Kärsitkö välivuodoista? Välivuoto voi olla vakavan sairauden merkki
Kuukautisten välivuodon syy kannattaa aina selvittää, sillä ne voivat olla vakavan sairauden oire. Gynekologi Anna-Mari Heikkinen kertoo, mistä välivuodot johtuvat ja miten niitä hoidetaan.
Kuukautisten välillä ilmaantuva välivuoto ja erilaiset vuotohäiriöt, kuten epäsäännölliset vuodot, runsaat, puuttuvat tai jatkuvat vuodot tai vaihdevuosien jälkeinen vuoto ovat tavallisia, usein ohimeneviä oireita, mutta ne voivat myös olla merkki vakavasta sairaudesta.
Välivuoto tarkoittaa kuukautisten välillä ilmaantuvaa määrältään ja kestoltaan vaihtelevaa veristä välivuotoa, joka voi liittyä säännölliseen tai epäsäännölliseen kuukautiskiertoon.
”Vuodon syy voi olla täysin luonnollinen, eikä se silloin vaadi hoitoa. Gynekologisessa tutkimuksessa kannattaa käydä, jos ylimääräinen vuoto on uusi oire, etenkin jos se toistuu useamman kuukautiskierron aikana. Vaihdevuosien jälkeinen emätinvuoto on aina myös syytä tutkia”, kertoo gynekologi, synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.
Välivuodot ovat yleinen vaiva, eivätkä aina vaadi hoitoa
Jokaisella naisella on jossain vaiheessa elämäänsä välivuotoja. Vuoto voi johtua esimerkiksi kohdun hyvälaatuisesta sairaudesta, kuten myoomasta tai polyypista, joita voi olla kaiken ikäisillä.
Syynä voi olla myös hormonihäiriöt, joita esiintyy eniten kuukautisten alkamisen jälkeen ja vastaavasti ennen kuukautisten loppumista.
”Hyvin monet naisen elämäntilanteeseen ja terveyteen liittyvät tekijät voivat heijastua kuukautiskiertoon ja aiheuttaa muutoksia kierrossa ja tiputteluvuotoa kuukautisten välissä. Vuoto voi johtua myös ovulaatiosta, jolloin välivuotoa esiintyy esimerkiksi kuukautiskierron puolivälissä. Ovulaatiovuoto on niukkaa, muutaman päivän kestävää vuotoa, joka on vaaratonta eikä vaadi hoitoa”, Heikkinen sanoo.
Välivuodot voivat johtua vaihdevuosien hormonihoidosta tai hormonaalisesta ehkäisystä. Kuukautisvuoto voi hormonaalisen ehkäisyn vuoksi vähentyä ja jäädä jopa kokonaan pois.
”Keltarauhashormoniehkäisyyn eli minipillereihin, hormonikapseleihin ja hormonikierukkaan liittyy ensimmäisinä kuukausina runsaasti vuotohäiriöitä. Yhdistelmäpillereihin liittyvä vuotohäiriö puolestaan johtuu usein pillereiden unohtamisesta. Mitä matalampi hormonipitoisuus yhdistelmäpillerissä on, sitä herkemmin niiden aikana tulee välivuotoja. Hormoniton kuparikierukka herkistää keskikierron vuodoille ja yhdynnän jälkeisille vuodoille.”
Lue myös: Milloin kuukautisvuoto on liian runsasta? Näin mittaat vuodon
Vuotohäiriöiden taustalla usein hormonaaliset syyt
Kuukautiskierron pituuden runsas vaihtelu ja tavallista pidempi kierto voivat johtua hormonaalisista syistä.
Munasolun irtoamattomuus on yleisin toiminnallisen vuotohäiriön syy. Sille on tyypillistä niukka tiputteluvuoto lyhyen kierron jälkeen ja kauan kestävä runsas vuoto pitkän kierron jälkeen.
Myös polykystiseen munasarjaoireyhtymään ja lihavuuteen liittyy hormonihäiriöitä, jotka voivat aiheuttaa välivuotoja.
Alipaino ja voimakas laihduttaminen voivat myös aiheuttaa kuukautisten poisjäämistä ja tiputteluvuotoa.
Välivuodot voivat olla merkki raskaudesta.
”Aina kun hedelmällisessä iässä olevalla naisella on vuotohäiriö, se voi olla raskauden merkki. Tiputteluvuoto voi liittyä normaaliin raskauteen, mutta se voi olla myös merkki uhkaavasta keskenmenosta, tuulimunaraskaudesta tai kohdunulkoisesta raskaudesta.”
Välivuoto voi olla vakavan ja hoitoa vaativan sairauden merkki
Välivuotojen ja vuotohäiriöiden taustalla voi olla myös vakava ja hoitoa vaativa sairaus. Vuoto saattaa olla merkki kohdun solumuutoksista, syövästä, klamydiasta tai muusta tulehduksesta.
Se voi myös johtua jostakin yleissairaudesta, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai epätasapainossa olevasta sairaudesta, kuten diabeteksesta tai munuaisten tai maksan vajaatoiminnasta.
Myös verenohennuslääkkeet, psyykenlääkkeet ja epilepsialääkkeet saattavat aiheuttaa välivuotoja ja kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä.
Lisäksi gynekologiset tulehdukset aiheuttavat välivuotoja. Nuoremmilla klamydia ja yli 50-vuotiailla limakalvojen ohenemiseen liittyvä emätintulehdus voivat ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa valkovuotoa ja veren sekaista vuotoa sekä yhdyntään liittyvää vuotoa.
”Hormonaalisen ehkäisyn käyttäjän voi olla vaikea erottaa, johtuuko vuoto hormonaalisesta valmisteesta vai esimerkiksi klamydiasta. Klamydia saattaa aluksi oireilla ovulaatiovuotona, yhdynnän jälkeisenä vuotona tai ennen kuukautisia alkavana vuotona”, Heikkinen muistuttaa.
Kohdun hyvälaatuiset sairaudet, kuten myoomat tai polyypit aiheuttavat myös välivuotoja. Kohtuonteloon pullistuvat myoomat aiheuttavat yleensä runsasta vuotoa ja polyypit veristä, epäsäännöllistä tiputtelua. Myös endometrioosi voi aiheuttaa kipujen lisäksi välivuotoja ja kuukautisiin liittyvää tiputteluvuotoa.
Kohdun pahanlaatuisten sairauksien riski lisääntyy iän myötä.
”HPV-virukseen liittyvät kohdunkaulan solumuutokset ovat tavallisesti oireettomia, mutta edetessään ne voivat aiheuttaa tiputtelua. Kohdunkaulansyöpä on harvinainen, mutta sen tyypillisenä oireena on verinen vuoto. Myös kohdun runko-osan syövän tyypillisenä oireena on vaihdevuosien jälkeinen verinen vuoto”, Heikkinen kertoo.
Milloin lääkäriin välivuotojen takia?
Yli 40-vuotiaana kannattaa hakeutua jo vuotohäiriön ensioireista tutkimuksiin. Jos klamydiatartunta on mahdollinen, kannattaa myös hakeutua tutkimuksiin heti.
”Ennen lääkärikäyntiä on hyvä tarkkailla vuotorytmiä ja kirjata kalenteriin kuukautisvuodon alkamisajankohta, vuodon kesto sekä ylimääräisten vuotojen esiintyminen ja määrä. Näiden tietojen perusteella lääkäri voi jo päätellä vuotohäiriön syyn ja suunnitella tarvittavat tutkimukset. Tutkimusten valintaan vaikuttaa oleellisesti naisen ikä.”
Gynekologinen tutkimus, papakoe, klamydiatutkimus ja gynekologinen, emättimen kautta tehtävä UÄ-tutkimus sekä sen yhteydessä kohtuonteloon tehtävä nesteruiskutus ovat perustutkimuksia. Samoin kohdun limakalvonäyte yli 40-vuotiailla naisilla.
”Jos epäillään yleissairautta, verikokeet selvittävät tilannetta. Raskaustesti kannattaa myös tehdä, kun selvitetään välivuotojen syytä”, Heikkinen toteaa.
Moniin vuotohäiriöihin ei tarvita hoitoa, kun oireen hyvänlaatuisuudesta ja vaarattomuudesta varmistutaan ensin gynekologin vastaanotolla.
”Tiputteluvuoto johtuu usein kohdussa olevasta pienestä polyypista, jonka poisto on hyvin helppo toimenpide. Kyse voi olla myös munasolun irtoamattomuudesta johtuvasta hormonihäiriöstä, joka voidaan hoitaa lyhyellä hormonikuurilla tai hormoniehkäisyn aloittamisella. Mikäli välivuodot johtuvat tulehduksesta, kuten klamydiasta, on tärkeää aloittaa ajoissa hoito. Hoitamattomana klamydiatulehdus voi johtaa munatorvien tulehdukseen ja aiheuttaa jopa lapsettomuutta.”
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kärsitkö välivuodoista? Välivuoto voi olla vakavan sairauden merkki