Ruoka

Perinteinen joulumenu – näillä rakastetuilla resepteillä kokkaat tutut jouluruoat juhlapöytään

Perinteinen joulumenu kokoaa yhteen juhlapyhien klassisimmat ja suosituimmat ruoat kalapöydän antimista laatikoihin ja marengilla kruunattuun sekahedelmäkiisseliin. Mitä sinun joulupöydässäsi kuuluu aina olla?

Perinteinen joulumenu tuoksuu tutuilta herkuilta ja uusilta yllätyksiltä. Lasimestarin silli ja isoäidin sinappisilakat, perinteiset laatikot, joulukinkku ja sekahedelmäkiisseli nostavat muistot mieliin joulupöydässä.

Kurkkaa vinkit kinkun paistoon, löydä reseptit joululaatikoihin ja valmista stressitön joulumenu.

Perinteinen joulumenu aloitetaan kalaherkuilla

Kylmä kalapöytä on aattoaterialla monen lemppari. Eikä ihme! Suolaiset kalat ja mäti maistuvat taivaallisilta sellaisenaan, leivän tai esimerkiksi keitettyjen perunoiden kera.

Monen suosikki on perinteinen lasimestarin silli, jossa kalan seurana viinietikkakastikkeessa on porkkanaa ja punasipulia sekä mausteena neilikkaa ja valko- ja maustepippuria. Tämä ruoka kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Silli säilyy jääkaapissa hyvänä parikin viikkoa. Kokeile myös vaihtaa silli kotimaiseen haukeen

Perinteiset sinappisilakat tehdään isoäidin ohjeen mukaan. Jos käytät tuoreita silakkafileitä, anna niiden liota pari tuntia etikkaliemessä ja sekoita ne vasta sitten tillin maustamaan sinappimarinadiin. Sinappisilakat saavat makuuntua pari päivää jääkaapissa. Joulupöydässä ne maistuvat ihanilta sellaisenaan, keitettyjen perunoiden kera tai voileivän päällä. 

Graavikalaa on oltava joulupöydässä, totta kai! Ja itse tehtynä siitä saa aivan erityistä herkkua. Graavilohi on parhaimmilaan, kun teet sen D-leikatusta lohifileestä ja varmistat, että kala on varmasti tuore. Vaihtelua graavikalaan saat kokeilemalla lohen sijaan vaihteeksi taimenta ja lorauttamalla mausteeksi tilkan giniä.

Perinteinen jouluateria tarjoaa liudan suosittuja alkuruokia

Kalapöydän lisäksi alkuruokana herkutellaan myös muilla perinteisillä jouluruoilla. Maalaispatee on mehevä juhlaherkku, jota voi tarjota pitkinä pyhinä iltapalaksikin. Pistaasipähkinät ja tilkka konjakkia takaavat makuelämyksen. 

Erilaiset salaatit keventävät ja raikastavat melko tuhdin jouluaterian. Rosolli on joulun klassikkosalaatteja. Se on edullinen, maukas ja yksi kevyemmistä jouluherkuista. Punajuuren hehkuva puna sopii täydellisesti joulun ajan ruokapöytiin. 

Klassinen sienisalaatti valmistetaan haaparouskuista tai suolasienistä. Kermavaahtopohjainen sienisalaatti vie kielen mennes­sään. 

Kinkku ja muut perinteiset joulupöydän pääruoat

Perinteinen joulumenu kootaan usein kinkun ympärille. Kinkku on joulupöydän kunkku, kuuluu sanonta ja pitää täysin paikkansa. Appelsiini-vaahterasiirappiglaseeraus tekee makuelämyksestä täydellisen. Ja miten se joulukinkun paistaminen menikään? Reseptistä löydät takuuvarmat ohjeet.

Kinkun kaverina maistuu tietysti itse tehty omenainen kastike sekä joulusinappi, joka sopii myös ruokalahjaksi kauniiseen purkkiin pakattuna.

Kun kinkku ei ole joulupöydän kunkku, nostetaan pöytään näyttävä ja ah, niin mehevä, hedelmillä täytetty kalkkuna, josta nauttii koko suku. Täytetty kalkkuna vaatii hieman vaivaa, mutta mehevä lopputulos on vaivan väärti.

Lipeäkala jakaa mielipiteet, mutta perinteisten jouluruokien joukkoon se kiistatta kuuluu. Lipeäkala on skandinaavinen perinneruoka, joka tarjotaan tuttuun tapaan valkokastikkeen kera.

Täydennä jouluateria laatikoilla

Mitä olisi jouluateria ilman perinteisiä laatikoita? Porkkanalaatikko, lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko ovat ne suosituimmat ja maistuvat itse tehtyinä kaikista parhailta. Perinteisten laatikoiden lisäksi monen joulupöydästä löytyy myös maksalaatikkoa, punajuurilaatikkoa sekä viime vuosina yleistynyttä bataattilaatikkoa.

Perinteinen joulumenu päättyy makeaan jälkiruokaan 

Perinteinen jouluateria on hyvä päättää tuttuihin klassikoihin. Tässä ohjeessa sekahedelmäkiisseli hunnutetaan paahdetulla marengilla. 

Rusinakeitto eli rusinasoppa on joulun perinteinen jälkiruoka tai riisipuuron kaveri, mutta maistuu myös jälkiruokana kermavaahdon kera. Tässä reseptissä rusinakeitto täydentyy luumuilla.

Luumu maistuu myös täyteläisessä rahkassa. Se kaikista paras luumurahka valmistuu itse keitetystä luumuhillosta, mutta voit oikaista myös valmiilla luumumarmeladilla. 

Ja tokihan jouluna herkutellaan myös joulutortuilla. Tähtitorttu konjakki-luumuhillolla on ihanaa vaihtelua perinteisille. Kuivatuista luumuista tehty hillo saa makua konjakista ja kanelista.

Hiukan myöhemmin keitetään vielä glögi mustaherukka- ja karpalomehusta. Lämmin joulujuoma maustetaan kanelilla, inkiväärillä, tähtianiksella, kardemummalla ja neilikalla. Ohjeen glögitiivisteestä riittää neljään litraan valmista juomaa. 

Lue myös Anna.fi: Tässä jouluaaton menussa pääosassa ovat pohjolan maut – kaiken kruunaa ihana piparkakkupavlova

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinteinen joulumenu – näillä rakastetuilla resepteillä kokkaat tutut jouluruoat juhlapöytään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.