Ihmiset

Maalla-kolumni: Kelpaako mökki etätyöhön?

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Hän ihastelee, kuinka vanhat talot joustavat nykyajan elämäntilanteisiin.

Etätyö on hyväosaisten juttu: työt jatkuvat, palkka ­juoksee ja itse on turvassa viruksilta. Suurta osaa yhteiskunnan elintär­keistä toiminnoista ei kuitenkaan voi tehdä etänä.

Silti nyt on kuulemma kysyntää asunnoista, jotka sopivat etätyöhön. Modernit, avoimet sisustusratkaisut ovat tänä keväänä osoittautuneet tukaliksi, jos ei voi vetäytyä omaan rauhaan.

Lue myös: Maalla-kolumni: Nettisisustus – uhka vai mahdollisuus?

Mielikuvissa etätyöläiset näpyti-näpyttelevät mökillä auringonpaisteessa ulapan kimaltaessa taustalla. Kiljuskärjen mökkikokemuksen perus­teella voin kertoa, että tietokoneella ei voi työskennellä laitu­rilla eikä edes pation aurinkotuolissa heijastusten ja yhä tukalam­maksi muuttuvan istuinpaikan ja ilmassa pörräävien hyönteisten vuoksi.

Kun esikuvat ovat suuria, pienestäkin tulee kaunista!

Jälleen kerran puu-Käpylän sata vuotta vanha talo on osoittanut käytännöllisyytensä. Lasten ollessa pieniä täällä asui mummoja, aupaireja ja remonttimiehiä. Nyt Meirän mies vetää videopalavereita yläkerran entisessä lastenhuoneessa, minä naputtelen juttuja olohuoneen pöydän ääressä, ja tytär opettaa pianonsoittoa alakerrassa niin ikään etätyönä videoyhteyden kautta.

Toki äänet kuuluvat, kun pidämme ovet avoinna. Onneksi taukoa tarvitessaan voi painua pihalle kääpiö­snautseri Vickanin ja kahvikupposen kera.

Puutalot suunniteltiin toimiviksi

Miten 26-vuotias vastavalmistunut ­arkkitehti Martti Välikangas osasikin jo vuonna 1920 suunnitella puu-Käpylän asunnot näin toimiviksi? Talot joustavat nykyajan elämäntilanteisiin – ­vaikka ensimmäisten vuosikymmenten asukkaat kävivät työssä tela­kalla, asioivat huussissa, kantoivat vedet sisään, lämmittivät puilla ja pitivät vuokralaisia yläkerrassa.

Nuori arkkitehti otti talojen ulkoasuun vaikutteita niin pohjalaisista talonpoikaistaloista kuin italialaisista käyttörakennuksista, vaikka elettiin sisällissodan suurkriisin jälkeisestä aikaa ja kyse oli työväestön asuntopulaa helpottamaan tarkoitetuista minitaloista.

Kun esikuvat ovat suuria, pienestäkin tulee kaunista!

Lue myös: Maalla-kolumni: Nyt on harjalla töitä

Tuleeko etätyömahdollisuudesta myyntivaltti?

Kiinteistövälittäjä paljasti minulle parikymmentä vuotta sitten, että alkuperäinen tulisija nostaa Helsingissä asunnon arvoa ­tuhat markkaa eli nykyrahassa 240 euroa neliöltä. Nykyään epäilen, että kakluunit joutuvat vielä ilmanlaadun vuoksi käyttökieltoon.

Mutta minkälaisen vaikutuksen mahtavatkaan etätyömahdollisuudet saada aikaan?

Lue myös Anna.fi: Kokeile etätyötä mökillä

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2020. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Kelpaako mökki etätyöhön?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.