Mainos: Eero Aarnio Originals
rottinki
Mainos | Eero Aarnio Originals

70-luvun sisustussuosikki on tehnyt näyttävän paluun – trendikäs rottinki sopii moneen sisustukseen

Viimeisen parin vuoden aikana on käynnistynyt uusi rottinkibuumi ja rottinkikalusteet ovat löytäneet tiensä takaisin suomalaiskoteihin. Eikä ihme, sillä rottinki on paitsi kaunis myös kestävä ja monikäyttöinen materiaali.

Rottinkikalusteiden kulta-aika sisustuksessa ulottui 1970-luvulta 1990-luvun alkupuolelle. Kysyntä vaimeni 2000-luvulle tultaessa, kun ihmiset innostuivat ulkokäyttöönkin sopivasta muovirottingista.

Parin viime vuoden aikana rottinki on kuitenkin tehnyt näyttävän paluun koteihin. Etenkin suositun vaalean puun värisenä rottinkia näkyy tuoleissa, jakkaroissa ja koreissa, mutta myös esimerkiksi valaisimissa.

Myös legendaarisen suomalaismuotoilija Eero Aarnion klassikoiksi muodostunut rottinkisarja on palannut sisustajien iloksi jälleen tuotantoon.

Rottinki tuo lämpöä sisustukseen

Kun valkoisen sisustuskausi on väistynyt, pehmennetään sisustuksen ilmettä nyt neutraaleilla ja luonnosta tutuilla sävyillä sekä luonnonmateriaaleilla, kuten puulla, rottingilla, juutilla, pellavalla ja nahalla.

Rottinki on omiaan tuomaan sisustukseen luonnollista ja lempeää lämpöä. Rottingissa puhuttelee myös sen ekologisuus, monikäyttöisyys ja kestävyys.

Rottinkihuonekalut ovat keveitä, joten niitä on helppo siirrellä. Myös niiden käyttötarkoitusta voi muunnella vaikkapa vaihtamalla jakkaran hoitamaan pikkupöydän virkaa. aarniooriginals.com

Rottinkia on helppo yhdistää moneen erilaiseen sisustukseen.

Skandinaaviseen sekä design-klassikoita suosivaan tyyliin se tuo lämpöä. Minimalistinen, japanilaisuudesta vaikutteita ottava sisustus on sekin täydellinen tausta rottingille. Mutta yhtä lailla rottinkia suosivat rönsyilevän boho-tyylin ystävät. Myös muodikas 70-luvun henki sisustuksessa huutelee rottinkia.

Eero Aarnion rakastetut rottinkiklassikot tekivät paluun

Parisen vuotta sitten myös Eero Aarnion designia valmistavalla ja myyvällä Eero Aarnio Originalsilla reagoitiin rottingin uuteen viehätykseen. Pitkään tauolla olleet rottinkiklassikot otettiin takaisin tuotantoon ja Rottinkisarja lanseerattiin vuoden 2019 Tukholman sisustusmessuilla.

Mallisto tuo vastapainoa plastisille Aarnion design-klassikoille. Malliston Mushroom -rottinkijakkarat sekä Elephant Boot -tuolit ovat uustuotantoa alun perin 60-luvulla lanseeratuista tuotteista.

Eero Aarniolla on valokuvaksikin ikuistettu muisto ensimmäisen rottinkijakkaran hahmotelman synnystä.

Eero Aarnio

”Vuonna 1954 tulevan vaimoni kotona hänen isänsä kysyi, haluaisinko kokeilla rottingin punomista. Ja ilman muuta uusi materiaali kiinnosti! Istuin lattialla ja punoin korin, josta tuli puolisen metriä leveä ja korkea huojuva tekele. Kun käänsin sen ylösalaisin, se näytti minusta aivan tuolilta”, Eero Aarnio muistelee.

Tuotekehitys eteni pikavauhtia, kun Aarnio piirsi ensimmäisen luonnoksen rottinkijakkaralle ja käveli Helsingissä kotiaan lähellä olevaan Sokevan käsityöyhdistyksen työtilaan. Läpileikkauskuvan avulla päästiin etenemään ja lisäksi löytyi ratkaisu siihen, miten jakkarasta saatiin tukeva.

Ja niin syntyi Eero Aarnion ensimmäinen kaupallinen menestystuote, joka noteerattiin kansainvälisestikin laajasti, kun Asko lanseerasi sen vuoden 1962 Kölnin huonekalumessuilla.

Alun perin juuri lanseeratun tuolin nimi oli Juttujakkara. Aarnion mielestä se oli suorastaan luotu jutusteluun takkatulen loimussa. Kansainvälisiä markkinoita varten amerikkalainen myyjä nimesi tuolin kuitenkin helpommin äännettäväksi Mushroomiksi.

rottinki

Tältä jutusteluryhmä näyttää Eero Aarnion ja hänen vaimonsa kodissa takkatulen edessä.  aarniooriginals.com

Puhuttelevat muodot ja ergonomia toistuvat tuttuun tapaan Aarnion rottinkikalusteiden muotoilussa. Tukevuutta tuo alumiinirunko. Ajattomat ja moneen erilaiseen tyyliin sopivat jakkarat ovat hyvin monikäyttöisiä, sillä niitä voi hyvin käyttää sekä tuoleina, raheina tai sivupöytinä. Ne sopivat tyylikkäästi yhtenäiseksi ryhmäksi, mutta toimivat yhtä hyvin myös itsenäisesti.

Polyrottinkiset, mustat mallit toimivat myös erinomaisesti ulkokäytössä, vaikka niitä yhdistetään paljon myös sisätilojen sisustuksiin.

Hiilenmustissa polyrottinkikalusteissa muodot pääsevät tyylikkäästi oikeuksiinsa. aarniooriginals.com

Mustat polyrottinkikalusteet sopivat materiaalinsa puolesta loistavasti myös ulkokäyttöön. aarniooriginals.com

Suomalaista designia

Covid-19 -pandemian myllertäessä normaalia elämää, on kotona vietetty aika kasvanut etätöiden lisääntyessä ja matkailun, harrastusten ja sosiaalisten kontaktien välttelemisen vuoksi. Tämä on lisännyt monissa kodeissa sisustusintoa sekä resursseja panostaa sisustukseen.

Lähiluonnosta tuli kaikkien henkireikä, kivijalkayrittäjän ja suomalaisen designin tukeminen vaikeina aikoina on ollut kunnia-asia. Tämä on huomattu Eero Aarnio Originalsillakin.

Rottinkisarja on otettu vastaan niin hyvin, että molempina vuosina koko tuotanto on myyty loppuun. Yksi merkittävä asia on tuotteiden hinta, joka on selvästi edullisempi, kuin vaikkapa Kuplan tai Pallotuolin. Nyt Eero Aarnion designia voivat ostaa itselleen nekin, joille aiempien tuotteiden hintataso on ollut hankinnan esteenä.

Entä miten suunnittelijan itsensä kotona rottinkisarjasta nautitaan?

”Nämä ovat meillä hyvin liikkuvia ja aktiivisia huonekaluja ja niitä on kotona siellä sun täällä. Mutta totta kai takan edessä niitä on sellaisena jutusteluryhmänä, jonka alun perin näin mielessäni”, Aarnio naurahtaa.

Eero Aarnion design-klassikot saat hankittua osoitteesta aarniooriginals.com

Eero Aarnion rottinkisarja

 Elephant boot -tuoli mustana ja luonnonvärisenä, 495 € – 790 € >>

Mushroom Double -jakkara mustana ja luonnonvärisenä, 270 € – 370 € >>

Mushroom-jakkara kahdessa koossa mustana ja luonnonvärisenä, 195 € – 355 € >>

Eero Aarnio Originals

Helsinkiläinen Eero Aarnio Originals on valmistanut ja myynyt Aarnion tunnetuimpia design-klassikoita yksinoikeudella vuodesta 2016 alkaen. Malliston tunnetuimpia huonekaluja ovat Pallotuoli, Kupla, Pastilli ja Poni. Yritys valitsee yhdessä itse Aarnion kanssa säännöllisesti tuotantoon myös vanhoja klassikoita sekä tuo myyntiin uusia tuotteita.

Pari vuotta sitten uudelleen lanseerattu Rottinkisarja on vuodelta 1961 ja uutuuslanseeraukset Wooden Parabel -pöytä sekä Kisu viime vuodelta. Eero Aarnio Originalsilla on showroom Helsingissä ja verkkokauppa osoitteessa aarniooriginals.com

Keskustelu

Hei, Sokeva Käsityö valmisti näkövammaisten käsityönä juttujakkaroita Suomessa koko 00-luvun ja myöhemmin Annansilmät-Aitta aina vuoteen 2018. Tämän jälkeen Eero Aarnio siirsi valmistuksen ulkomaille jossa juttujakkarat on sen jälkeen valmistettu. Tämän faktan olisi ollut hyvä olla
artikkelissa, nyt jutusta saa hieman väärän kuvan tuotteen historiasta.

Kommentoi juttua: 70-luvun sisustussuosikki on tehnyt näyttävän paluun – trendikäs rottinki sopii moneen sisustukseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X