Raparperista on moneksi

Keskiviikkona 6.4.2011, Tiina Tikkinen, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 70447 kertaa

Raparperi on kesän ensimmäisiä satoa antavia kasveja, ja sen pitkä satokausi jatkuu koko kesän ajan. Kun perinteiset piirakat ja kiisselit on jo tehty, ideat raparperin käyttöön voivat olla vähissä.

Miten säilöä ja hyödyntää penkissä runsaana kasvavat raparperiviljelmät?

Käytä leivontaan ja ruoanlaittoon

Leivo mehevä maisemakahvilan raparperipiirakka, rapsakka raparperipaistos tai pellillinen raparperimuffineita. Gluteeniton raparpericharlotta sopii myös keliaakikoille. Kuumana kesäpäivänä raikastavat viileät herkut, kuten raparperisorbetti ja -jäätelö. Grilliruokien lusukkeeksi sopii hyvin raparperichutney tai kevätchutney.

Säilöntä

Helpoin tapa säilöä raparperia on varsien pakastaminen. Leikkaa kevyesti kuoritut varret parin sentin paksuisiksi viipaleiksi, sokeroi ja laita pusseihin. Pakasta. Raparperista voi tehdä myös maukasta hilloa tai hilloketta. Kokeile myös luumu-raparperisosetta. Raparperimehu, -juoma ja -booli sopivat hyvin vaikka kesäjuhlien alkumaljaksi.

Tiesitkö?

  • Raparperin lehtiä ei voi syödä, ne ovat myrkyllisiä.
  • Säilytä raparperin varret viileässä, +2 - +5 asteessa.
  • Hyvät raparperin varret ovat tuoreita, kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä. Väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Liian suuriksi kasvaneet varret ovat helposti puisevan makuisia, ja ne kannattaa niittää pois. Juurakosta versoo uusia varsia loppukesäksikin.
  • Raparperin kera tulisi nauttia maitotuotteita, koska raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumia.

Viestit 11

26.7.2007 klo.13:18
Anonyymi

Anonyymi

Raparperista saa todellakin kaikkea hyvää, raparperi on aivan liian aliarvostettu.

Vastaa
26.7.2007 klo.23:0
Tee talvek...

Tee talvek...

Kevyesti kiehautetut (ei haittaa vaikka vähän soseutuu) ja sokerilla maustetut raparperinpalat ovat oivallista herkkua vaniljajäätelön kanssa.

Vastaa
30.7.2007 klo.12:23
olisi kiva...

olisi kiva...

Siis miten raparperia voi pakastaa? Kiehauttaa hetken sokerin kanssa vai keittää pitempään, tehdä hilloketta?

Vastaa
30.7.2007 klo.13:13
Ylläpito

Ylläpito

Voit pakastaa raparperia sellaisenaan, paloiksi leikattuna ja pussiin laitettuna tai sitten hillokkeena. Hilloketta voi myös pakastaa kun se on täysin jäähtynyt. Hilloketta varten raparperi vain kiehautetaan, ei keitetä pitkään.

Vastaa
30.7.2007 klo.19:41
Mie

Mie

Raparperista tulee myös hyvää mehua mehumaijalla. Väriksi voi laittaa vaikka vähän mustikkaa sekaan.

Vastaa
29.12.2009 klo.14:58
Anonyymi

Anonyymi

”Raparperin kera tulisi nauttia maitotuotteita, koska kalsium sitoo raparperin oksaalihappoa.”

Asiavirhe, juttu menee juuri toisin päin; oksaalihappo sitoo kalsiumia.

Vastaa
16.8.2010 klo.10:51
Puujakkara...

Puujakkara...

Aikoivat pitää tallessa kotiliesi- lehden 13/2010 kun siinä on marjapiirakan teko ohjeet. Nuppendaali kesää 2010.

Vastaa
13.7.2011 klo.20:1
kaaleppi

kaaleppi

raparperi on todella monipuolista, esim teräsastioiden kiillotukseen.

Vastaa
15.7.2011 klo.11:40
Terho

Terho

Mikä on raparperin hinta kaupassa?

Vastaa
22.6.2013 klo.11:56
liha ja ra...

liha ja ra...

Onko jossain linkkiin ohjetta, jossa raparperia voisi käyttää jauhelihan kanssa ruokana? Nuo makeat jutut ei nappaa yhtään.

Vastaa
6.8.2014 klo.17:9
hulda

hulda

Eikös tuossa tekstissä nimenomaan lue, että oksaalihappo sitoo kalsiumia?

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu