Sämpylät ovat helppoa ja edullista leipomista

Torstaina 26.11.2009, Senja Jääskeläinen, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 26893 kertaa

sämpyläresepti

Sämpylöiden leivonta on hauskaa ja edullista koko perheen puuhaa.

Vaihtelua sämpylöihin saat erilaisilla jauhoilla, leseillä ja hiutaleilla sekä lisäämällä taikinaan yrttejä ja kasviksia.

Kotisämpylöitä ei korvaa mikään. Sämpylöiden perustaikinaa voi muunnella loputtomiin. Taikinan nesteeksi sopii veden lisäksi maito, piimä, maustamaton jogurtti tai vaikkapa kookosmaito, kuten ihanissa korianteri-kookossämpylöissä. Jogurttipohjaiset sämpylät ovat maultaan pehmeitä.

Vehnäjauhon lisäksi kannattaa käyttää myös kuituisempia jauhoja, kuten sämpylä- ja grahamjauhoja. Spelttisämpylöissä ja babysämpylöissä käytettävä spelttijauho on erityisen terveellistä, runsasproteiinista ja -kuituista, vehnälle sukua olevaa viljaa.

Pehmeää taikinaa, kuohkeita sämpylöitä

Älä tee taikinasta liian kovaa, sillä pehmeästä taikinasta syntyvät pehmeimmät sämpylät. Alusta ja kohota taikina hyvin, niin saat sämpylöihin kuohkean rakenteen.

sämpyläreseptiKeliaakikot leipovat leivän gluteenittomista jauhoista, joiden sitko-ominaisuudet eivät ole parhaat. Jauhojen leipoutuvuutta voi parantaa lisäämällä taikinaan psyllium-kuorijauhetta. Hunajaisiin vuokasämpylöihin voit käyttää gluteenitonta jauhoseosta.

Piristä taikinaa kasvisraasteilla ja erilaisilla yrteillä. Porkkanasämpylät ja pinaattisämpylät ovat mukavaa vaihtelua, samoin kauniin väriset tomaattisämpylät.

Yrttisämpylöihin voit käyttää tuoreita tai kuivattuja yrttejä makusi mukaan. Sämpylät saavat lisämakua myös oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaateista.

Kokeile myös aurajuusto- ja fetamuruja tai muita juustoja. Voit tällöin jättää suolan pois taikinasta, koska juusto on suolaista.

sämpyläresepti

Muotoile ja koristele

Sämpylät voi leipoa moneen eri muotoon. Perinteisten, pyöreiden sämpylöiden lisäksi voit tehdä sämpylät vuokaan, sisarussämpylöiksi, solmuiksi, letiksi ja niin edelleen.

Koristele sämpylät halutessasi unikon-, seesamin, tai kurpitsansiemenillä. Siemenet sopivat toki myös taikinan joukkoon.

Juuri uunista nostetut sämpylät pehmenevät leivinliinan alla. Tee kerralla isompi taikina ja pakasta sämpylät myöhempää käyttöä varten. Itse leivotut välipalasämpylät työpaikalla ilahduttavat varmasti.

Asiasanat: leivonnaiset , kotiruoat

Viestit 5

27.11.2009 klo.12:34
hannele55

hannele55

Voisikin leipoa viikonloppuna…

Vastaa
15.1.2010 klo.20:58

Sämpylöiden leipominen kannatta ihan rahallisestikin.

Vastaa
17.1.2011 klo.12:44

Omatekoiset sämpylät ovat parhaita ja makuja voi muuttaa esim. nokkosia tai pinaattia lisäämällä.Vain mielikuvitus on rajana.

Vastaa
1.9.2011 klo.18:14
Liimamies

Liimamies

Kyllä sämpylätaikinasta vaan tulee sellaista liimaa että tarttuu liinoihin, vaatteisiin, käsiin ja pöytään. Helppoa ei ole kuin syöminen

Vastaa
1.9.2011 klo.19:12

sämpylät ovat helppo tekoisinta aamu ruokaa koululaisille, lasten ollessa koululaisia, leipasin puolen litran taikinan ja hyvin maistuivat kaakaon, tai teen kanssa

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu