Täytekakku kruunaa juhlapöydän

Keskiviikkona 6.3.2013, Mari Harjula, Ruokaideat
Kommentoi
Katsottu: 149708 kertaa

Herkullinen ja viimeistelty täytekakku on kahvipöydän komistus. Kevään juhliin sopivat niin perinteiset täytekakut, suussa sulavat moussekakut kuin täyteläiset suklaakakutkin.

Perinteinen sokerikakkupohja

Perinteisen täytekakun pohjana on kananmunista, sokerista ja vehnäjauhoista kuohkeaksi vatkattu sokerikakku. Taikinaan saa lisäkuohkeutta korvaamalla kolmanneksen jauhoista perunajauhoilla. Makua ja väriä puolestaan kakulle antavat kaakaojauhe ja mantelijauhe. Sokerikakkua voi maustaa myös pikakahvijauheella, vaniljasokerilla tai sitrushedelmien kuten appelsiinin, sitruunan tai limetin raastetulla kuorella.

Valmista halkaisijaltaan noin 20 cm:n vuokaan neljän munan kakku ja yli 24 cm:n vuokaan 6 munan kakku, jotta kakusta tulee muhkea. Neljän munan kakku riittää 10-15 vieraalle, 6 munan kakku noin 20 vieraalle.

Täytekakun kostutus

Kakkupohjien kostutukseen sopii hyvin laimennettu mehu, vedellä laimennettu sitruunamehu, säilykehedelmien liemi, virvoitusjuomat, maito sellaisenaan tai joko vaniljalla tai kahvilla maustettuna. Kostutuslientä varataan keskimäärin 1-2 dl neljän munan kakkuun ja hieman enemmän kuuden munan kakkuun.

Kostutusliemen määrään vaikuttavat pohjan kosteus ja paksuus sekä aika, jonka kakku on täytettynä ennen tarjoamista. Välittömästi tarjottava kakku kostutetaan runsaammin kuin seuraavana päivänä tarjottava. Jos täyte on kovin kosteaa ja löysää, kakku kostutetaan vain kevyesti. Alempia levyjä kostutetaan vähemmän kuin ylempiä, koska koko kakun paino on alempien levyjen päällä.

Raikkaita täytekakkuja

Perinteinen kinuskikakku ja kuningatarkakku maistuvat myös lapsille. Vaniljakastikkeella ja vadelmahillolla täytetty marsipaanikuorrutteinen prinsessakakku on klassikko.

Raikkaan kevätkakun täytteenä on raparperia ja mansikoita. Raikkaita kakkuja ovat myös rahkatäytteinen lakkakakku, moussekakkumaisesti koottu jogurttihyytelökakku sekä eksoottinen mangohyytelökakku.

Kakkukeisarin tapaan valmistettu hyytelösokerilla viimeistelty marjatartaletti tai keksipohjainen marjakakku sekä helppotekoinen vadelma-tiramisu sopivat osaksi kakkupöytää. Marenkilevyistä koottava marenkikakku on helppo täyttää ja kakku kootaan juuri ennen tarjoilua.

Täyteläisiä suklaakakkuja

Vastustamattomat suklaakakut ovat juhlavia ja täyteläisen makuisia. Suklaakakkujen klassikkoja ovat sacherkakku ja schwarzwaldin kirsikka-suklaakakku. Näyttäviä tarjottavia ovat myös suklaamoussekakku ja suklainen appelsiinikakku sekä marenkireunainen suklaakakku.

Suklaan makua voi keventää marjoilla. Vadelman ja suklaan yhdistelmä toimii esimerkiksi vadelma-suklaamoussekakussa ja vadelmaisessa suklaakakussa.

Valkosuklaan ystävä herkuttelee hyydytetyllä valkosuklaakakulla. Keksipohjaisen valkosuklaaunelman täyte on maustettu kahvilla. Vadelmamousse-valkosuklaakakun ja Nina Lincolnin jäädytetyn suklaa-juustotortun voi valmistaa pakkaseen hyvissä ajoin.

Täytekakun kuorrutus

Etenkin suklaakakkujen koristeiksi sopivat pursotetut suklaakoristeet ja suklaalehdet.

Kermakakun kuorrutukseen ja koristeluun on hyvä valita vähälaktoosinen vispikerma tai vaahtoutuva kasvirasvasekoite, joista syntyy kestävin kermavaahto. Vatkaa kakun päälle levitettävä ja pursotettava kermavaahto napakaksi vaahdoksi.

Katso myös upeiden voileipäkakkujen reseptit. Kotilieden maksuttomat onnittelukortit löydät täältä!
Asiasanat: kakut , leivonnaiset , jälkiruoat

Viestit 13

15.5.2008 klo.11:29
Kesäjuhlat

Kesäjuhlat

Täytekakulla on aina varma menekki.Olen järjestänyt neljät rippijuhlat lapsilleni ja aina kakku on ollut kestosuosikki.Koristeluun kannattaa käyttää mielikuvitusta ja kauden tuotteita.Suklaakakku Sacherin tapaan on meidän perheen suosikki.Myös raikkaat hedelmäkakut ovat ihania.

Vastaa
26.5.2008 klo.12:31
tarkkuutta...

tarkkuutta...

Tuleeko vadelmasuklaamoussekakkuun todellakin leivinjauhetta 0,3 dl

Vastaa
11.6.2008 klo.22:14
Herkkupors...

Herkkupors...

Täytekakun huolellinen kostutus, muttei suoranainen kastelu on mielestäni onnistuneen täytekakun a ja o. Täysin kostuttamaton täytekakku on kuivakas eikä lainkaan herkullisen mehevä. Kuivakakku on kuivakakku, mutta täytekakkuun kuuluu myös kosteus.

Vastaa
27.7.2008 klo.18:56
miexd

miexd

rakastan suklaata etenbkin kakku muodossa!!!!

Vastaa
20.10.2008 klo.9:14
paimentytt...

paimentytt...

ohtuus myös kakun kostutuksessa! ”Vetinen” kakku ei ole hyvää.

Vastaa
20.10.2008 klo.9:14
paimentytt...

paimentytt...

korjasu edelliseen: Kohtuus….

Vastaa
20.12.2008 klo.23:26
Anonyymi

Anonyymi

Hyvä!!!!!!!!!!!!!

Vastaa
19.5.2009 klo.0:34
Toivot on

Toivot on

Voisikohan sacherkakun pakastaa?

Vastaa
29.11.2009 klo.12:27

Kakun koristelu on onnistunut. tahtoisin pistää ananskirsikan siitä heti poskeeni.
Vastaus edelliselle kommentoijalle.
Uskoisin,että sacherkakku on ” paranee pakkasessa”.

Vastaa
10.5.2010 klo.16:42

Jos täytekakkua ei syödä heti tai pian valmistamisen jälkeen, kastele pohjaa vähemmän. Muuten kakku alkaa painua ja vettyä. Tietysti tähän vaikuttaa täytekin - mitä enemmän esimerkiksi hilloa tms kosteaa välissä, sitä enemmän se imeytyy pohjaan ja sitä vähemmän pohjia pitää kostutella.

Minun suosikkitäytteeni, jota hyvällä menestyksellä käytin viimeksi äitien päiväkakkuunkin, on seuraava:

Makeaan kermavaahtoon sekoitetaan vaniljatuoprejuustoa. Tähän sekoitukseen lisätään sulatettua taloussuklaata. Massa levitetään kakkupohjalle. Sen päälle levitetään vadelma- tai kuningatarhilloa. Näin makea

ja kirpeämpi kohtaavat hyvin.

Näin täytetyn kakun voi kuorruttaa ihan miten vain, suklaalla, kermavaaihdolla tai molemmilla kuten minä tein äitienpäiväkakussa.

Uusien kakkujen ja täytteiden kehitteleminen on muuten kivaa!

Vastaa
11.5.2010 klo.11:10

Edellisen kommentoijan kakkuohje vaikuttaa hyvältä.

Vastaa
25.5.2010 klo.10:50
Niemismumm...

Niemismumm...

Minun kakkubravuurini on Sokerikakkupohja, väliin kuningatarhilloa
”itsetehtyä”, kermavaahtoa johon on sekoitettu machkarbone tuorejuustoa, sitruunamehua,hieman sokeria,ei paljon koska hillo on imelää.Kostutan mantelilikööri vedellä.
Päälle vadelmia ja kiille. Reunoille kermapursotukset ruusutyllalla.
Tähän mennessä on kauppansa tehnyt. Makujahan on monenlaisia,mutta kostutus on tärkeä,
Juuri vetäisin uunista Quiche Lorrainen uunista, tulee naisystävät kahville. Nam.
Ihania kakunteko hetkiä kaikille ja mikä parasta kohta päästään tekemään MANSIKKAKAKKUA!

Vastaa
21.10.2010 klo.20:43
marjja

marjja

ootteko ikinä ajatellut edes ohimennen, ettei kinuskikissan kakut yleensä ole herkullisen näkösiä? hyvän näkösiä kylläkin.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu