Porkkana on parasta!

Keskiviikkona 5.9.2012, Leena Kalliokoski, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 28461 kertaa

Porkkana tunnetaan paitsi pirteästä maustaan ja väristään myös suuresta beeta-karoteenipitoisuudestaan. Se tuo lisämakua ruokaan, muuntuu keitoksi, viuhahtaa vokkiin ja taipuu tsatsikiksi.

Maku ja näkö

Tuttu oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla. Oranssin värin antaa karoteeni, A-vitamiinin esiaste. Mitä pidempään porkkana on saanut kasvaa maassa sen vitamiinipitoisempi se on. Myös keltaisia ja punaisia porkkanoita viljellään, kylläkin vain pieniä määriä. Hyvä porkkana on mehevä ja mehukas.

Käyttö

Porkkana on monikäyttöinen herkku. Sitä syödään paljon sellaisenaan välipalana, raakaraasteena tai salaateissa. Helppo lisukeruoka syntyy kun pyöräyttää porkkanatikut nopeasti tirisevän kuumalla wok-pannulla.

Porkkanoita käytetään lämpimien ruokien lisukkeina ja muun muassa keittojen, kastikkeiden, pataruokien ja muhennosten valmistuksessa. Porkkanaa voi käyttää myös leivonnassa. Porkkana tuo lisämakua sekä väriä niin sämpylä- ja leipätaikinoihin kuin makeisiin leivonnaisiinkin. Tämän hetken trendileipiä ovat porkkanaleipä ja -sämpylät sekä valtameren takaa rantautunut porkkanakakku.

Porkkanaraastetta voi pakastaa sellaisenaan, porkkanaviipaleet, kuutiot ja suikaleet vaativat 3-5 minuutin esikiehautuksen ennen pakastamista.

Terveellinen herkku

Porkkana päivässä piristää ja sen kuidut tekevät vatsalle hyvää. Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Beetakaroteeni imeytyy parhaiten suolistossa, kun porkkanat ovat keitettyjä tai ne tarjotaan öljyn kanssa. Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita. Porkkana on erityisen hyvä kaliumin ja seleenin lähteenä. Energiamäärä on 36 kcal/100 grammaa, joten porkkana päivässä ei kuormita turhaan päivittäistä energiamäärää.

Säilytys

Porkkana säilyy hyvin jääkaapin vihanneslokerossa. Mikäli porkkana maistuu karvaalta, on se todennäköisesti säilytetty liian kylmässä, tai se on altistunut etyleenille, jota esimerkiksi tomaatti ja omena erittävät runsaasti. Karvas maku häviää muutamassa päivässä yli 5 asteen lämpötilassa.

Kokeile Kotilieden porkkanareseptejä:

Yrittiporkkanat
Porkkanasosekeitto
Porkkanalaatikko
Porkkanatuoremehu
Porkkanasämpylät
Porkkanakakku
Porkkanalevite
Porkkanaleivokset
Porkkanasalaatti

Lue myös: Porkkana on syksyn suosituin juures

Lähde: Kotimaiset kasvikset

 

Asiasanat: kokkaajan opas , juurekset , porkkana

Viestit 1

2.11.2012 klo.13:46
PeLi

PeLi

Porkkana ei ole vihannes, vaan juures.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu