Ruoka

Porkkana on suomalaisten rakastama juures, joka sopii mihin vain – kurkkaa porkkanan keittoaika, kalorit ja ihanimmat reseptit

Porkkana on suomalaisten rakastama, eniten viljelty sekä hyötypuutarhan suosituin juures. Tutustu monipuoliseen kasvikseen ja nappaa porkkanapussi kaupan hyllyltä ruoanlaittoon.

Porkkana on Suomen suosituimpia juureksia heti perunan jälkeen. Eikä ihme! Sen maku on pirteän raikas ja käyttömahdollisuudet lähes loputtomat. Porkkana on myös varsin edullinen, joten siksikin sen hyödyntäminen on fiksua. 

Porkkana: Ravintosisältö ja kalorit

Ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan porkkana on loistava. Se sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteena toimivaa beetakaroteenia, jota saa sopivan päiväannoksen yhdestä keskikokoisesta porkkanasta. Beetakaroteeni imeytyy parhaiten suolistossa, kun porkkanat ovat keitettyjä tai ne tarjotaan öljyn kanssa. Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita, kuten seleeniä, kaliumia ja kalsiumia. 

Sadassa grammassa porkkanaa on energiaa 33 kcal. Suuri osa energiasta tulee hiilihydraateista, rasvaa ja proteiinia porkkanassa ei ole juurikaan. Porkkana sopii niin keventäjän, karppaajan kuin herkkusuunkin lautaselle.

Porkkanan säilytys

Oikein säilytettynä porkkana säilyy hyvänä pitkään, kuukauden tai jopa pidempään.  Sopivin paikka juurekselle on vihanneslokerossa tai viileäkaapissa, kellarissa tai kylmäkomerossa. Pane porkkanat muovipussiin, johon on tehty reikiä, jotta kosteus pääsee ulos. 

Mikäli porkkana maistuu karvaalta, on se todennäköisesti säilytetty liian kylmässä tai se on altistunut etyleenille, jota esimerkiksi tomaatti ja omena erittävät runsaasti. Karvas maku häviää muutamassa päivässä yli 5 asteen lämpötilassa.

Pilaantunut porkkana on helppo tunnistaa siitä, että se on limainen tai homeessa. Pitkän säilytyksen myötä juures saattaa alkaa itämään jääkapissa. Jos porkkana on itänyt vain hieman, sen voi vielä syödä, kunhan sen kuorii ja keittää. Jos itämistä on tapahtunut vain vähän, voi porkkanan syödä turvallisesti kunhan sen kuorii ja keittää. Runsaasti itänyttä porkkanaa ei kannata syödä, ja se voi maistua pahalta. 

Porkkanan käsittely

Porkkanan voi popsia vaikka sellaisenaan raakana ja kuorimatta kunhan sen on ensin pessyt huolellisesti juuresharjalla. Raakana porkkana on herkullista sellaisenaan välipalana, raakaraasteena tai vaikkapa salaateissa. 

Kypsennettynä porkkanaa voi käyttää monin tavoin niin ruoanvalmistuksessa kuin leivonnassakin. Porkkanoita käytetään lämpimien ruokien lisukkeina ja muun muassa keittojen, kastikkeiden, pataruokien ja muhennosten valmistuksessa. Leivonnaisiin sitä kannattaa lisätä raastettuna tai soseena esimerkiksi leipä- ja sämpylätaikinoihin sekä kakkuja mehevöittämään. 

Porkkanan voi kypsentää keittämällä, höyryttämällä, uunissa paahtamalla tai vaikka pikaisesti wokkaamalla. Helppo lisukeruoka syntyy kun pyöräyttää porkkanatikut nopeasti tirisevän kuumalla wok-pannulla. 

Keittäminen on ehkä yleisin tapa kypsentää porkkana. Keittoaika riippuu porkkanoiden koosta, mutta suupalan kokoisiksi paloiksi leikattujen porkkanoiden kypsyminen vie yleensä noin 10-15 minuuttia. Uunissa paloiteltuja porkkanoita kannattaa paahtaa 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman paahteista väriä. 

Porkkana on lyömätön raaka-aine niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa, arki- että juhlapöydässä. Porkkana maistuu suomalaisille mitä erilaisempien ruokien joukossa, sitä lisätään perinneruokiin ja siitä voi tehdä tehdä esimerkiksi pestoa. Nappaa alta parhaat porkkanareseptit.

Porkkana mehevöittää salaatit

Salaatteihin porkkana sopii niin raakana kuin kypsennettynäkin. Porkkanaraaste on monen lemppari, johon mausteilla saa ihan uutta menoa ja meininkiä. Thai-porkkanasalaatti saa makua limestä, sambal oelek -chilitahnasta sekä kalakastikkeesta. Tässä helppo lisuke kesäiselle aterialle ja aasialaisten ruokien kylkeen.

Astetta tukevampi salaatti syntyy, kun paahdat porkkanat uunissa ja sujautat ne jyväisään salaattipohjaan yhdessä siitakesienten, rucolan ja yrttien kanssa. Rouskuvan jyväistä porkka­nasalaattia voi rikastaa vielä rapeaksi paistetulla tofulla, fetajuustolla tai härkiksellä.

Kerrassaan kutkuttavan herkullinen kanasalaatti syntyy mehevästä varhaiskaalista, porkkanaraasteesta, broilerista sekä kourallisesta suolapähkinöitä. Vietnamilainen kanasalaatti on ruokaisa ja mehevä salaatti, josta löytyy niin makua kuin suutuntumaakin.

Salaatin sijaan porkkanat voi nauttia myös napostellen. Dippivihannekset kootaan näyttävästi tarjoiluvadille. Kasvistarjotin on upean näköinen myös juhlapöydässä. Esivalmistelut on helppo tehdä etukäteen. Valitse mielei­siä vihanneksia ja kasviksia, kuten porkkanoita, minitomaatteja ja kurkkua sekä muita tarjottavia tarjottimelle. Dippaile suolai­sen makeaan porkkanadippiin.

Porkkanasta lisukkeet monella tapaa

Lisukkeena porkkana maistuu taivaalliselta erityisesti paahdettuna, sillä uunin lämmössä porkkanan maku tiivistyy ja makeutuu. Mausta porkkanat esimeriksi chilillä ja tarjoa tilli-hasselpähkinäpeston kera.

Tai yhdistä porkkanat muiden kasvisten kanssa. Persimonista, porkkanasta ja lantusta syntyy appelsiinilla maustettuna taivaallinen persimon-juureslisuke esimerkiksi joulupöytään. Gremolatakastike puolestaan silaa paahdetut porkkanat yhdessä muiden juuresten kanssa vaikka pääsiäispöydän puheenaiheeksi.

Porkkanoista valmistettu porkkala on vegaaninen vaihtoehto kylmäsavulohelle. Merilevällä maustettuna siitä tulee merellisen makuinen täyte vaikkapa blineille.

Porkkana sulostuttaa keitot

Keitoissa porkkana on todellinen ässä. Paloittele porkkanaa keittojen sattumiksi tai surauta siitä samettinen sosekeitto. Porkkanakeitto maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin arkena ja juhlapäivänä.

Porkkana: Pääruoat

Pääruokiin porkkana sopii niin pää- kuin sivuroolinkin osaan. Porkkanapestopasta syntyy nopeasti keitetyistä porkkanoista, cashewpähkinöistä sekä parmesaanijuustosta.

Raastettuna porkkana tuo erilaisiin kastikkeisiin herkullista mehevyyttä sekä kepeyttä. Jauheliha-kasviskastike on helppo, nopea ja maukas arkiruoka. Tee kerralla iso satsi, sillä kastike maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä. Tai kokeile makumaailmaltaan Intian suuntaan nojaavaa linssi-porkkanakastiketta.

Vegaaninen linssi-porkkanalaatikko sopii vaikka vegaanin joulupöytään. Jos haluat oikaista, käytä kaupan valmiita porkkanasoseita, ne löytyvät kylmäaltaasta.

Porkkana: Suolaiset ja makeat leivonnaiset sekä pikkusyötävät

Porkkanaa voi käyttää myös leivonnassa. Porkkana tuo lisämakua sekä väriä niin sämpylä– ja leipätaikinoihin kuin makeisiin leivonnaisiinkin.

Erityisesti vegaaneja ilahduttaa hyydytetty porkkalakakku, joka tehdään lohikakun tapaan. Koristelussa houkuttavat porkkalan rinnalla merileväcaviart, herneenversot ja syötävät kukat.

Valtameren takaa suomalaisten kahvipöytiin rantautunut porkkanakakku on aina varma valinta ja harva kieltäytyy siitä lautasellaan. Eikä ihme! Sen ihanan mehevä ja makea kuohkeus vie kielen mennessään! Porkkanakakusta löytyy monta erilaista reseptiä. Uskoisitko, että myös kaurapuuro voi maistua suositulta herkkuleivonnaiselta!

Jos kaipaat ideoita aamu- ja välipalalle, ei porkkanaa kannata unohtaa silloinkaan. Mehevät porkkanaletut syntyvät porkkanasoseesta sekä perinteisistä pannariaineksista: maidosta, kananmunista ja jauhoista. Porkkanaletut maistuvat syksyllä säilöttyjen puolukoiden tai puolukkahillon kera. Jos tarjoilet niitä viikonloppuna, juhlava täyte valmistuu mädistä ja smetanasta. 

Eriväriset porkkanat

Lähi-Idästä kotoisin oleva porkkana oli alkujaan valkoinen. Oranssin värinsä se sai 1600-luvulla Hollannissa jalostuksen myötä, kun silloinen hallitsijasuku halusi porkkanat omaan lempiväriinsä, oranssiin, sovitettuina.

Nykyään porkkanasta on olemassa useita eri värimuunnoksia: keltaisia, violetteja ja punaisia porkkanalajikkeita. Väriporkkanat sopivat kaikkeen ruoanlaittoon, mutta poikkeavat maultaan hieman tutusta oranssista.

Oranssi porkkana saa värinsä beetakaroteenista. Oranssi porkkana on porkkanoista makein ja monen mielestä herkullisin siltään syötynä. Keltaisten porkkanoiden väri on peräisin ksantofyllistä. Sekä beetakaroteeni että ksantofylli ovat rasvaliukoisia väriaineita ja siksi väri säilyy hyvin keitettäessä.

Violetti porkkana tai miltei musta porkkana on keltaisen tapaan maultaan miedompi ja vähemmän makea kuin oranssi. Violetti väri tulee antosyaanista, jota on muissakin tummissa kasviksissa, kuten munakoisossa, punakaalissa, mustikoissa ja granaattiomenassa. 

Tämä luonnossa esiintyvä väriaine on vesiliukoinen, ja siksi se haalistuu keitettäessä. Sen sijaan paahtaminen tiivistää väriä, ja uunissa kypsennetty violetti porkkana voi olla miltei musta. 

Kun keität tai paahdat violetteja porkkanoita, kypsennä ne kuorineen ja pidä erillään vaaleammista, sillä tummat porkkanat värjäävät punajuuren tapaan. Kuori violetit porkkanat vasta kypsinä, jotta ne säilyttävät paremmin syvän tumman sävynsä.

Väriporkkanoiden käyttö

Väriporkkanoita voi käyttää oranssin porkkanan tavoin. Niitä voi lisätä raasteena kasvis- ja jauhelihapihveihin, kastikkeisiin ja taikinoihin tai vaikka grillata tai savustaa. 

Jos haluat esimerkiksi keittoon vähemmän makeutta, poimi ostoskoriisi mietoja keltaisia porkkanoita. Ne sopivat soppaan kuutioina ja niistä saa hienon maun myös sosekeittoon. Violetteja porkkanoita voi paahtaa muiden uunijuuresten tapaan tai pilkkoa vaikka pataruokiin.

Eriväristen porkkanoiden kypsymisessä on hieman eroa: keltainen ja violetti vaativat vähän pidemmän kypsymisajan kuin oranssi. 

Väriporkkanoita voi toki rouskutella myös raakana. Pese, kuori ja raasta eriväriset porkkanat kirjavaksi raasteeksi tai leikkaa vaikka tikuiksi dippilautaselle.

Lue myös Anna.fi: Herkulliset porkkanaruoat – valitse suosikkisi!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porkkana on suomalaisten rakastama juures, joka sopii mihin vain – kurkkaa porkkanan keittoaika, kalorit ja ihanimmat reseptit

PeLi

Porkkana ei ole vihannes, vaan juures.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.