Ruoka

Soijarouhe sopii moneen – poimi parhaat vinkit!

Monipuolinen, rutkasti proteiinia ja kuitua sisältävä soijarouhe on mahtava arkiruoan raaka-aine. Siitä valmistuvat vaivatta tutut kotiruoat makaronilaatikosta kastikkeisiin ja tortillan täytteistä lasagneen.

Soijarouhe maistuu myös vannoutuneella jauhelihan ystävälle, kun mausteet ovat kohdillaan. Poimi vinkit soijarouheen käyttöön ja parhaat arjen luottoreseptit.

Lue myös: Haluatko syödä enemmän proteiinia? Kasvisproteiini täyttää vatsan kevyesti – katso 6 ohjetta

Soijarouhe on edullinen arkiruoan moniottelija

Soijarouhe on arjen tuttu konkari, joka pesee uudet kasviproteiinivalmisteet mennen tullen niin käyttömahdollisuuksien kuin hintansakin puolesta. Monelle kasvissyöjälle soijarouhe on perusruokaa, mutta sekasyöjänkin kannattaa pitää pussillinen rouhetta kaapissa varalla. Monipuolinen soijarouhe on maukas ja edullinen arkiruoan raaka-aine, joka säilyy kuiva-ainekaapissa käyttökelpoisena ja hyvänä pitkään.

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Soijarouhetta myydään vaaleana sekä tummana ja sitä löytyy pienimpienkin markettien valikoimista. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole.

Näin käytät soijarouhetta

Soijarouhe on itsessään mauton ja varsin tylsän makuinen. Se kuitenkin imee itseensä runsaasti makuja ja taipuu siten moneen. Ennen syöntiä rouhe on turvotettava vedessä tai esimerkiksi kasvisliemessä.

Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita, suolaa unohtamatta. Paista rouhe pannulla reilussa lorauksessa öljyä, lisää joukkoon mausteet huolellisesti sekoittaen ja paista vielä pieni hetki. Lisää sitten neste ja anna porista hiljalleen. Soijarouhe on valmista, kun neste on imeytynyt.

Soijarouheen voi valmistaa myös turvottamalla sitä kasvisliemessä kymmenisen minuuttia. Valuta sitten ylimääräinen neste siivilässä ja lisää turvonnut soijarouhe haluamaasi ruokaan. Jos teet soijarouheesta kastiketta tai keittoa, voit sekoittaa soijarouheen ruokaan myös kuivana. Kypsyessään se imee itseensä makua ja nestettä.

Jos soijarouheen maku tai rakenne tuntuvat vierailta, sekasyöjä voi totutella makuun korvaamalla ensin osan jauhelihasta soijarouheella. Kun lihan ja rouheen paistaa yhtä aikaa, lihasta irtoava rasva mehevöittää ja maustaa soijarouhetta.

Mihin ruokiin soijarouhe sopii?

Jauhelihan tavoin soijarouheesta saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia mausteita vaihtamalla. Lähes kaiken, mitä jauhelihasta valmistetaan, voi tehdä myös soijarouheesta. 

Koko perheen suosikit soijarouheesta

Pastakastikkeessa jauhelihan voi korvata soijarouheella ja lihaliemen kasvisliemellä, niin ruoka taipuu myös vegaaniseen ruokavalioon. Paista soijarouhe pannulla reilussa määrässä öljyä ja lisää tarvittaessa sekä mausteiden että nesteen määrää. Kaurakerma pyöristää mukavasti muuten tomaattipohjaisen kastikkeen. Maukas kasviksilla höystetty kastike sopii tarjottavaksi pastan kanssa, mutta se sujahtaa sulavasti myös lasagnen täytteeksi.

Jos et täysin halua luopua jauhelihasta, aloita soijarouheen ja jauhelihan yhdistelmällä. Näin voit pikkuhiljaa vähentää lihan määrää. Soijarouheesta ja jauhelihasta saa helposti perinteisen ruskean kastikkeen tyyliin tehdyn murusoosin. Se maistuu parhaalta keitettyjen perunoiden kanssa.

Makaronilaatikko on arjen luottopakki, joka valmistuu näppärästi ja edullisesti myös soijarouheesta. Noin laksi desilitraa tummaa soijarouhetta on sopiva määrä vuoalliseen makaronilaatikkoa. Paista rouhe pannulla öljyssä ja lisää joukkoon mieleisesi mausteet sekä pari desilitraa nestettä. Hetken muhittuaan soijarouhe onkin valmis vuokaan.

Vaihtelua arkiruokaan

Jos kaipaat arkiruokaasi menoa ja meininkiä, kokeile Meksikon makuista chili sin carnea soijarouheesta. Kidneypavuilla tukevoitettua ja ronskeilla mausteilla höystettyä chili sin carnea voi lusikoida myös tortillojen ja tacojen täytteeksi.

Savoijinkaalikääryleet ovat herkullisia, kasvistäytteisiä kaalikääryleitä, joiden täyte tehdään soijarouheen lisäksi keitetystä riisistä ja viimeistellään kermalorauksella.

Kurttukaalikääryleet kätkevät sisäänsä kikherneitä ja soijarouhetta. Nämä astetta maustetummat kaalikääryleet tuovat kivaa vaihtelua arkiruokiin.

Arjen perusruokien lisäksi soijarouhetta voi käyttää myös sidosaineeksi esimerkiksi jauhelihapihveihin ja lihapulliin korppujauhojen sijaan, sellaisenaan leivontaan esimerkiksi piirakoiden ja pasteijoiden täytteisiin sekä myslin tavoin jogurtin tai viilin höysteeksi.

Artikkelia on muokattu 15.9.2023 klo 12:30

Lue myös Anna.fi: Näin teet muhkean vegaanisen lasagnen soijarouheesta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Soijarouhe sopii moneen – poimi parhaat vinkit!

Testattu

Lihansyöjiä voi totuttaa soijarouheeseen myös käyttämällä reseptien (esim. soijarouhebolognesen) ehdottaman kasvisliemikuution sijaan lihaliemikuutiota.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.