Ruoka

Puolikovat juustot voivat olla muutakin kuin Edamia ja Goudaa – löydä omat suosikkisi arkeen ja juhlaan

Puolikovat juustot sopivat herkutteluun, leivän päälle sekä ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Tutustu yleisimpiin puolikoviin juustoihin ja nappaa vinkit niiden käyttöön.

Puolikovat juustot ovat aina iältään nuoria. Niiden rakenne on pehmeähkö ja käyttömahdollisuudet monipuoliset. 

Juustoja lajitellaan muun muassa kypsytystavan tai rasvaisuuden perusteella sekä sen mukaan, minkä eläimen maidosta juusto on tehty. Lisäksi juustot voidaan jakaa erilaisiin juustotyyppeihin rasvattoman juustomassan vesipitoisuuden mukaan. Juuston vesipitoisuus kertoo siitä, kuinka kovaa tai pehmeää juusto on. 

Puolikovat juustot voivat olla mietoja ja vahvanmakuisia

Kovuusasteen perusteella jaoteltuja juustotyyppejä on viisi: kova juusto, leikattava juusto, puolikova leikattava juusto, pehmeä juusto ja tuorejuusto. Mitä enemmän vettä, sitä pehmeämpää ja kermaisempaa juustosta tulee. Kypsyttämisjakson aikana juustosta haihtuu vettä, jolloin sen rakenne kiinteytyy ja makuvivahteet jalostuvat.

Puolikovat juustot ovat iältään nuoria. Niiden prosentuaalinen nesteen osuus takaakin pehmeän koostumuksen. Puolikoviin juustoihin kuuluu erilaisia luonnonkuorisista vahvoista juustoista miedompiin. 

Puolikovia juustoja valmistetaan lampaan- tai vuohenmaidosta, mutta tunnetuimmat puolikovat juustot valmistetaan lehmänmaidosta.

Iältään nuoria puolikovia juustoja löytyy sekä mietoina että vahvoina. Esimerkiksi edam ja gouda ovat mainioita leivänpäällisiä, mutta sopivat myös ruoanlaittoon.

Alle on listattu suosituimpia ja yleisimpiä puolikovia juustoja ja niiden niiden erilaisia käyttötapoja. 

Hollantilainen Gouda 

Goudan kaupungin mukaan nimensä saanut gouda on Hollannin kuuluisin juusto. Se on lehmänmaidosta valmistettu, kypsytetty ja puolikova juusto. 

Goudaa kypsytetään yleensä 1-6 kuukautta, mutta joskus huomattavasti pidempäänkin. Goudan maku ja muut ominaisuudet vaihtelevat paljon kypsytysasteen mukaan. Nuoren goudan maku on mieto ja rakenne pehmeähkö. Pitkään kypsytetty gouda on kova, hieman mureneva juusto, jossa on voimakkaan täyteläinen aromi. 

Goudajuustojen käyttö on monipuolista. Kuten monet muutkin puolikovat juustot myös gouda sopii voileivälle, herkutteluun ja ruoanlaittoon. Goudaa voidaan raastaa, viipaloida, kuutioida tai sulattaa. Juusto sopii salaatteihin, uuniruokiin ja suolaiseen leivontaan. Hollannissa vanhaa goudaa käytetään keittojen ja kastikkeiden maustamiseen.

Yhdistä gouda esimerkiksi salaatissa parsan ja hedelmien makupariksi. Keväinen salaatti sopii loistavasti vaikkapa pääsiäisen ruokapöytään. 

Goudajuusto sopii myös herkutteluun. Tarjoa se juustotarjottimella esimerkiksi runsaanmakuisen taateli-oliivitapenaden kanssa. 

Puolikovat juustot: Edam 

Edam on saanut nimensä Pohjois-Hollannissa sijaitsevan Edamin kaupungin mukaan. Edamille ominaisena pidetty piirre on ollut sen punainen kuori. Tavallinen kypsymisaika on noin kolme kuukautta. 

Edamia syödään erityisesti aamiaisella, mutta etenkin nuorta juustoa voidaan myös sulattaa ja raastaa.

Juopunut murcia al vino

Espanjan ”juopuneista” juustoista kuuluisin on Murcia al Vino vuohenjuusto. Sen tummanpunainen pinta kertoo sen saamista punaviinikylvyistä.

Maultaan Murcia al Vino on suussa sulavan pehmeä ja täyteläinen. Viinin maku juustossa on hyvin tasapainossa vuohenmaidon kermaisuuden kanssa. Juusto on loistava herkkupala miedommaksi juustoksi juustotarjottimelle.

Puolikovat juustot: Makea Jarlsberg 

Norjalainen Jarlsberg kehiteltiin toisen maailmansodan jälkeen. Emmentaltyyppinen lehmänmaitojuusto Jarlsberg on maultaan emmentalia pehmeämpi ja lempeämpi. Jarlsberg-juusto on isoreikäinen, hiukan makeahko juusto. 

Jarlsberg on erinomainen arkijuusto niin leivälle, pizzaan, munakkaisiin kuin salaatteihinkin. Yli vuoden kypsytetty Reserve-versio puolestaan sopii herkutteluun.

Lue myös Anna.fi: Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Herkkujuustolan Vilho 

Lehmänmaidosta valmistettu kittipintainen Vilho on kotimaisten kypsytettyjen juustojen eliittiä. Vilho muistuttaa hieman sveitsiläistä appenzeller-juustoa, jonka valmistuksesta vastaa Mouhijärvellä sijaitsevan Herkkujuustolan sveitsiläissyntyinen juustomestari Peter Dörig. Vilho on maultaan voimakkaan aromikas ja vivahteikas.

Juttua on muokattu 13.11.2023: lisätty reseptilinkkejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolikovat juustot voivat olla muutakin kuin Edamia ja Goudaa – löydä omat suosikkisi arkeen ja juhlaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.