Juhlat

Kiitospuhe, kiitoskortti ja kiittäminen – Mistä on kyse?

Kuka pitää kiitospuheen? Milloin kiitoskortit pitää lähettää? Kuinka nopeasti juhlakutsuun pitäisi vastata? Kokosimme yhteen kaiken, mitä juhlien etiketistä ja kiittämisestä pitää tietää.

Kiittäminen on tapakulttuurimme tukipilari. Se on osoitus hyvästä tahdosta ja arvostuksesta toisia kohtaan.

Kun saat kutsun juhliin, vastaa siihen mahdollisimman pian. Kolmen päivän sisällä, ohjeistettiin aikoinaan. Se on vielä nykyäänkin hyvä tapa, kiität kutsusta sitten kirjeitse, puhelimitse, sähköpostilla, tekstiviestillä tai henkilökohtaisella vierailulla.

Lue myös: Kiitosruno korttiin: Kirjoita ihanat säkeet opettajan tai hoitajan kiitoskorttiin

Kiitospuhe – kuka sen pitää?

Kiitos ja maljannosto hauskasta tilaisuudesta ja vaivannäöstä lämmittää juhlien järjestäjää. Kiitospuhe on lyhyt ja pysyy asiassa. Lapsuuden muisteloita tai huonoja vitsejä ei kannata viljellä.

Suomessa on tapana, että juhlallisemmissa tilaisuuksissa emännän pöytäseuralainen pitää kiitospuheen. Hän kiittää koko seurueen puolesta vieraanvaraista emäntää ja isäntää sekä kehuu maittavaa ruokaa. Kiitospuheen pitää hän, joka istuu pöydässä emännän oikealla puolella. Puhe pidetään ennen jälkiruokaa.

Suomenruotsalaiset noudattavat ruotsalaista tapaa, jossa kiitospuheen pitää emännän vasemmalla puolella istuva henkilö. Jos pöydässä on sekä suomen- että ruotsinkielisiä, emännän molemmat seuralaiset saattavat avata sanaisen arkkunsa.

Mikäli juhlavieraita on kymmeniä, reilu emäntä varoittaa vierustoveriaan etukäteen, jotta puheenpitäjä voi valmistautua.

Jos pääset ulkomailla emännän viereen istumaan, voit aivan hyvin tiedustella häneltä maan tapaa. Mikäli kiitospuhetta ei pidetä, kiitetään ruoasta ja järjestelyistä pöydästä noustessa, kotiin lähtiessä ja pian juhlien jälkeen.

kiitospuhe juhlissa

Milloin kiitoskortti on paikallaan?

Kuvalla varustetulla kiitoskortilla kiitetään yleensä kaste-, rippi-, ylioppilas- ja häälahjoista. Lahjasta kiitetään sen antajaa.

Valokuvin voi kiittää muulloinkin. Jos sinulla on ollut kamera juhlissa mukana, lähetä parhaat otokset isäntäväelle. Käsinkirjoitetun kiitoskirjeen saaminen on nykyään harvinaista, ja kaunista elettäsi arvostetaan varmasti.

Suurten merkkipäivien jälkeen päivänsankari voi kiittää kaikkia lehti-ilmoituksella. Yritä aina kiittää henkilökohtaisesti, sillä se on paljon viehättävämpää.

Lue myös: Kiitoskortti vai pelkkä kiitos? Ohjeet kiitoskorttien lähettämiseen

Hymyile – sinua kiitetään

Iloitse kiitoksista, sillä se rohkaisee kiitoksen antajaa ja luo hyvää mieltä ja hyvää tahtoa.

”Jos et pidä lahjasta, voit kyllä vaihtaa sen”, ehättää lahjan antaja tokaisemaan ennen kuin olet edes avannut pakettia. ”On tämä ruoka paremminkin onnistunut”, vaikeroi illan emäntä. On vaikeaa iloita ja kiittää vilpittömästi juhlista tai lahjoista, jos asiaa jo etukäteen vähätellään. Nauti siis – ja ota kiitos hymyillen ja tyytyväisenä vastaan. Olet sen ansainnut!

Teksti: Johanna Catani

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiitospuhe, kiitoskortti ja kiittäminen – Mistä on kyse?

KIITOSMAGNEETTI

Varsinkin kastetilaisuudessa voi jo paikan päällä antaa pienen magneetin isovanhemmille ja kummeille ja muille vieraille, jossa on kuva, nimi ja syntymätiedot. Tämän voi lähettää myös jälkeenpäin kiitoskorttina.
Piristävän erilainen kiitoskortti
kurkkaa http://www.brunni.fi
uskallan kernaasti suositella.
Meillä isovanhemmat ja kummit pitivät kiitoslahjasta kovasti.

Pulassaoleva

Miten voisin lopetta vakuuttamispuheen?

* Kiitän teidän ajastanne, että kuuntelitte puhettani. *
* Kiitos, että kuuntelitte. *

Kumpi? tai sitten kertokaa omia vaihtoehtoja =)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.