Ruoka

Pizzajuuston valinta mietityttää monia juustotiskillä – kartoitimme parhaat juustot pizzan päälle

Pizzajuusto on taikinan ja täytteiden ohella tärkeä osa pizzaa. Ei siis ole aivan sama mitä juustoa pizzallesi lastaat.

Pizzajuusto kruunaa pizzan kuin pizzan. Herkkupizzan päälle sopii pehmeä mozzarella, aistikas gorgonzola tai vaikkapa voimakkaan hienostunut parmesaani. Kokeile rohkeasti myös muita juustoja sekä eri juustojen yhdistelmiä.

Juusto tuo pizzaan herkullista rasvaisuutta, suolaisuutta ja mehevyyttä. Monen mielestä juusto on pizzan tärkein osa yhdessä pohjan kanssa. 

Pizzaan kannattaa käyttää hyvin sulavia ja kuivahkoja juustoja, joilla onnistut parhaiten. Esimerkiksi parmesaani, mozzarella ja sinihomejuusto toimivat pizzassa erinomaisesti. Kauppojen juusto-osastoilta löytää myös laajan valikoiman valmiita pizzajuustoraasteita, jotka on tarkoitettu nimen omaan pizzojen päälle.

Yhden juustolajin sijaan pizzassa kannattaa kokeilla myös eri juustojen yhdistelmiä.

Pizzajuusto: Mozzarella on monen suosikki

Mozzarella on monen mielestä paras juusto pizzaan. Siinä kosteuden, joustavuuden ja öljyn suhde on täydellinen pizzan paistamisen kannalta. Mozzarella on miedon makuinen eikä se jyrää täytteiden makuja alleen. Siksi mozzarella on turvallinen ja hyvä valinta pizzaan kuin pizzaan. 

Mozzarellaa myydään niin pehmeänä vedessä säilöttynä versiona kuin valmiina raasteenakin. Pizzaan niistä kannattaa käyttää molempia. Mozzarellaraaste pysyy hyvin koossa, pehmeä mozzarella taas saattaa yksinään päästää liikaa vettä pizzaan. 

Lehmän maidosta valmistettu mozzarella on puhvelinmaidosta valmistettua mozzarellaa parempi pizzajuusto. Suosi lehmänmaidosta valmistettua mozzarellaa. Bufalamozzarella eli mozzarella di bufala on lehmänmaidosta tehtyä mozzarellaa vetisempää ja saattaa siten tehdä pizzan päälle lammikon. 

Lehmänmaidosta valmistettu mozzarella sulaa pizzan päällä valkoisen kermaiseksi massaksi. Yksi pallo riittää loistavasti uunipellilliseen. Mozzarellan voi loistavasti lisätä myös pizzan päälle vasta paistamisen jälkeen, kuten pizza piccantessa ja valkoisessa pizza biancossa perunatäytteellä on tehty.

Kokeile rohkeasti erilaisia juustoja pizzaan!

Pizzajuusto voi olla paljon muutakin kuin suosittu ja perinteinen mozzarella. Pizzan päällä kannattaakin rohkeasti kokeilla erilaisia juustoja. Esimerkiksi makean persimonin makupariksi sopii suolainen fetajuusto ja fenkolin sekä rosmariinin seuraan vuohenjuusto. 

Italialalainen gorgonzola on lehmän täysmaidosta valmistettu, runsasrasvainen, kellertävä ja aistikas sinihomejuusto, joka sopii erinomaisesti pizzaan tuomaan makuun luonnetta ja aromia. Gorgonzolaa valmistetaan kahta laatua: Dolce on makea ja pehmeä, Piccante on kuiva ja voimakasarominen. Näistä molemmat sopivat pizzajuustoiksi.

Kinkku, ananas ja sinihomejuusto muodostavat pizzassa klassisen makutrion. Grillipizzassa persikan ja ilmakuivatun kinkun kaveriksi kannattaa kokeilla gorgonzolan sijaan aromikasta roquefort-juustoa. 

Parmesaanijuusto eli parmiggiano reggiano on italialainen, pitkään kypsytetty kova juusto. Se on tuttu erityisesti pastan päältä, mutta on myös erinomainen pizzajuusto antaen pizzalle suolaisuutta ja voimakkaan hienostuneen maun. Yhdistä parmesaani kurpitsapizzaan vaikkapa tutun mozzarellan ja pehmeän ricotan seuraan.

Pehmeästä ricottajuustosta saa pizzaan herkullisen kastikkeen perinteisen tomaattikastikkeen sijaan. Taateli-ricottapizzaan suolaisuutta ja pikanttia makua tuo ilmakuivattu kinkku sekä tuore chili. 

Myös metsäisiä makuja sisäänsä kätkevä sienipizza tehdään valkoisena, mutta ricotan sijaan kastikkeksi levitetään smetanaa. Juustoksi kannattaa valita Viinitarhurin juustoa tai muuta vahvan makuista juustoa.

Pizzajuusto: alle vai päälle?

Pizzajuusto ripotellaan usein täytteiden päälle, mutta kokeilepa välillä levittää juusto taikinapohjalle heti kastikkeen päälle ennen täytteitä. Näin täytteet saavat uunissa paahteista maku. Myös ulkonäkö on herkullinen, kun täytteet ovat päällimmäisenä. 

Juustoa voi toki lisätä pizzan päälle myös paistamisen jälkeen. Revi uunituoreen pizzan päälle pallo maukasta mozzarellaa tai raasta kruunuksi laadukasta parmesaania. 

Lue myös Anna.fi: Tee täydellinen pizza: vinkit parhaaseen pizzataikinaan ja täytteisiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pizzajuuston valinta mietityttää monia juustotiskillä – kartoitimme parhaat juustot pizzan päälle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.