Ruoka

Passiohedelmä tuo tuulahduksen tropiikista – kokosimme 7 hedelmäistä herkkua

Passiohedelmä ei ole hedelmäosaston kaunein kaveri, mutta makua siinä on senkin edestä. Vaatimattoman ulkokuoren sisältä paljastuu aromaattinen ja mehukas sisus, joka viimeistelee keväiset kakut ja jälkiruoat.

Passiohedelmä tunnetaan myös nimillä kärsimyshedelmä ja punapassio. Kirpsakka hedelmä raikastaa täyteläiset jälkiruoat ja sopii erinomaisesti suklaan ja kookoksen makupariksi.

Lue myös: Passion vaniljapasha, tropiikin valkosuklaamousse ja kuusi muuta pääsiäisen hedelmäistä jälkiruokaa

Munanmuotoisen passiohedelmän kuoren väri vaihtelee purppuranpunertavasta vihertävän ruskeaan. Syötäväksi kelpaamattoman, vaatimattoman näköisen kuoren alta paljastuu mehukas ja hyväntuoksuinen sisus, jossa on runsaasti keltaisen hedelmälihan ympäröimiä pieniä mustia siemeniä. Tuoksu ja maku ovat voimakkaan täyteläisiä ja muistuttavat hieman ananasta ja appelsiinia.

Raaka passiohedelmä on sileäkuorinen ja kypsyy ryppyiseksi, kypsäksi hedelmäksi huoneenlämmössä noin viikossa. Parhaiten passionhedelmä säilyy jääkaapissa. Hedelmä erittää runsaasti etyleeniä ja siksi se kannataa säilyttää muista kasviksista erillään.

passionhedelmä
Älä anna ulkonäön huijata. Vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä paljon makua. Ryppyinen pinta kertoo, kun passiohedelmä on valmis syötäväksi. Kuva: Ari Heinonen

Passiohedelmän mehukkaat siemenet voi lusikoida ja syödä sellaisenaan tai ripotella esimerkiksi salaatin pinnalle tai jogurtin tai viilin joukkoon. Passionhedelmä maustaa myös erilaiset makeat leivonnaiset ja jälkiruoat, juomat, hyytelöt sekä kastikkeet. Sisuksesta irtoava aromikas liemi voidaan myös paseerata suoraan siivilän läpi juomiin tai jälkiruokakastikkeisiin.

Sokerin kanssa siirappiseksi keitetty passionkastike maistuu jäätelön, marenkien tai muiden jälkiruokien kera.  

1. Créme brûlèe passiohedelmällä

Kun haluat hurmata vieraasi aterian päätteeksi näyttävällä ja raikkaalla jälkiruoalla, on ranskalaiselta klassikkojälkiruoalta mallia ottava passiobrulèe valintasi. Paahtovanukkaan valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman tarkkuutta. Vastustamattomasti rasaheleva paahtunut sokeripinta on jälkiruoan paras osa. Paras lopputulos syntyy kaasupolttimella paahtaen, mutta voit viimeistellä jälkiruoan myös uunissa tulikuumien grillivastusten alla.

passionbrulee
Klassinen ranskalaisjälkiruoka crème brûlée saa herkullisen twistin passionhedelmästä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Passionbrulèe

2. Passiohedelmä kruunaa vaniljapashan

Kokeile perinteisen pashan sijaan raikasta passion-vaniljapashaa. Se on helppo valmistaa. Sekoita ainekset keskenään tehosekoittimella ja laita massa valumaan sideharsolla vuorattuun siivilään vuorokaudeksi. Muotoile sen jälkeen passion-vaniljapashasta annokset ja koristele passionhedelmällä.

passion-vaniljapasha
Passion-vaniljapasha on raikas ja aavistuksen kevyempi jälkiruoka perinteisen pashan sijaan. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Passion-vaniljapasha

3. Valkosuklaa-passiohedelmäkakku

Valkosuklaa-passiohedelmäkakku on raikas vaihtoehto kevään juhlapöytään. Hedelmäisen raikas hyytelöpinta kätkee sisäänsä valkosuklaalla ja passionhedelmällä maustetun tuorejuusto-kermaseoksen. Kakun valmistus kannattaa aloitta hyvissä ajoin, jotta pohja ennättää jäähtyä ja täyte sekä kiille hyytyä.

valkosuklaa-passionhedelmäkakku
Valkosuklaan ja passionhedelmän yhdistelmä valloittaa keväisessä kakussa. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Valkosuklaa-passionhedelmäkakku 

4. Töhnämunat ja trooppinen valkosuklaamousse

Töhnämunat on pääsiäisen suosikki ja helppo tehdä myös itse. Osta suklaamunia ja täytä ne ihanalla valkosuklaamoussella, jossa maistuvat viettelevästi tropiikin hedelmät – passionhedelmä ja mango. 

tropiikin valkosuklaamousse
Töhnämunat on pääsiäisen hitti! Täytä valmiit suklaamunat passionhedelmällä piristetyllä valkosulaamoussella. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Tropiikin valkosuklaamousse

5. Kookoskakut passiokuorrutteella

Kondensoidun kookosmaidon ja limetin yhdistelmä on superherkullinen. Kun siihen yhdistetään vielä passionhedelmän kirpeys, ei näitä leivoksia jää jäljelle yhtään. Mehevät ja kosteat kookoskakut valmistuvat somiksi leivoksiksi pienissä kakkuvuoissa. Valloittavasti raikkaalla passionkuorrutuksella viimeistelyt pikku leivonnaiset tuovat tropiikin juhlien kahvipöytään.

kookoskakut passonhedelmäkuorrutuksella
Mehevissä kookoskakuissa maistuu ihanasti passionhedelmä ja limetti. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kookoskakut passionkuorrutteella 

6. Passiohedelmä ihastuttaa suklaakääretortussa

Gluteeniton kääretorttu on uskomattoman mehevä ja vieläpä helppo ja nopea valmistaa. Passiohedelmä antaa trooppisen raikkaan maun tuhdin suklaiselle kääretortulle, jota koristavat suklaakermaruusukkeet sekä suklaamakeiset.

passion-suklaakääretorttu
Passionhedelmä taittaa suklaakääretortun makeuden. Kuva: Kaisa Nieminen

Ohje: Passion-suklaa-kääretorttu 

7. Kookosrisotto, passiosiirappi ja mangoa 

Risottoriisistä ja kookosmaidosta keitetty kookosrisotto on hurmaava jälkiruoka pääsiäiseen. Yhtä aikaa täyteläinen ja ihanan raikas risotto tarjoillaan passiohedelmistä keitetyn siirapin sekä tuoreen mangon kera.

kookosrisotto, passionsiirappi ja mangoa
Tee risotto vaihteeksi makeana. Täyteläisen kookosrisoton viimeistelevät passionhedelmä ja mango. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kookosrisotto mangon ja passiosiirapin kera

Kommentoi

Kommentoi juttua: Passiohedelmä tuo tuulahduksen tropiikista – kokosimme 7 hedelmäistä herkkua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.