Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Rettigin piparkakut

Tällä suositulla piparkakkuohjeella voitti Aune Könönen vuosia sitten Kotilieden piparkakkukilpailun.

Ainekset

Rettigin piparkakut

  • 250 g voita tai margariinia
  • 200 g sokeria (runsas 2 dl)
  • 1.5 dl siirappia
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 0.5 tl neilikkaa
  • vajaa 1 rkl soodaa
  • noin 650 g vehnäjauhoja (noin 10 dl)
  • noin 2 rkl konjakkia tai appelsiinimehua

Valmistusohje

  1. Ota rasva ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön. Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siirappi ja jatka vatkaamista. Vaahdota kerma erikseen ja lisää joukkoon. Sekoita taikinaan mausteet. Yhdistä sooda ja osa vehnäjauhoista ja seulo joukkoon. Lisää loput jauhot ja tilkka konjakkia tai appelsiinimehua. Varmista, että kaikki ainekset ovat tasaisesti sekoittuneet myös kulhon pohjalla.
  2. Anna taikinan jähmettyä viileässä muovilla peitettynä noin 12 tuntia. Tänä aikana jauhot turpoavat ja mausteet imeytyvät taikinaan.
  3. Ota taikinaa pala kerrallaan ja pehmennä se ensin käsissä, taputtele jauhotetulla pöydällä levyksi ja kauli sitten kevyesti rullaten mahdollisimman ohueksi levyksi. Huiskaise aina kaulimisen välissä taikinan alle ja kaulimeen vähän jauhoja, ettei taikina tartu alustaansa.
  4. Ota taikinasta piparkakkumuotilla kakkuja ja nosta samankokoiset leivonnaiset samalle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 175-200 asteessa kauniin ruskeiksi koon ja paksuuden mukaan 5-10 minuuttia.

Katso myös: Kauneimmat piparkakkutalot

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Rettigin piparkakut

V.S.O.P

Paras resepti ikinä! Tällä ohjeella olen tehnyt jo 70-luvun loppupuolelta lähtien – löytyi äitini käsin kirjoittamasta reseptivihkosesta. Konjakkia saatan lorauttaa enemmänkin kuin mitä ohjeessa sanotaan – ja kun leipurikin ottaa osansa, niin johan taikinan teko sujuu hupaisasti😆

Onnellinen piparkakkunen!

Ihana resepti! Käy hyvin allergia perheellekkin!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.