Pasha kruunaa pääsiäisaterian

Torstaina 24.3.2011, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 26565 kertaa

Pasha on pääsiäisen perinteinen jälkiruoka, joka tarjotaan joko sellaisenaan tai sitten ortodoksien tyyliin kulitsan eli pääsiäisleivän kera.

Pasha on ortodoksisesta pääsiäisperinteestä tuttu jälkiruoka. Perinteinen pashan resepti koostuu voista, rahkasta, sokerista ja munista, jotka maustetaan sitruunalla, mantelilla ja korinteilla tai rusinoilla. Pashan alkuperäinen idea oli käyttää pääsiäistä edeltävän paaston aikana kielletyt raaka-aineet pois vanhenemasta.

Pasha tarkoittaa venäjäksi pääsiäistä ja on alkujaan peräisin heprean sanasta pesah. Pasha valmistetaan nelikulmaiseen pyramidin muotoiseen puiseen muottiin. Muottiin on kaiverrettu usein kuvioita ja kirjaimet XB, jotka ovat lyhenne sanoista Hristos voskres eli Kristus on ylösnoussut.

Pasha maistuu herkulliselta sellaisenaankin, mutta sen kera tarjotaan usein myös pyöreän muotoista, rusinaista ja mausteista kulitsaa eli pääsiäisleipää.

Pasha on varsin tuhtia syötävää. Perinteisen pashan sijaan pääsiäisenä voi valmistaa myös jogurtilla höystetyn kevyemmän ja helppotekoisen rahkahyytelön tai todella helppotekoiset omena-persikkamaljat.

Lähetä Kotilieden maksuton pääsiäiskortti!

Lue myös:
Pääsiäinen on vanha kirkollinen pyhä
Pääsiäismenu perinteiseen tapaan
Pääsiäisruokaa moderniin makuun
Lammasta pääsiäisen kunniaksi
Rahka kuuluu pääsiäiseen
Makean maltaista mämmiä
Pääsiäisen menu
Askartele ja koristele pääsiäismunia

Asiasanat: pasha , pääsiäinen , pääsiäisruoka

Viestit 10

23.3.2008 klo.0:22
t.m.j.,n.7...

t.m.j.,n.7...

en ole karjalaisheimoa, joten en tottunut pashan syötävään, ja en varmasti alakaan sitä nauttimaan, koska siinä on hapanmaitotuotteessa paljon sokeria, seos mikä aiheuttaa tutkimuksienkin mukaan erilaisia sairauksia, mahdollisesti jopa syöpää, ja lihottaa,joten jos palon sairastelette, niin välttäkää tästälähin piimätuotteissa sokeria, me maidon sijaan mkäytäämme wsokeritonta piimää, kirj-virheitä kone teki.

Vastaa
2.4.2009 klo.16:40
Pashaa pos...

Pashaa pos...

No voi hyvä tavaton! Hapanmaitotuotteet aion vastedeskin nauttia sokerin kera jos ja kun siltä tuntuu. Pasha tai sokeroitu jugurtti ei kyllä kenellekään syöpää aiheuta. Ei ole mukavaa moisella ihmisiä uhkailla. Syöpää sairastavista varsinkin mahtaa tuntua ikävältä, eivät he ole sitä itse aiheuttaneet. Annetaan ihmisille rauha tykätä kuka mistäkin!

Vastaa
6.4.2009 klo.13:13
Ylpeä suom...

Ylpeä suom...

Pasha on ihan hyvää, mutta kun meilläkin sattuu olemaan enempi lounaissuomalainen mämmikouraperhe niin emme menetä mitään jos pasha jää laittamatta. Mämmitön ja munaton pääsiäinen voisi tuntua yhtä ontolta kuin joulu ilman kinkkua ja lanttulaatikkoa. Vaikka nykyään tuntuu olevan muotia mollata omaa ruokakulttuuria ja köksäillä jotain hienommanoloisia ulkomaalaisreseptejä juhlapyhiksi, minusta on paikallaan pitää suomalaisen keittiön lippua korkealla mämmeineen ja pashoineen.

Vastaa
7.4.2009 klo.23:3
T M J  Rmk...

T M J Rmk...

Kiitos nyt taas kommennistanne Kotiliedenkin lukijat,piintyneet ruokailutavat heijastavat jääräpäistä,jukuriluonteenne,kuten23.3.2008 kovasti paljon valistin sokerittomia hapanmaitotuotteita nauttimaan maidon sijaan,jugurtinkin valmistajalta asiaa tiedustelleena, totesi suoomalaiset ovat tottuneet makeisiin hapanmaitotuotteisiin,sitä ostavat,pakko valmistaa mitä ostavat,heh,heh totean,mämmiä kiitos,65kg Koukuntieltä kaupunkiin tullut 1973 v.

Vastaa
8.4.2009 klo.9:54
Munan juhl...

Munan juhl...

Tulin juuri Luxemburgin matkalta ja siellä totesin, että kyllä suomalaisissa hapanmaitotuotteissa on kunnon hapatus ja sokeria vähän verrattuna keskieurooppalaiseen. Mansikkajogurtti maistui siellä makealle kuin hillo ja maustamatonkin jogurtti olisi saanut vielä hapantua hiukan. Voikin oli vain miedosti hapatetusta kermasta kirnuttua ja täysin suolattomana mautontakin (vaikka vähäsuolaisuus sinänsä on tietysti hyvä asia). Minkään sortin piimää en reissullani tavannut. Muuten heillä oli kyllä kelpo ruuat sielläkin.

Tänään aamulla 3:n aamuohjelmassa se Silvennoiska teki pashatäytteistä kakkua, se voi olla hyvääkin vaikka olen enempi mämmi-ihminen.

Vastaa
16.3.2010 klo.22:41
NAAPURI

NAAPURI

Pasha kuulu meidän perheen pääsiäiseen,mämmi ja munatkin jokaiselle juhlalle on omat herkkunsa
Trullit naapureiden ja sukulaisten pikku tytöt japojatkin ,ainakin sillon vierailee napurissa TERVETULOA

Vastaa
28.3.2010 klo.21:46
Kaisla

Kaisla

Itse olen lapsesta asti pitänyt pashasta ja se kuuluu pääsiäiseemme, kuten myös mämmikin. Jostain syystä nämä usein esitetään eräänlaisina toistensa vastakohtina, ”mämmi vai pasha?” , aivan kuin molemmista ei voisi yhtä aikaa pitää. Siinä on kuitenkin ero miten niitä käytän. Mämmiä syön jo paastoaikana, silloin maustamattoman jogurtin kanssa (happamuudessaan aivan ihana lisuke makealle mämmille!). Pääsiäisenä mämmi saa sitten kaverikseen ”vaniljakermaa” eli Flora Vanillaa. Pasha sen sijaan kuuluu ainoastaan pääsiäseen. Valmistan sen itse ihan perinteisen ohjeen mukaan.

Jos joutuisin jostain

syystä valitsemaan jomman kumman, mämmin tai pashan, valitsisin kyllä mämmin. Vaikka lapsesta asti olen pitänyt pashasta, olen oppinut vasta aikuisena syömään mämmiä, vaikka vanhempani sitä lapsuudenkodissani söivätkin. Nykyisin olen todella ihastunut mämmin makuun. Pashaa huomaan joskus pitäväni melkein liiankin makeana ja rasvaisena. Perinteen vuoksi sen haluan sen kuitenkin tehdä, ja lasteni vuoksi, jotka pitävät kovasti pashasta.

Ruokaperinteitä pidän tärkeinä niin jouluna kuin pääsiäisenäkin. Ne ovat tärkeä osa kulttuuria samoin niiden valmistus. On myös mukavaa, kun on ruokalajeja ja herkkuja, joiden saamista odottaa, jotka siis kuuluvat nimenomaisesti tiettyyn juhlaan. Ehkäpä monen juhlaherkun tekee niin herkulliseksi juuri se, ettei sitä aina saakaan…

Vastaa
4.4.2011 klo.15:41

Olisikohan kenelläkään oma tekemää kevyen pääsiäispashan ohjetta.Tein muutama vuosi sitten sitä itse ja nyt en löydä ohjetta mistään.Muistaakseni se on ollut joko kotiliedessä tai kotivinkissä joskus pitkä aika takaperin..Nyt ei ole reseptiä täällä.

Vastaa
5.4.2011 klo.15:17
Gastronaut...

Gastronaut...

Olen Pohjanmaalta ja tutustunut pashaan vasta aikuisiässä, mutta hyvin tuo maistuu ja nykyään teen sitä itse joka pääsiäinen.

Vastaa
19.4.2011 klo.19:32
pasha

pasha

miksi pasha pilataan rusinoilla ja muilla tököteillä?
mielestäni paras vanhanajan resepti on paras.
200gr voita
2dl sokeria
500gr rahkaa
2 kananmunaa
1vanilja tanko
2dl kuohukermaa
kokeilkaapas miltä maistuu.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu