Ruoka

Pyhäinpäivän menu – kokkaa kolmen ruokalajin ateria rakkaimmillesi

Pyhäinpäivän menu kootaan alkukeitosta, pääruoasta ja jälkiruoasta. Kasviskeitto on lämmittävä aloitus juhlamenulle. Pääruokana maistuu pitkään uunissa hautunut liha, kala tai kasvisruoka. Jälkkäriksi leivotaan piirakka kauden puolukoista, omenoista tai kurpitsasta.

Pyhäinpäivän menu on juhlava ateria, jossa on maukas kurpitsakeitto, uunissa haudutettava pääruoka ja kauden aineksista leivottava makea piirakka jälkiruokana.

Pyhäinpäivän vietossa on myös piirteitä kekristä, vanhasta suomalaisesta sadonkorjuun päättymisen kunniaksi vietetystä juhlasta, sekä sen anglosaksalaisesta serkusta, halloweenista, joka tunnetaan nykyään lähinnä amerikkalaisena kurpitsa- ja kauhukarnevaalina.

Pyhäinpäivää vietetään vuoden pimeimpään aikaan marraskuun alussa. Perinteisesti pyhäinpäivänä muistellaan vainajia: viedään kukkia ja kynttilöitä haudoille tai sytytetään kynttilät kotona.

Pyhäinpäivän menu alkaa kurpitsakeitolla

Pyhäinpäivän aterian alkuruoka syntyy halloweenin symbolina tunnetusta oranssista jättikurpitsasta, jonka kuoresta voi kovertaa komean lyhdyn valaisemaan pihaa tai parveketta.

kurpitsakeitto

Keltainen kurpitsakeitto on samettisen pehmeä ja mukavan mausteinen sosekeitto, joka lämmittää suloisesti vaikka hautausmaalle tehdyn kävelylenkin jälkeen. Suuresta kurpitsasta riittää aineksia myös helppoon kurpitsaleipään, jota valmistuu kerralla koko pellillinen.

Pääruoaksi haudutetaan mehevä liha-, kala- tai kasvisruoka uunissa

Rauhallisissa merkeissä vietettävän pyhäinpäivän pääruokana tarjotaan hissuksiin uunissa hauduteltua slow foodia. Oluessa marinoitu porsaanniska on mureaa, maukasta ja tuhtia ruokaa, joka vaatii aikaa, mutta valmistuu muuten melkein itsestään.

porsaanniska

Kevyempi vaihtoehto pyhäinpäivän pääruoaksi on suolaan haudattu siika, kokonaisena suolapedillä kypsennetty uunikala.

Kummankin pääruoan lisukkeeksi sopii perinnejuures nauris, jonka voi tarjota joko voilla ja valkosipulilla maustettuna naurispyreenä tai uunissa paahdettuina juustoisina naurislohkoina.

Lue myös Anna.fi: Hirvi kruunaa syysaterian

Pyhäinpäivän jälkkärissä maistuvat puolukat, omena tai kurpitsa

Pyhäinpäivän aterian päätteeksi keitetään kahvit ja herkutellaan haalealla puolukka-marenkipiirakalla, jossa on kirpeän makea puolukkatäyte ja suloisen makea marenkikuorrutus.

puolukka-marenkipiirakka

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyhäinpäivän menu – kokkaa kolmen ruokalajin ateria rakkaimmillesi

Maija-Heleena

Minua aina jaksaa ihmetyttää tämä Jenkki ihanoiminen,Halloween on alun perin irlantilaisten taveen siirtymis juhla(syysjuhla)joka on heidän Keltien kautta levinnyt Yhdysvaltoihin jota nyt suomessakin juhlitaan,joku on keksinyt rahastuksen sillä alalla.Aika hullua kun suomalaiset juhlii sitä kun omatkin perinteet on,Toivonkin ,että kouluissa ja kotona otettaisiin selvää meidän omista juhlapäivistä ja juhlitaan niitä,pääsiäisenä meilläpäin lapset saa pukeutua ja kiertää talosta taloon saaden karkkia palkaksi antaessaan itsetehdyn koriste risun ja lausumalla runon,se on suomalaista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.