Ruoka

Suola tuo ruoan aromit esille – listasimme, milloin kannattaa valita sormisuola ja milloin paras valinta on jodioitu suola

Suola on kotikeittiöiden eniten käytetty mauste. Se tuo ruoan muut aromit paremmin esiin. Suolalaaduissa on kuitenkin eroja, joten tutustu vaihtoehtoihin ja valitse suola käyttötarkoituksen mukaan.

Suola on välttämätön ravintoaine, jota ilman emme voisi elää. Aikaisemmin se oli myös korvaamaton ruoan säilöntäaine ja arvokasta kauppatavaraa. Nykyään suola lähinnä maustaa ruokia ja parantaa leivonnaisten rakennetta. 

Yksi suolan tärkeimmistä ominaisuuksista on tuoda ruoan muut aromit paremmin esille eikä suolaton ruoka maistu oikein miltään. 

Erilaiset suolat 

Suolaa on monenlaista. Sitä saadaan niin merivedestä haihduttamalla, maaperään kerrostuneista suolaesiintymistä louhimalla kuin suola-aavikoilta keräämälläkin.

Luonnonsuolat eli vuori-, kivi-, kristalli-, järvi- ja merisuolat ovat erilaisia. Maku vaihtelee myös alueiden kesken. Erilaisia suoloja käytetään myös eri tarkoituksiin. Esimerkiksi kalleimpia merisuolakiteitä käytetään säästeliäästi vain ruoan viimeistelyyn, kun taas yleissuoloja käytetään ruoanvalmistukseen.

Suolaa ei voida kutsua varsinaiseksi terveystuotteeksi, mutta suositeltavinta on valita päivittäiseen ruoanvalmistukseen jodioitua ruokasuolaa. Ruokasuolassa on vain yksi tärkeä terveystekijä ja se on nimenomaan jodi, jota suomalaisten tulisi saada ravinnostaan enemmän. 

Liian vähäinen jodin saanti lisää riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan, sillä toimiva ja terve kilpirauhanen tuottaa hormoneja, joiden osana jodi on.

Jodin saanti voi jäädä vähäiseksi, jos maustehyllyssä on ainoastaan erikoissuoloja. Jodioidun suolan käyttö on helppo keino turvata riittävä jodin saanti.

Jodioituakaan suolaa ei ole tarvetta käyttää runsaalla kädellä, vaan pieni ripaus ruokien seassa riittää turvaamaan riittävän jodin saannin. 

Jodioitu suola 

Jodioitu ruokasuola valmistetaan maan alta louhimalla, puhdistamalla ja jauhamalla. Siihen lisätään kaliumjodia ja paakkuuntumisenestoainetta. Yksi suolakilo sisältää jodia 25 milligrammaa. Jodilisäys takaa, että saamme tarpeeksi jodia ravinnon mukana. 

Jodioitu suola on edullista ja sopii kaikenlaisen ruoan maustamiseen, minkä vuoksi sitä kutsutaan usein yleissuolaksi. Kalan suolaamiseen se ei kuitenkaan käy.

Karkea merisuola 

Karkeaa merisuolaa saadaan, kun suolaisesta merivedestä haihdutetaan suola esiin auringon lämmössä. Karkea merisuola sopii ruoanlaittoon, erityisesti kala- ja äyriäisruokien valmistukseen, säilöntään, tuoresuolaukseen sekä perunoiden ja rapujen keitinveteen.

Suolankukka 

Suolankukka (ransk. fleur de sel) on hienointa ja arvokkainta merisuolaa. Aivan vedenpintaan kiteytyneet valkoiset kiteet kerätään käsin ja kuivataan siivilöimällä.

Suolankukkia kerätään Ranskassa esimerkiksi Guérandessa Bretagnessa ja Camarguessa Rhônen alueella sekä Portugalin Algarvessa. Se sopii sormisuolana ruoan viimeistelyyn.

Maldon suola 

Englannista, Pohjanmeren rannikolla sijaitsevasta Maldonin pikkukaupungista, on peräisin luonnonmukainen suolakristallikiteistä muodostuva merisuola eli Maldon suola. Maldonsuola sopii sormisuolaksi sekä esimerkiksi salaattien ja pihvien maustamiseen.

Himalajan suola

Himalajan suola on kauniin vaaleanpunaista ja nimensä mukaan peräisin Himalajan vuoristosta. Siinä on hieman kivennäis- ja hivenaineita, joiden sanotaan pehmentävät suolan makua ja tekevän hyvää myös terveydelle. Kivennäisaineet antavat Himalajan suolalle myös sille ominaisen värin.

Himalajan suola on erityisesti terveystietoisten kuluttajien suosiossa. Todellisuudessa Himalajan suola on kuitenkin pääosin natriumkloridia, kuten muutkin suolat. Jotta siitä olisi mitään terveyshyötyä, sitä olisi syötävä valtavia määriä. Suuri natriumkloridin määrä kumoaa kuitenkin kaikki terveyshyödyt ja on terveysriski jo sinänsä.

Mineraalisuola

Mineraalisuolassa osa terveydelle ongelmallisesta natriumkloridista on korvattu muilla mineraaleilla, kuten kaliumkloridilla, mikä vähentää natriumin saantia ja siten myös suolan terveyshaittoja. 

Mineraalisuola käy kaikenlaiseen ruoanlaittoon paitsi suolaamiseen ja säilöntään vähäisen natriumpitoisuutensa vuoksi.

Maustetut suolat 

Kaupoista löytyy myös erilaisia maustettuja suolayhdistelmiä. Niihin on tiivistetty makuja ja aromeja, jotka on imeytetty suolaan. Makuina ja aromeina on käytetty esimerkiksi sitruunaa, chiliä, yrttejä ja savuaromia.

Suolan käyttö

Suolan yksi tärkeimmistä tehtävistä on korostaa ruokien makua, eikä suolaton ruoka maistu juuri miltään. Aikaisemmin suola oli myös korvaamaton ruoan säilöntäaine ja arvokasta kauppatavaraa. Graavaamisen ansiosta esimerkiksi kala säilyi syötävänä pitkään. Nykyään graavikala on herkku, joka kuuluu erityisesti jouluun ja juhannukseen.

Leivonnassa suola parantaa leivonnaisten rakennetta erityisesti hiivataikinoissa. Suola sitoo kosteutta ja parantaa näin pullan tai leivän koostumusta. Jos maistaa rinnakkain suolatonta ja suolaa sisältävää pullaa, eron huomaa sekä rakenteessa että maussa, joka suolattomassa pullassa jää vajavaiseksi.

Lisäksi suola antaa ihanaa vastapainoa makeudelle sekä hapokkuudelle ja tekee mausta mielenkiintoisemman. Kokeile suolaa erityisesti suklaan tai kinuskin makuparina.

Suola: saantisuositus 

Suolan liiallinen nauttiminen ei ole suotavaa ja sen saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota. Runsas suolan käyttö on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. 

Suolan sisältämä natrium on ihmiselle välttämätön ravintoaine, mutta sen tarve on hyvin pieni, suolaksi laskettuna 1,3 grammaa. Tämä määrä saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista, joten lisättyä suolaa ei tarvittaisi lainkaan. 

Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa (vajaa 1 tl) päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.

Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa suolaa. 

Suolan saantia voi vähentää valitsemalla vähäsuolaisia tuotteita ja käyttämällä suolaa mahdollisimman vähän ruoanvalmistuksessa.

Tehokkainta on valita leipä ja pääruoat vähäsuolaisina, sillä leipä ja leivänpäälliset, kuten juustot ja lihavalmisteet ovat suomalaisten merkittävimpiä suolan lähteitä. Makuaisti tottuu vähempään suolaan muutamassa viikossa.

Lue myös Anna.fi: Loppusilaus suolalla – joko tunnet laava- ja vintagesuolan?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suola tuo ruoan aromit esille – listasimme, milloin kannattaa valita sormisuola ja milloin paras valinta on jodioitu suola

Sinun täytyy kommentoidaksesi.