Ruoka

Tomaattikeitto muuntuu monen makuun – kokosimme kylmät, kuumat ja mausteiset keitto-ohjeet

Tomaattikeitto on klassikko, josta ohjeita on varmasti lähes yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Helpoimmillaan vain kourallisesta raaka-aineita valmistettavan tomaattikeiton makua ja höysteitä voi vaihdella maun, kaapin sisällön ja tarpeen mukaan.

Tomaattikeitto muuntuu maustein ja höystein moneksi. Kun asetat keittokattilan viereen komeat yrttipuskat, joista on lupa napata makua tomaattikeiton sekaan, on soppa todellinen juhla- ja arkiruokapöydän puheenaihe. 

Tässä Kotilieden parhaat tomaatikeitto-ohjeet sekä parhaat vinkit suosikkisopan tuunaukseen. 

Tomaattikeitto tehdään tuoreista tai säilyketomaateista

Tomaattikeiton voi tehdä joko tuoreista kaltatuista tai uunissa makeaksi paahdetuista tomaateista tai säilötyistä tomaateista. 

Jos teet tomaattikeiton tuoreista tomaateista, valitse vain kaikkein kypsimpiä ja makeimpia, auringon paahtamia punaposkisia tomsuja. Ei haittaa, vaikka tomaatit olisivat hieman ylikypsiäkin. Aavistuksen ylikypsissä tomaateissa makeus on yleensä entistä tiiviimpi. 

Kirsikkatomaatit ovat erityisen makeita ja tekevät tomaattikeitosta supermaukkaan, mutta ovat toki myös kalliita. Lisää makua keittoon saat kuitenkin korvaamalla edes osan tavallisista tomaateista somilla pikkutomsuilla.

Tomaattisesongin ulkopuolella tomaattikeitto on viisainta valmistaa säilötyistä tomaateista. Vihertävillä kasvihuonetomaateilla ei tule kuin paha mieli. Jos käytät säilykkeitä, panosta laatuun. Usein halpoihin tuotteisiin on eksynyt myös raakoja yksilöitä, jolloin maku on helposti karvas ja hieman kitkeräkin. Suosi kokonaisia säilyketomaatteja tai laadukasta tomaattimurksaa paseerattujen tomaattien sijaan. 

Perinteinen tomaattikeitto

Tomaattikeiton valmistus vaatii yksinkertaisimmillaan vain kourallisen raaka-aineita. Klassiseen tomaattikeittoon kuuluvat olennaisena osana sipuli ja valkosipuli. Mausteeksi riittää näiden lisäksi vain muutama mauste: ripaus suolaa ja mustapippuria, tarvittaessa sokeria sekä tilkka jotain hapanta korostamaan tomaattien happamuutta. 

Happamuutta saat balsamiviini- tai punaviinietikalla tai esimerkiksi puna- tai valkoviinillä. Sokeri puolestaan pyöristää makuja ja tuo esiin tomaatin luontaista makeutta. Täydellisen tomaattikeiton salaisuus piilee juuri suolan, sokerin ja happamuuden tasapainossa. Älä luota sokeana ohjeessa annettuihin määriin, sillä makujen tasapaino löytyy vain ahkerasti maistelemalla. 

Nopea tomaattisoppa syntyy säilyketomaateista, mutta jos aikaa on ja tomaattisesonki kuumimmillaan, kannattaa soppa tehdä uunissa makeiksi paahdetuista tomaateista. Uunin lämpö tiivistää tomaatin makeuden melkein kuin karkiksi ja tekee tomaatin mausta voimakkaamman.

Samalle pellille tomaattien kanssa voi lohkoa myös sipulia sekä valkosipulinkynsiä, joita kannattaa paahtaa uunissa vaikka useampikin – kokonaisina ja kuorineen. Kuorineen paahdettujen valkosipulien maku ei ole turhan ärhäkkä, vaan lempeä ja makea.

Paahtuneet kasvikset ja kuoritut valkosipulikynnet kumotaan tehosekoittimeen ja surautetaan kuuman kasvisliemen kanssa tasaiseksi. Lisää paahdetun tomaattikeiton sekaan vielä parmesaanijuustoa sekä pari siivua maalaisleipää saostamaan soppa sopivan sakeaksi.

Kylmät tomaattikeitot maistuvat kesällä

Kesällä tomaattikeitto maistuu parhaalta kylmänä tarjoiltuna. Espanjalaiseen tapaan valmistettu kylmä tomaattikeitto eli gazpacho surautetaan tomaateista, kurkuista ja paprikoista sekä viipaleesta vaaleaa leipää. Gazpacho tarjoillaan usein tapaksena tai alkuruokana, mutta hellepäivänä se maistuu myös kevyenä lounaana vaikkapa leivän kera nautittuna. 

Keitto kannattaa kuitenkin tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, sillä se on parhaimmillaan täysin kylmänä. Nosta siis valmis soppa vähäksi aikaa jääkaappiin viilenemään ja paahda sillä välin esimerkiksi valkosipulileipää keiton kaveriksi.

Mausteiset tomaattikeitot maailmalta

Toki tomaattikeiton voi maustaa astetta eksoottisemminkin vaikkapa chilillä tai korianterilla ja currytahnalla. Intialaisen tomaattikeiton mausteisen makumaailman viimeistelee nokare paksua jogurttia.

Rikasta tomaattikeitto ruokaisaksi

Pelkistä tomaateista valmistettu keitto on sellaisenaan kovin kevyttä syötävää. Kikherneet ja kaali tekevät kikherne-tomaattikeitosta ruokaisan ja jännittävän. Vielä tuhdimpi keitto syntyy, kun mukaan lisää vielä käristettyä pekonia ja suikaloituja keittojuureksia. 

Myös pasta sopii tomaattikeiton rikastuttajaksi. Herkullinen keitto valmistuu kasviksista ja pastasta. Soppaan saa näppärästi uppoamaan myös jääkaapin perukoille unohtuneet juustonkannikat, jotka tuovat makuun syvyyttä ja upeaa umamia. Tuoreista tomaateista keitetty, chilistä potkua saava tomaatti-pastakeitto kruunataan vastaraastetulla parmesaanijuustolla. 

Vuohenjuusto loihtii tomaattikeitosta yhtä aikaa täyteläisen ja ihanan ruokaisan. Tomaatti-vuohenjuustokeitto saa juuston lisäksi lisämakua porkkanasta, perunasta ja lipstikasta. Valitse mieluiten pehmeä, levittyvä vuohenjuusto, joka on helppo soseutta sopan sekaan. Lisää juusto kattilaan vasta lopuksi, älä keitä sitä.

Lue myös Anna.fi: Tomaattikastike x 5 – näin teet täydellisen tomaattikastikkeen pastalle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaattikeitto muuntuu monen makuun – kokosimme kylmät, kuumat ja mausteiset keitto-ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.