennen soseutusta,voinko käytää tehosekoitinta tai yleiskonetta???

Vastaa
29.9.2010 klo.10:18
Punaisen t...

Punaisen t...

Keitin omenoita painekattilassa pehmeiksi. Omenalohkot jäivät seisomaan kattilaan puoleksi tunniksi. Avatessani kannen huomasin saaneeni punaista omenahilloa. Soseutin lohkot ja laitoin sokeria ja hieman säilöntäainetta. Hyvännäköistä ja maistuvaa hilloa sain. Kesäomeniin ei tarvitse edes paljoa sokeria.(siksi säilöntäaine. Meillä syödään aina punaista omenahilloa siitä lähtien.

Vastaa
29.9.2010 klo.18:39

Viime kesänä omenissamme olin laikkutautia. Nyt omenat ovat päältä päin hyvän näköisiä, mutta sisältä omenissa (ei kaikissa) on osittain kuin lasimaista massaa. Voikohan tämmöisiä omenia käyttää omenapiirakkaan tai muutoinkin voiko niitä syödä, vaan saattaisivatkohan ne olla ihmiselle epäterveellisiä? Hyväkuntoisia omenia olemme syöneet ja omenahilloakin tekisi mieli valmistaa, koska ”vesi kielellä” saa lukea herkullisista ja helppotekoisista omenaherkuista.

Vastaa
9.10.2010 klo.18:9
Sirius

Sirius

Taitaa olla tämän vuoden osalta myöhäinen kommentti, mutt laitan nyt kuitenkin…siis voit syödä huoletta.Ne ”lasimaiset” ovat itseasiassa parasta herkkuja -aivan läpikuultavia omenoita

Vastaa
24.10.2010 klo.23:29
Omena muor...

Omena muor...

24.10.klo.23.15

Kun teen hilloa,niin ladon kylmään uuniin lasipurkit (kylmällä vedellä huuhdotut ) purkin suu uunin perää kohti! -uuni 225 ast.
sitten hillon valmistus:
10 litr.kattila,3 pus.kuivattuja (liotettuja) aprikoosia + omenan lohkoja kattilaan reilusti yli puolilleen.Aprikoosien liotusliemi mukaan, n. 3 dl. Anna kypsyä miediolla lämmöllä niin kauan,että omenan lohkot on pehmenneet. Kattila pois liedeltä. Soseuta. Lisää 1 kg hillosokeria.kuumenna sose uudelleen välillä hämmentäen.-varo polttamasta ihteäsi! Purkita kuumennettuihin purkkeihin,ota kannet kiehuvasta vedestä haarukalla. Sulje purkit heti.Kun kuulet paukatelua niin se on merkki että purkit in ilmatiivitä Laita jäähtyneenä kylmään .Hillo -on moni käyttöistä!!

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu