Pataruoka on talviruokaa parhaimmillaan. Höyryävä pata pullollaan herkulliseksi hautuneita makuja lämmittää taatusti keskellä sydäntalven paukkuvampiakin pakkasia.

Pataruoka valmistuu helposti yksinkertaisista raaka-aineista, joista pääosaan valitaan maun mukaan mieleistä lihaa, kanaa tai pelkkiä kasviksia. Parhaimpia pataruokia kehtaa tarjota vieraillekin, edullisemmista raaka-aineista kokataan maukasta arkiruokaa.

Kun raaka-aineet on pilkottu pataan, ei ruoka kaipaa juurikaan huomiota. Parhaimmillaan koko ateria hautuu itsekseen uunissa, ja kokille jää aikaa vaikkapa valmistaa jälkiruoka, piipahtaa pienellä lenkillä lumisilla poluilla tai ihan vaan loikoilla viltin alla kirjan kanssa.

Parhaat pataruokareseptit

Tuhti burgundinpata on ranskalainen klassikkoruoka, jonka voi tehdä niin naudan- kuin hirvenpaististakin.

Lihapatojen klassikoihin kuuluu myös naudanpotkasta valmistettava italialainen osso bucco.

Timjamintuoksuista lammaspataa voi tehdä kerralla reilustikin, sillä sen maku vain paranee lämmitettäessä.

Jäniksen liha on monelle harvinaisempaa herkkua, mutta jos sitä sattuu saamaan, kannattaa ehdottomasti kokeilla syksyistä jänispataa.

Possupata saa hautua miedossa lämmössä pari tuntia, niin lihasta tulee mureaa ja juureksista pehmeitä.

Välimerellinen kanapata saa makua oliiveista, yrteistä ja lorauksesta punaviiniä.

Marokkolainen sitruunakana on eksoottisemmin maustettu pataruoka. Jollei omista marokkolaista tagine-astiaa, voi ruuan kypsentää tavallisessa padassakin.

Mausteinen linssi-kasvispata sopii mainiosti arkiruuaksi, sillä se on edullista, ja kypsyy liedellä noin puolessa tunnissa.

Lisää herkullisia ruokaideoita:
Pataruokaa hitaasti haudutellen
Pataruokaa – kerralla koko ateria
Slow food hautuu hitaasti

Kuvat: Jukka Pakarinen ja Kristiina Kurronen