5 marinadia
Silloin kun on aika grillata, on kiva valmistaa marinadi itse. Näiden viiden marinadin joukosta löydät ohjeet joka makuun. Poimi maukkaat marinadit niin lihalle, broilerille, kalalle kuin kasviksillekin.
- Gluteeniton
- Kasvis
- Munaton
Ainekset
Jogurttimarinadi lampaanlihalle ja broilerille:
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- ½ dl öljyä
- 1-2 rkl sitruunamehua
- 1-2 hienonnettua valkosipulinkynttä tai 1-2 rkl rakuunaa
- 1 tl inkivääriä
- mustapippuria
Tomaattinen marinadi kyljyksille ja naudanlihalle:
- 1 tlk tomaattipyreetä
- ½ dl sweet chili -kastiketta
- ¼ dl soijakastiketta
- mustapippuria
- (ripaus fariinisokeria)
Sitruuna-yrttimarinadi kalalle:
- ½ dl rypsiöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- ½ dl hienonnettua ruohosipulia, basilikaa, kirveliä tai tilliä
- musta- tai valkopippuria
Yrttinen marinadi broilerille:
- 1-2 sitruunan mehu
- 1 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä
- 1 hienonnettu sipuli
- 1 murskattu valkosipulinkynsi
- 1 rkl Provencen yrttisekoitusta (tai timjamia, rosmariinia, rakuunaa ja basilikaa)
- 1 tl jauhettua paprikaa
- mustapippuria
Yrttiöljy kasviksille:
- ½-1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
- 2-5 valkosipulinkynttä, persiljaa tai basilikaa
- ½-1 rkl valko- tai omena- tai balsamietikkaa
- yrttisuolaa
Valmistusohje
Jogurttimarinadi lampaanlihalle ja broilerille: Sekoita 2 dl maustamatonta jogurttia ja 1/2 dl öljyä. Lisää 1-2 rkl sitruunamehua, 1-2 hienonnettua valkosipulinkynttä tai 1-2 rkl rakuunaa, 1 tl inkivääriä sekä mustapippuria maun mukaan.
Tomaattinen marinadi kyljyksille ja naudanlihalle: Sekoita keskenään 1 tölkki tomaattipyreetä, 1/2 dl sweet chili -kastiketta ja 1/4 dl soijakastiketta sekä mustapippuria maun mukaan. Jos käytät marinadia kyljyksille, lisää ripaus fariinisokeria.
Sitruuna-yrttimarinadi kalalle: Sekoita 1/2 dl rypsiöljyä, 2 rkl sitruunamehua, 1/2 dl hienonnettua ruohosipulia, basilikaa, kirveliä tai tilliä sekä musta- tai valkopippuria maun mukaan. Anna kalaviipaleiden maustua pari tuntia ennen grillaamista tai muurinpohjapannulla paistamista.
Yrttimarinadi broilerille: Sekoita 1-2 sitruunan mehu, 1 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä, 1 hienonnettu sipuli, 1 murskattu valkosipulinkynsi, 1 rkl Provencen yrttisekoitusta (tai yhteensä vastaava määrä timjamia, rosmariinia, rakuunaa ja basilikaa) ja 1 tl paprikaa sekä mustapippuria maun mukaan. Marinoi broileria noin 12 tuntia jääkaapissa, kääntele välillä. Kypsennä uunissa noin 225 asteessa.
Yrttiöljy kasviksille: Sekoita 1/2-1 dl oliivi- tai rypsiöljyä, 2-5 valkosipulinkynttä tai 2-5 rkl persiljaa tai basilikaa, 1/2-1 rkl valko-, omena- tai balsamietikkaa sekä maun mukaan yrttisuolaa. Kaada kastike lämpimien keitettyjen papujen tai höyrytettyjen kasvissuikaleiden päälle. Anna maustua muutaman tunnin ajan. Jos marinoit pidempään, käytä etikkaa niukemmin.
Katso lisää maukkaita marinadeja: Grilliruoan parhaat mausteet: paras marinadi ja parhaat kastikkeet
Kommentoi
Kommentoi juttua: 5 marinadia