Rapujen keittäminen

Tiistaina 24.7.2012, Katri Schröder, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 58466 kertaa

Rapujen keittäminen onnistuu kotikokiltakin. Herkkänahkaisten ei puuhaan kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä rapujen on oltava keitettäessä eläviä.

Jos suinkin mahdollista, ravut kannattaa keittää jo ostopäivänä, vaikka viileässä ja kosteassa ne pysyvätkin hengissä 1-2 vuorokautta. Jääkaapissa rapuja voi säilyttää märän kankaan alla tai rasiassa, jossa on märkää sanomalehteä pohjalla.

Ravut keitetään tillillä, suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Ravun pinnassa olevat ruskeat, siniset ja vihreät ainesosat hajoavat kuumuudessa. Koska vain keltainen ja punainen väri jäävät jäljelle, rapu muuttuu keitettäessä punaiseksi.

Ennen rapujen keittämistä kannattaa vielä varmistaa, että kaikki tarvittavat tykötarpeet ovat valmiina.

Keitä ravut oikein

1. Huuhtele ravut kylmän juoksevan veden alla ja tarkista, että ne elävät.
2. Kiehauta suuressa kattilassa niin paljon vettä, että ravut peittyvät kunnolla.
3. Lisää kattilaan nippu tillinkukintoja ja -varsia sekä jokaista vesilitraa kohden 2 rkl karkeaa merisuolaa ja 2 palaa sokeria.
4. Nosta ravut yksitellen kiehuvaan liemeen, isoimmat ensin. Peitä kattila kannella ja anna rapujen kiehua koosta riippuen 8-12 minuuttia.
5. Kun ravut ovat kypsiä, nosta kattila syrjään ja poista tillit. Lisää liemeen reilusti uusia tillinkukintoja.
6. Jäähdytä koko kattila rapuineen nopeasti kylmässä vesialtaassa. Vaihda jäähdytysvesi heti, kun se lämpiää.
7. Kun ravut ovat jäähtyneet, poista tillit ja nosta ravut kylmään.

Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tunnin kuluttua keittämisestä. Nosta ravut tarjolle puoli tuntia ennen ateriaa. Varaa pääruuaksi noin 10-12 rapua ruokailijaa kohden. Jos tarjoat rapuja alkuruokana, riittää noin 6-8 rapua per henkilö. Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti silputtua tilliä, paahdettua leipää ja voita.

Lue myös:
Rapujen syöminen
Rapua pataan
Rapujuhlat

Asiasanat: kokkaajan opas , ravut

Viestit 1

11.10.2014 klo.18:42
aira

aira

Ketämine suuntana

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu