Piirakka sopii illanistujaisiin

Torstaina 28.4.2011, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 145654 kertaa

Suolainen piirakka on mutkaton valmistaa ja sopii moneen tilaisuuteen. Pellillinen piirakkaa valmistuu siinä missä piirasvuoallinenkin.

Lämmin piirakka maistuu pikkujouluissa ja syntymäpäiväjuhlissa sekä kaveriporukan illanistujaisissa ja saunaillassa. Tuhti ja täyttävä suolainen piirakka ei kaipaa kaverikseen muuta kuin raikkaan salaatin.

Piiraspohjan valmistus on nopeaa ja helppoa. Perinteisen piiraspohjan lisäksi suolaisen piirakan pohjataikinaksi sopivat hyvin esimerkiksi rahka- tai kermaviili-voitaikina ja peruna-voitaikina sekä yrtti-perunavoitaikina.

Valmistele täytteet

piirakkaresepti

Mehevä ja maukas piirakka syntyy niin kalasta, lihasta kuin kasviksistakin. Raa´at lihatuotteet kypsennetään ennen täytteeseen lisäämistä. Nopeasti kypsyvä kala voidaan lisätä raakana.

Juureksia käytettäessä ne on hyvä esikypsentää tai raastaa hyvin hienoksi raasteeksi. Kasvisten kuullottaminen ennen täytteeseen lisäämistä antaa lisämakua. Näin niistä haihtuu myös ylimääräinen neste eikä piirakasta tule vetistä.

Piirakkapohjan päälle levitetty täytekerros viimeistellään vielä usein kerma-munaseoksella. Osan kermasta voi korvata maidolla tai hapanmaitotuotteilla kuten ranskankermalla tai kermaviilillä.

Nopeaa tarjottavaa yllätysvieraille

Yllätysvieraille valmistuvat nopeat pienet pitsapiiraat valmiista voitaikinalevyistä. Voitaikinalevyt sulavat pellillä leivinpaperin päällä nopeasti. Kun levyt ovat sulaneet, leikkaa ne keskeltä kahtia ja levitä neliön muotoisille piiraspohjille täytteen ainekset.

Täytteeksi voi käyttää pitsan tapaan mitä kaapista löytyy ja kruunata piiraat yksinkertaisesti juustoraasteella. Pienet piiraat paistuvat uunissa 225 asteessa rapeiksi noin 10 minuutissa.

Kokeile Kotilieden piirakkareseptejä:

Juustoinen herkkupiiras
Katkarapupiiraat
Liisan kirjolohitorttu
Parsakaali-sinihomejuustopiirakka
Pinaatti-fetapiirakka
Punajuuripiirakka
Broileripiiras
Jauhelihatäytteinen saunapiirakka
Savuporo-sienipiirakka
Sipulipiiras
Iki-ihana lihapiirakka
Kinkku-juusto-herkkusienipiirakka
Kirjolohipiirakka
Kreetalainen vihannespiiras
Paras sienipiirakka
Ruokaisa lammaspiirakka

Lue myös: Piirakkareseptejä maailmalta

Asiasanat: leivonnaiset

Viestit 4

11.9.2008 klo.20:40
ekk

ekk

Hyviä, herkullisia ohjeita. Voisko niiden mukaan saada esim. koko piirakan energiapitoisuuden. Ja vaihtoehtona kevyen version maun kärsimättä.

Vastaa
27.8.2009 klo.9:56
Anonyymi

Anonyymi

Piirakat eivät tosiaankaan ole kevyitä edes kevennettyinä versioina. Jos kevyttä haluat, tee mielummin ruokaisa salaatti ja vaikka sämpylöitä sen kanssa!

Vastaa
28.8.2009 klo.9:45
reettaisab...

reettaisab...

En pelkää tehdä piirakkaa joskus silloin tällöin. Sienistä, metwurstista ja sipulista tulee paras suolainen piirakka. Eivät ne kevyitä ole tietenkään, mutta eivät myöskään kiellettyjen listalla meidän perheessä, jossa muuten syömme tavallista ja keveämpää ruokaa ja liikumme paljon.

Vastaa
1.9.2009 klo.17:45
seinään va...

seinään va...

Kamalaa, kun aina tarjoillaan sitä iänikuista rasvaista piirakkaa ! Illanistujaiset, lounastarjoilut, vierasvarat….Olen samaa mieltä, niitä saa keveiksi vain heittämällä ne kaartessa kohti vesilintua ! Vaatikaamme kunnollista ruokaa !

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu