Kesäpöydän yrtit karhunlaukka ja ruoholaukka
Lämpimissä ja aurinkoisissa oloissa viihtyvät yrtit ovat kauneimmillaan kesällä ja tuoreita yrttejä kannattaa hyödyntää ruokien koristeina, ruoanvalmistuksessa ja juomissa.
Kokeile yrttejä myös salaattien seassa tuomassa vaihtelua ulkonäköön.
Yrttien viljely onnistuu kotonakin, mutta varmimmin tuoreet, näyttävät yrtit saat kaupasta tai torilta. Valikoima on runsas; tarjolla on tuttua persiljaa ja tilliä, mutta myös tuntemattomampia, kuten viinisuolaheinää tai thai-basilikaa. Tuoreet yrtit tuoksuvat voimakkaasti ja uuteen yrttiin kannattaakin tutustua ensin haistamalla ja sitten maistamalla.
Karhunlaukka
Tunnetko harvinaisen karhunlaukan? Karhunlaukka on rauhoitettu, Ahvenanmaalla esiintyvä lehtokasvi, jota kasvatetaan nykyisin yrttinä puutarhoissa.
Karhunlaukka kukkii kesäkuussa valkoisin tähtimäisin kukin, joilla voi koristaa kakun tai salaatin. Lehdet maistuvat miedosti valkosipulille ja sopivat vaikkapa voileivän päälle. Sipulina talvehtivasta kasvista voidaan syödä myös sipulit. Venäjällä Karhunlaukan sipuleista tehdään esimerkiksi keittoja ja piiraiden täytteitä.
Ruoholaukka
Muistatko tutun ruohosipulin? Ruohosipuli eli ruoholaukka on vanha maustekasvi, joka sopii kesäisten ruokien ja salaattien mausteeksi. Ruohosipulia löytyy keittiöpuutarhojen lisäksi myös luonnonvaraisena Etelä- ja Lounais-Suomen saaristosta. Ruoholaukan kukka on vaaleanpunainen ja sopii hyvin koristeeksi.
Lue myös:
Hurmaavat yrtit
Syötävät kukat ja yrtit
Kokeile näitä:
Ruohosipuliporkkanat
Lohitahna
Perunasipulipannu
Kasvisohukaiset
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kesäpöydän yrtit karhunlaukka ja ruoholaukka