Ruoka

Kesän ruokalahjat ovat mainioita tuliaisia – katso 16 herkullista ideaa

Syötävä lahja on maukas tuliainen esimerkiksi mökkivierailulle – eikä tuliainen taatusti jää kaapin perukoille pyörimään!

Pellillinen mustikkapiirakkaa pullataikinasta on oiva tuliainen, sillä siitä riittää syötävää useammalle ihmiselle – ja lahjansaajille jää piirakkaa jäljelle vielä myöhempääkin herkkuhetkeä varten. Pullataikinapohjan päälle ripotellaan keksimurua rapean suutuntuman aikaansaamiseksi. Vastapoimitut mustikat sekoitetaan makean vadelmahillon kanssa ja täyte levitetään tasaisesti keksimurun päälle. Komeus koristellaan pullataikinaristikolla, joka tuo kotoisan ulkonäön piirakalle.

Katso myös: Mökkivieraan tuliaiset – 6 ideaa

inkiväärikurkut

Inkiväärillä maustetut kurkut on raikas lahja kurkkusadon kypsyttyä. Lasitölkit täytetään avomaankurkuilla, valkosipulilla, mustaherukanlehdillä sekä tillinkukinnoilla. Päälle kaadetaan inkiväärillä höystetty etikkaliemi, jonka makeus tuo kurkkujen aromit hyvin esille. Kurkkupurkit saavat odottaa viileässä vähintään viikon, jonka jälkeen ruokalahja on valmis annettavaksi.

punaherukkamasariini

Suussa sulavat punaherukka-limettimadeleinet täydentävät kyläilyreissun kahvipöytää. Kirpeät punaherukat tuovat potkua makeisiin leivonnaisiin. Kauniit madeleineleivokset viimeistellään lämpiminä limetti-tomusokerikuorrutteella. Hauraat leivonnaiset pakataan kauniisti leivosrasiaan ja kuljetetaan varovasti lahjansaajalle.

176598-joulukalat.jpg

Lasimestarin silli ja pussillinen uusia perunoita tuo kesän klassikkomaut lahjansaajan ruokapöytään. Silli tulee valmistaa muutamaa päivää etukäteen, jotta maku on parhaimmillaan lahjaa antaessa. Etikkaliemeen säilöttyjen sillinpalojen joukossa uiskentelee perinteiseen tapaan punasipuli- ja porkkanaviipaleita makua antamassa. Herkku suljetaan tiiviiseen lasipurkkiin ja kokonaisuus viimeistellään kietaisemalla kaunis lahjanaru purkin ympärille.

187177-vadelmacurd.jpg

Trendikäs vadelmacurd on oiva tapa hyödyntää puutarhan marjasato ja samalla purkittaa kaunis lahja ystävälle. Curdiin tarvitaan tuoreiden vadelmien lisäksi voita, sokeria, kananmunia ja sitruunamehua. Vadelmat soseutetaan sauvasekoittimella, jotta tahnasta saadaan samettisen sileää. Lasipurkin kylkeen voi liimata vadelma-curdpiiraan ohjeen, jolloin lahjansaajan on helppo leipoa maukas piiras, kun vadelmacurd on jo valmiiksi tehty.

191408-mustikkatiikerikakku.jpg

Kuivakakku on helppo ruokalahja, sillä sen voi huoletta leipoa jo muutamaa päivää etukäteen. Mikäli mustikkasato antaa odottaa itseään, mustikkatiikerikakku on oiva valinta, sillä siinä käytetään kuivattua mustikkajauhetta. Jauhe korvaa kaakaojauheen raitaa värjätessä ja takaa herkullisen raikkaan lopputuloksen. Paketillinen hyvää kahvia kakun kylkeen ja täydellinen ruokalahja on valmis.

187226-vadelmajuustokakku3.jpg

Vierailun isännän ja emännän urakkaa voi helpottaa ilmoittamalla tuovansa mukanaan maukkaan jälkiruoan. Vadelmajuustokakku purkissa sopii tarkoitukseen erinomaisesti, sillä se on helppo kuljettaa mukana. Kolmikerroksinen herkku muodostuu maukkaasta keksipohjasta, samettisesta kermavaahto-tuorejuustotäytteestä sekä makeasta vadelmahillokkeesta. Pieni purkillinen herkullista jälkiruokaa tyydyttää makeanhimon takuuvarmasti!

0-herukkaleipa.jpg

Kotoisa herukkaleipä on vastustamaton herkku uunituoreena. Punaviinimarjat tuovat kirpeän säväyksen mausteiseen leipään, jonka muina makuina maistuvat neilikka, inkivääri ja fenkolinsiemen. Leivän voi viedä lahjaksi paistovuokaan pakattuna, jolloin vuoka ja sen oheen kirjoitettu leivän resepti jäävät muistoksi lahjansaajalle.

243986-tomaattichutney.jpg

Maukas tomaattichutney valmistuu oman puutarhan tomaateista. Makua syvennetään aasialaisvaikutteilla kuten inkiväärillä ja chilikastikkeella. Valkoviinietikka tuo mukavaa hapokkuutta, joka vaatii vastapainokseen runsain mitoin hillo-marmeladisokeria. Chutneyn raaka-aineet hienonnetaan tehosekoittimessa mukavan rouheiseksi, joten sattumat eivät haittaa chutneyn joukossa.

mustikkabrowniet

Suklaan ystävälle sopii lahjaksi herkulliset mustikkabrowniet, joiden suussa sulava suklaisuus yhdistyy mustikoiden raikkauteen. Valmis brownie saa makuuntua jääkaapissa mielellään yön yli, jotta maut pääsevät täyteen kukoistukseensa. Leivoslevy leikataan sopiviksi annospaloiksi ja päälle ripotellaan tomusokeria sekä mustikoita.

sinappi

Kesä ja grillimakkara kuuluvat ehdottomasti yhteen. Miehiseen makuun sopiva mummon extra-väkevä sinappi sekä paketillinen laadukasta makkaraa on maistuva lahja mökkivierailulle. Mikä parasta, sinapin valmistaminen on äärimmäisen helppoa: Kuiva-aineet, öljy, valkoviinietikka ja konjakki sekoitetaan keskenään. Joukkoon lisätään vettä sen verran, että sinappiin saadaan sopivan löysä rakenne. Mikäli sinappi saa vedet kohoamaan silmiin, voi kesäisen herkun väkevyyttä lieventää vähentämällä sinappijauheen määrää ja vastaavasti lisäämällä sokerin annostelua.

raparperipitko

Uunituore raparperipitko on varma lahja kesän kynnyksellä. Maukas pullapitko kätkee sisäänsä kirpeän raikasta raparperihilloa. Kaunis ulkonäkö saadaan leikkaamalla pullapitko tasaisin välimatkoin lähes pohjaan saakka sekä taittelemalla suikaleet vuoroin vasemmalle, keskelle ja oikealle. Sipaisu kananmunaa ja runsaasti raesokeria pullan pintaan ennen paistoa takaa kauniin lopputuloksen. Viimeinen silaus saadaan vielä raidoittamalla pitkot sokerikuorrutteella sekä pölläyttämällä päälle runsaasti tomusokeria.

mansikkahillo

Itse tehty mansikka-appelsiinihillo tiivistää kesän maut kauniiseen purkkiin. Maukas hillo on oiva lahja lettukesteille, mutta se tuo kesän lahjansaajan ruokapöytään myös talven paukkupakkasilla. Perinteinen mansikkahillo saa potkua appelsiininkuoresta ja -mehusta. Pehmeä maku saadaan aikaan runsaalla määrällä hillosokeria: Mansikkakiloa kohden käytetään puoli kiloa sokeria.

karviaislimu

Raikas karviaislimu on persoonallinen lahja kesähelteillä. Kirpeässä karviaismehussa maistuvat tuoreet karviaiset, sitruuna ja minttu. Pirskahteleva limu saadaan aikaiseksi, kun karviaismehun joukkoon lisätään sitruunanmakuista kivennäisvettä. Limu kannattaa sekoittaa vasta juuri ennen tarjoilua, jotta kivennäisveden raikkaat kuplat ovat edelleen tallella. Niinpä lahjakoriin kannattaa pakata kaksi eri pulloa: karviaismehu- ja kivennäisvesipullo.

186890-macaronit1.jpg

Vaaleanpunaiset Macaronit ovat syötävän suloinen tuliainen, joka juhlavuutensa ansiosta sopii vaikka herkuttelijan syntymäpäivälahjaksi. Metsämansikanmakuinen tomusokeri tuo sekä väriä että makua macaroneihin. Muutama pisara punaista elintarvikeväriä on siitä huolimatta paikallaan, jotta väristä saadaan syvän vaaleanpunainen. Raikas täyte muodostuu vadelmahillosta sekä tuoreista vadelmista.

Seitsemän yrtin pestoa purkeissa

Seitsemän yrtin pestossa puutarhan yrttisato pääsee oikeuksiinsa. Yrttejä voi vaihdella maun mukaan, mutta hyvä yhdistelmä tulee esimerkiksi seuraavista yrteistä: basilika, korianteri, minttu, meirami, persilja, sitruunamelissa ja rucola. Parmesaanin suolaisuus ja pinjansiemenien paahteisuus tuovat täyteläisyyttä pestolle. Valkosipuli ja sitruunankuori viimeistelevät makumaailman. Valmis pesto purkitetaan ja annetaan lahjaksi hyvälle ystävälle.

Lisää kesäisiä herkkuja: Gluteenittomat marjaherkut Mansikkakakku ja muut marjaherkut Mustikkapiirakka ja muut mustikkaleivonnaiset Vadelma kruunaa kesäleivonnaiset Mansikka maistuu kesäherkuissa Marjapiirakka ja muut kesäleivonnaiset Ruoka.fi: 9 x ihana mustikkapiirakka

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesän ruokalahjat ovat mainioita tuliaisia – katso 16 herkullista ideaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.